Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a fost invitatul celui mai recent episod al podcastului "Fain & Simplu" realizat de Mihai Morar şi intitulat "Manualul lui Bolojan: Cum facem România faină ca Oradea?".
Bolojan la Mihai Morar
Discuţia dintre cei doi, întinsă pe aproape două ore, atinge mai multe subiecte, între care ordonarea unui oraş prin metoda amenzilor, metode de dezvoltare, schimbarea mentalităţilor în sistemul public, dar şi despre cum "o doză de nebunie" ar putea ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în Bucureşti.
Cel de-al optulea episod al podcastului "Fain & Simplu" a fost publicat miercuri pe YouTube şi a adunat într-o zi circa 30.000 de vizualizări.
"Domnul Bolojan nu dă aproape niciodată interviuri, el face şi tace, iar acest podcast este nu numai o lecţie de bun-simţ şi moralitate, ci şi un fel de manual despre cum să dezvolţi un oraş şi să schimbi viaţa unei comunităţi întregi. Actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, după trei mandate la primărie, cel numit la un moment dat "primarul amendă" spune cum a reuşit să facă din Oradea un oraş emblemă şi cum am putea face ca toată România să arate ca Oradea", l-a prezentat gazda pe preşedintele CJ Bihor.
"Am plecat de la zero"
Între altele, Mihai Morar a povestit că, în urmă cu circa doi ani, când s-a aflat la Oradea pentru proiectul "Oraşul faptelor bune" l-a întâlnit pe Ilie Bolojan la Primărie şi a fost surprins de faptul că acesta nu îşi parcase maşina în faţa instituţiei şi nici măcar în parcarea interioară, ci la câteva sute de metri distanţă. "Nu-ţi pică pana dacă faci asta... E o chestiune de exemplu personal", a spus Bolojan.
Continuând pe teme legate de administraţie şi cum poate fi ea în folosul cetăţeanului, Ilie Bolojan a mărturisit că are această mentalitate fiindcă vine din mediul privat. "Ani de zile am fost de cealaltă parte a baricadei. Un avantaj pentru mine este că am plecat de la zero şi ştiu ce înseamnă să te calce un sistem în picioare, să stai ore întregi la cozi... Mi-am spus că dacă va depinde de mine, o să fac ca lucrurile să se schimbe", a afirmat, în podcast, fostul primar al Oradiei.
Să rezişti cântecelor de sirenă...
Gazda a adus în discuţie politicienii care odată ajunşi în funcţii n-au mai reuşit să schimbe nimic, căci "sistemul i-a înghiţit". Soluţia lui Bolojan? "Ţine şi de capacitatea de a rezista la cântecele de sirenă. Faptul că ocupi o funcţie publică, să nu ne ascundem, îţi aduce nişte avantaje (...), dar asta nu trebuie să fie un scop în sine. Ai candidat ca să faci ceva, să oferi condiţii mai bune celor care te-au votat", a explicat şeful CJ Bihor.
Despre schimbarea în general în România, Ilie Bolojan a opinat că aceasta poate fi făcută doar "de sus în jos", iar legat de punerea în ordine a sistemului public din Bucureşti, a spus că e necesară "o doză de nebunie".
Vezi mai jos episodul "Manualul lui Bolojan: Cum facem România faină ca Oradea?"!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.