URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2020, 17:14

Cum să fii regizor: Adolescenții orădeni, invitați la un atelier gratuit de film documentar

Cum să fii regizor: Adolescenții orădeni, invitați la un atelier gratuit de film documentar (Sursa foto: Facebook - One World Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liceeni orădeni sunt invitați să participe la finalul lunii octombrie la un atelier gratuit de film documentar pentru a învăța de la profesioniști cum se face un astfel de lungmetraj.

Cursul, dedicat adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani, este organizat de Asociația One World Romania, iar coordonatoarele vor fi regizoarea și producătoarea de film documentar Cristina Haneș și directoarea de imagine și regizoarea de film documentar Carmen Tofeni.

Despre Cristina Haneş, BIHOREANUL a mai scris în urmă cu trei ani, când la doar 26 de ani a câștigat premiul cel mare de la prestigiosului Festival de Film de la Locarno, pentru scurtmetrajul “António e Catarina”. În 2016, ea a fondat NoCut Film Collective, împreună cu Isabella Rinaldi (din Italia) și Arya Rothe (din India), cu scopul de a produce filme documentare.

Carmen Tofeni a studiat la prestigioasa școală de film din Italia, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma, a filmat lungmetrajul de debut al regizoarei de origini sârbești și românești Ivana Mladenovici, “Ivana cea Groaznică”, iar în prezent, lucrează la un lungmetraj de documentar intitulat “Folk!”. Ca documentarist, se ocupă de două proiecte de lungmetraj, ambele în cercetare: un documentar experimental “Scrisoare” și un proiect socio-interactiv “Ce (nu) facem noi pentru…”.

Cele două vor dori să le ofere liceenilor din Oradea o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic, dar atelierele vor urmări și reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale, printr-o serie de exerciții practice de teren (fotografii și filmări) care mai apoi vor fi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

„Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere”, au transmis organizatorii. 

Cursul se va desfășura în incinta Crișul Shopping Center, la centrul Comuniteca, pus la dispoziție de Fundația Comunitară Oradea. Participanții vor respecta toate măsurile de siguranță impuse de autorități în perioada pandemiei, iar asociația va asigura echipamentul necesar celor care nu au un aparat de filmat. În urma selecției, participanții trebuie să confirme că sunt disponibili între 21 și 25 octombrie pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 10 și se va încheia la 19, cu o pauză de masă de o oră. Se vor asigura mesele de prânz pe durata atelierului. Participanții selecționați vor primi o motivare scrisă sau după caz telefonică, pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri în 21, 22 și 23 octombrie.

Atelierul este gratuit, iar accesul se face pe bază de înscriere. Termenul limită pentru primirea aplicațiilor este 16 octombrie 2020. Înscrierile se realizează online completând următorul formular online, iar cei care au întrebări le pot transmite organizatorilor pe adresa de email atelier@oneworld.ro. Detalii se mai pot afla și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON