URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2021, 14:11

Cum putem face din Centrul istoric unul isteric

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când istoria e uitată crește riscul să fie repetată. Însă este preferabil ca Istoria să se facă la școală, în cărți, în expoziții, în familie, în Wikipedia... Îngrămădită în nomenclatorul stradal, se distorsionează.

Ca să nu mai vorbim că, pe lângă deranjul personal de-a avea în buletin o adresă însângerată, strict imobiliar, cam scade prețul caselor situate pe o stradă excesiv de tragică.

În loc de "Strada Evreilor Deportați", o denumire gen "Strada Evreilor" ar fi fost de bun-simț și suficientă comemorare câtă vreme statuia Evei Heyman străjuiește cu demnitate în capătul ei, în Parcul Bălcescu.

Și în Budapesta, pe malul Dunării, sunt absolut sugestivi pantofii lăsați de evreii deportați. Cum ar fi fost ca ungurii să fi amplasat acolo și statui sau schelete de ceară pentru înțelesul ultimului plăvan sau turist american?

Pe direcția asta, ne putem trezi că în Oradea Mare Masochistă jumătate dintre străzi ar trebui redenumite gen: Horea tras pe roată, Cloșca îmbucătățit cu cleștele-nroșit în foc, Crișan împins la spânzurare, Mihai Viteazul decapitatul, Cuza Vodă cel trădat, Vlad Țepeș asasinat și la rându-i înțepat, Odessa bombardată, Eminescu și Ady Endre în amor înnebunitor atacați, Avram Iancu ups...

Despre acest Abraham Lincoln al moților și românilor, mai bine amânăm o prea scurtă și unilaterală caracterizare. Fiindcă și Crăișorul Munților a avut măcar un exces belic - precum incendierea orașului Abrud - provocat de excesele inamicilor. Și care, de altfel, l-a măcinat sufletește în ultimii ani întristați de viață.

Așadar, hai să lăsăm Istoria istoricilor și, dragii noștri consilieri, hai să ne revenim până n-apucă să-și schimbe buletinele toți riveranii de pe fosta stradă Sucevei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oradea ieri, Oradea azi
In consiliul local s-a hotarat in unanimitate schimbarea denumirii. E parte din istoria orasului.
Postat 14 Ianuarie 2021, 17:19 de B90
prostia urla - stop schimbarii denumirii strazii Sucevei!
foarte decent scris articol, departe de furia dezlantuita zilele trecute de catre cititori, pe buna dreptate. statuia Evei Heyman este cu bun-simt facuta si amplasata, intr-adevar cinstita pe masura vitejiei micutei nefericite. dar ce e mult, e mult, prostia deja urla, la fel ca in cazul lui trump. denumirea de ëvreii deportati" mai trebuia completata de "ungurimea din oras", ca sa se inteleaga mai clar despre ce e vorba. ar trebui un atac legislativ local prin care sa se impiedice schimbarea denumirii strazii Sucevei - oricum nimeni banuiesc ca habar n-are de ce cheama asa! ... ma intreb oare locuitorii de pe strada asta chiar nu au nici o reactie fata de hotaratea consiliului local?
Postat 14 Ianuarie 2021, 16:00 de roger
Liberalism.
Nu ar trebui să ne simțim vinovați pentru ce nu am comis, înțeleg că vrem să atragem un anumit tip de turisți și trebuie să fim frumoși, dar, problema e falsă din start.
Postat 14 Ianuarie 2021, 15:26 de User anonimizat
cat rasism si dispret pentru turistii de o anumita natie
de parca ar fi toti cei care fac turism, culmea, cultural, prosti.
Postat 14 Ianuarie 2021, 14:47 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON