URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2020, 17:31

Cum distrug ATV-urile natura: Satul de vacanţă Vârtop, "brăzdat" de vehiculele de teren (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După un weekend în care numeroşi turişti au urcat la munte, împrejurimile satului de vacanţă Vârtop arată ca după o invazie.

Muntele a fost de-a dreptul brăzdat de şoferii de ATV-uri care, în căutare de senzaţii tari, gonesc prin pădure şi pe păşuni, ignorând indicatoarele care îi avertizează că utilizarea acestor vehicule este complet interzisă într-o arie protejată. Potrivit legii, ATV-urile se pot conduce doar pe drumurile publice.  

Cum Vârtopul este pe teritoriul unei arii protejate, Parcul Natural Apuseni, rangerii şi jandarmii montani au oprit mai mulţi şoferi de ATV-uri şi i-au amendat, cu câte 5.000 de lei pe fiecare.

Problema nu se va rezolva însă cu amendarea şoferilor, spune şeful Administraţiei Parcului Natural Apuseni, Alin Moş. "În zonă sunt mai multe puncte de închiriere a ATV-urilor, pe care noi nu le putem interzice, pentru că este o activitate permisă de lege. În total, au circa 100 de ATV-uri, pe care turiştii le închiriază şi cu care merg peste tot, ignorând panourile sau orice altă formă de semnalizare a restricţionării accesului cu astfel de mijloace", a declarat Moş, luni, pentru BIHOREANUL.

"Noi amendăm şoferii, dar adevărul este că aşa nu oprim fenomenul. Pentru că majoritatea şoferilor sunt cei cu vehicule închiriate, adică cel pe care-l prindem azi nu e acelaşi care ar veni şi mâine, sau săptămâna viitoare. Într-o zi, un ATV e închiriat la patru, cinci persoane", a mai spus Moş.

În plus, pe lângă turiştii care închiriază ATV-uri, pe munte mai urcă şi cei care deţin asemenea vehicule. "E un vacarm incredibil, se plâng şi proprietarii de cabane. În plus, dacă urci pe munte cu copilul, nici n-ai curaj să-l laşi de mână, să nu-l lovească un ATV", a mai spus şeful APNA.

Fotografiile făcute de rangeri pe păşunea din Arieşeni arată cât de mari sunt distrugerile în natură: solul arată ca şi cum ar fi fost arat.

APNA a cerut de mai multe ori primăriilor din zonă, Arieşeni şi Nucet, să impună firmelor care închiriază ATV-uri măsuri mai stricte de închiriere, deoarece vehiculele de teren nu doar că distrug natura, dar şi pentru că sunt principala sursă de accidente montane, dar fără succes, deoarece autorităţile locale încă nu au luat măsuri.

Pe de altă parte, turiştii care urcă la Vârtop sau la Stâna de Vale zilele acestea nu prea pot face altceva decât să se plimbe pe jos ori cu telescaunul, sau să se dea cu sania. Pe pârtii, zăpada este prea puţină, astfel că încă nu se poate schia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Citizen
Vezi la comentariu ca e instigare la vătămare corporala/omor cu premeditare...poate sa vina un biciclist pe tronsonul in care tu durere si sa se întindă sârmă la nivelul gatului/capului si l ar reteza intr o clipita. Cum sa gândești sa omori pe cineva pt simplu fapt ca merge cu atv-ul, motorul sau bicicleta prin pădure. Sunt legi, sunt oameni care sunt platiti sa aplice legi. Un control la "mansarda" nu ti ar strica. Poate te lipesti de un dosar pt acest comentariu stupid si ai toate șansele. Dacă unul cu gândirea ta întinde sârmă si zice ca s a inspirat din comentariul tau esti fericitul câștigător al unui pat la bulau...Câta minte ti a trebuit să vi in spatiul public cu astfel de afirmații/idei?!
Postat 30 Decembrie 2020, 01:28 de Adrian_Preda
Foarte simplu.
Cateva zeci de metri de sarma intinsa intre copaci,la inaltimea capului/gatului unui conducator de atv rezolva problemele.Sigur se vor potoli.
Postat 28 Decembrie 2020, 17:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON