URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2020, 17:14

Cum să fii regizor: Adolescenții orădeni, invitați la un atelier gratuit de film documentar

Cum să fii regizor: Adolescenții orădeni, invitați la un atelier gratuit de film documentar (Sursa foto: Facebook - One World Romania)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liceeni orădeni sunt invitați să participe la finalul lunii octombrie la un atelier gratuit de film documentar pentru a învăța de la profesioniști cum se face un astfel de lungmetraj.

Cursul, dedicat adolescenților cu vârste între 14 și 19 ani, este organizat de Asociația One World Romania, iar coordonatoarele vor fi regizoarea și producătoarea de film documentar Cristina Haneș și directoarea de imagine și regizoarea de film documentar Carmen Tofeni.

Despre Cristina Haneş, BIHOREANUL a mai scris în urmă cu trei ani, când la doar 26 de ani a câștigat premiul cel mare de la prestigiosului Festival de Film de la Locarno, pentru scurtmetrajul “António e Catarina”. În 2016, ea a fondat NoCut Film Collective, împreună cu Isabella Rinaldi (din Italia) și Arya Rothe (din India), cu scopul de a produce filme documentare.

Carmen Tofeni a studiat la prestigioasa școală de film din Italia, Centro Sperimentale di Cinematografia de la Roma, a filmat lungmetrajul de debut al regizoarei de origini sârbești și românești Ivana Mladenovici, “Ivana cea Groaznică”, iar în prezent, lucrează la un lungmetraj de documentar intitulat “Folk!”. Ca documentarist, se ocupă de două proiecte de lungmetraj, ambele în cercetare: un documentar experimental “Scrisoare” și un proiect socio-interactiv “Ce (nu) facem noi pentru…”.

Cele două vor dori să le ofere liceenilor din Oradea o introducere în noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, la nivel teoretic și practic, dar atelierele vor urmări și reprezentarea realității prin aparatul de filmat și implicațiile sale, printr-o serie de exerciții practice de teren (fotografii și filmări) care mai apoi vor fi puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic.

„Atelierul nu este competitiv, ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții și tutorii într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere”, au transmis organizatorii. 

Cursul se va desfășura în incinta Crișul Shopping Center, la centrul Comuniteca, pus la dispoziție de Fundația Comunitară Oradea. Participanții vor respecta toate măsurile de siguranță impuse de autorități în perioada pandemiei, iar asociația va asigura echipamentul necesar celor care nu au un aparat de filmat. În urma selecției, participanții trebuie să confirme că sunt disponibili între 21 și 25 octombrie pentru un program intensiv care va începe în fiecare zi la ora 10 și se va încheia la 19, cu o pauză de masă de o oră. Se vor asigura mesele de prânz pe durata atelierului. Participanții selecționați vor primi o motivare scrisă sau după caz telefonică, pentru a le permite să lipsească motivat de la cursuri în 21, 22 și 23 octombrie.

Atelierul este gratuit, iar accesul se face pe bază de înscriere. Termenul limită pentru primirea aplicațiilor este 16 octombrie 2020. Înscrierile se realizează online completând următorul formular online, iar cei care au întrebări le pot transmite organizatorilor pe adresa de email atelier@oneworld.ro. Detalii se mai pot afla și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON