URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Februarie 2021, 13:38

Cum facem România faină ca Oradea? Ilie Bolojan, invitat la podcastul lui Mihai Morar. Vezi interviul! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a fost invitatul celui mai recent episod al podcastului "Fain & Simplu" realizat de Mihai Morar şi intitulat "Manualul lui Bolojan: Cum facem România faină ca Oradea?".

Bolojan la Mihai Morar

Discuţia dintre cei doi, întinsă pe aproape două ore, atinge mai multe subiecte, între care ordonarea unui oraş prin metoda amenzilor, metode de dezvoltare, schimbarea mentalităţilor în sistemul public, dar şi despre cum "o doză de nebunie" ar putea ajuta la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în Bucureşti. 

Cel de-al optulea episod al podcastului "Fain & Simplu" a fost publicat miercuri pe YouTube şi a adunat într-o zi circa 30.000 de vizualizări. 

"Domnul Bolojan nu dă aproape niciodată interviuri, el face şi tace, iar acest podcast este nu numai o lecţie de bun-simţ şi moralitate, ci şi un fel de manual despre cum să dezvolţi un oraş şi să schimbi viaţa unei comunităţi întregi. Actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, după trei mandate la primărie, cel numit la un moment dat "primarul amendă" spune cum a reuşit să facă din Oradea un oraş emblemă şi cum am putea face ca toată România să arate ca Oradea", l-a prezentat gazda pe preşedintele CJ Bihor. 

"Am plecat de la zero"

Între altele, Mihai Morar a povestit că, în urmă cu circa doi ani, când s-a aflat la Oradea pentru proiectul "Oraşul faptelor bune" l-a întâlnit pe Ilie Bolojan la Primărie şi a fost surprins de faptul că acesta nu îşi parcase maşina în faţa instituţiei şi nici măcar în parcarea interioară, ci la câteva sute de metri distanţă. "Nu-ţi pică pana dacă faci asta... E o chestiune de exemplu personal", a spus Bolojan. 

Continuând pe teme legate de administraţie şi cum poate fi ea în folosul cetăţeanului, Ilie Bolojan a mărturisit că are această mentalitate fiindcă vine din mediul privat. "Ani de zile am fost de cealaltă parte a baricadei. Un avantaj pentru mine este că am plecat de la zero şi ştiu ce înseamnă să te calce un sistem în picioare, să stai ore întregi la cozi... Mi-am spus că dacă va depinde de mine, o să fac ca lucrurile să se schimbe", a afirmat, în podcast, fostul primar al Oradiei. 

Să rezişti cântecelor de sirenă... 

Gazda a adus în discuţie politicienii care odată ajunşi în funcţii n-au mai reuşit să schimbe nimic, căci "sistemul i-a înghiţit". Soluţia lui Bolojan? "Ţine şi de capacitatea de a rezista la cântecele de sirenă. Faptul că ocupi o funcţie publică, să nu ne ascundem, îţi aduce nişte avantaje (...), dar asta nu trebuie să fie un scop în sine. Ai candidat ca să faci ceva, să oferi condiţii mai bune celor care te-au votat", a explicat şeful CJ Bihor.

Despre schimbarea în general în România, Ilie Bolojan a opinat că aceasta poate fi făcută doar "de sus în jos", iar legat de punerea în ordine a sistemului public din Bucureşti, a spus că e necesară "o doză de nebunie".  

Vezi mai jos episodul "Manualul lui Bolojan: Cum facem România faină ca Oradea?"!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ProCivilizatie
Prima oară e munca și apoi salariul, nimeni nu plătește salariul înainte de muncă. Primarul nu poate obliga pe nimeni sa ofere salarii mari. Am pierdut 30 de ani pt că sa tăiat bani de la infracțiunea pt salarii și ne uitam la țările din vest și ne mirăm că ei au.
Postat 26 Februarie 2021, 14:43 de Sandu2100
danradu20
Nu știu ce simți tu , dar știu că va fi mai frumos și util. Trebuie sa.dai primăria în judecată să se facă dreptate dacă , consideri că despăgubirile nu sunt decente. Tu ești parte a dezvoltării orașului, mai mare decât sunt eu și alții care doar plătim taxe .
Postat 26 Februarie 2021, 10:50 de Sandu2100
Oradea lucrului "bine facut"
Pe Stefan cel Mare iti rupi masina, din capat Nufaru pana in Centru Civic iti rupi masina, pe Razboieni la fel, pe Averescu faci slalom printre canalele care nu sunt la.nivel cu soseaua, pe centura se circula in conditii decente doar dimineata la 5 sau seara dupa ora 21... de zonele cu santiere vesnic neterminate nici nu vreau sa pomenesc. De case expropriate si demolate pentru parcari, nici atat.
Postat 26 Februarie 2021, 09:44 de oradeanbihor
Sandu 2100
M-am referit la centura de tonaj greu. Eu nu contest ca nu se face,dar nu la nivelul de grandomanie la care se lauda,chestia cu investitori când vine cu proiectul pe masa sa se pună condițiile și salarizarilor,am înțeles ca nu ne pasa de cei cu salariu de 1500 lei dar sa știți căci dacă nu exista o putere de cumpărare reala toate se va mișca într-un mod lent căci ăla saracu nu o sa meargă la restaurant sa mănânce nu o sa meargă la un magazin de brand nu o sa meargă la un depozit de materiale de construcții sa cumpere mai mult de niște cuie șamd... așa ca degeaba facem proiecte și zone industriale cu investitori străini dacă îs in Căutare de “sclavi” acum ii aduce după sate cu microbuze,haideti domnilor sa vedem realitatea sa nu ne mai laudam cine nu suntem căci chiar suntem săraci in toate...
Postat 26 Februarie 2021, 07:25 de ProCivilizatie
ProCivilizatie
16 minute , fostul post control Clujului - pod CFR capăt Stefan.
Postat 26 Februarie 2021, 00:41 de Sandu2100
Agent 3636
Spune-mi când ai circulat in regim normal pe centura atat lăudata fără blocaje de la lucrări? Oradea înseamnă doar centru? Celălate cartiere cum arata? Ce le poți arata copiilor sălile de jocuri de noroc la fiecare parter de bloc?
Postat 25 Februarie 2021, 23:15 de ProCivilizatie
Oradea
Poate meritam toți sa trăim în orașul gri, subdezvoltat, fără centuri, fără locuri de munca (salariul încasat de fiecare muncitor este proporțional cu pregătirea și studiile acestuia) asa cum era în urma cu 15 ani. Taxele sunt mari, într-adevăr însă prefer sa le plătesc astfel și sa se vadă ceva în urma acestora... ma bucur ca nu merg toate pe salariile funcționarilor publici, ma bucur ca la buletine, pașapoarte și permise pot merge civilizat și nu ma calc în picioare cu 100 de oameni, ca pot merge cu fruntea sus pe centru și prin oraș si am ce arata copiilor, pot recomanda oricărui vizitator din alt județ o vizita a orașului și acesta are ce vedea și revine impresionat, pot cobori din bloc și am un parc la 5 minute distanta și nu vad străzile pline de gunoaie. Ma bucur ca dacă vreau sa ajung în celalalt capăt de oraș o pot face în maxim 20 de minute pt ca cineva a avut viziune în urma cu 10 ani și a făcut infrastructura. Majoritatea am avut de câștigat prin creșterea valorii imobilelor, acest lucru se realizează doar prin atractivitatea orașului în ansamblu, locuri de munca, drumuri etc. Nu e perfect nimeni, însă cred ca omul acesta este potrivit pentru locul și rolul în care se afla. Cei care nu vad asta nu au simțul realității.
Postat 25 Februarie 2021, 21:04 de 3636
Investitorii
Cu ce se lauda omu asta cu investitori care a făcut sclavie. Soseau borșului e plină de fabrici cu sclavi pe salariu minim și sa vezi sclavi câți bani aduce in Bihor... pe investitori ce ii interesează sclavi lucrează producția se incarca in camioane și merge in țările dezvoltate.
Postat 25 Februarie 2021, 19:54 de ProCivilizatie
De invidiat
Reteta este simpla domnule Mihai Morar si celor invidiosi pe acest succes, cand veti fi tratati abuziv si expropriati cu valoarea minima de pe grila notarilor si cu termen de evacuare la o luna dupa virarea banilor in cont, abia atunci veti intelege pe propria piele adevaratul cost al acestor schimbari.
Postat 25 Februarie 2021, 16:20 de User anonimizat
Cand esti obsedat de propria imagine....
Cand esti obsedat de propria imagine si atingi culmea psihiatriei prin promovarea propriului cult al personalitatii, nu mai conteaza ca nu te cauta presa....mergi tu la presa. Minti cu maxima nesimtire o ora despre cat esti de eficient, apoi te intorci in orasul unde populatia lucreaza pe salariul minim, majoritatea spitalelor se zbat in paragina, blocurile nu sunt racordate la reteaua de gaz, traficul este sufocat, poluarea maxima, exproprieri abuzive, drumuri bombardate, impozite maxime, contracte cu dedicatie, lucrari facute de mantuiala, cu costuri astronomice. Ma bucur totusi ca isi recunoaste (partial) nebunia .....
Postat 25 Februarie 2021, 16:14 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON