URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2022, 15:19

Cum a împărțit ministerul lui Cseke banii din Programul Anghel Saligny. Ce sumă primește județul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Dezvoltării, condus de bihoreanul Cseke Attila (foto), a publicat lista alocărilor prin Programul Anghel Saligny, pentru proiecte de apă și canalizare, respectiv drumuri și poduri.

Potrivit datelor publicate de instituție, în total s-au alocat 52,2 miliarde de lei, adică peste 10 milioane de euro, din care 22,5 miliarde pentru categoriile de investiții alimentări cu apă și stații de tratare a apei și sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, iar 30 miliarde de lei pentru categoriile de investiții drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților și poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice.

Județul Bihor are o alocare de 638 de milioane pentru proiecte de apă și canalizare și alta de 850 milioane pentru drumuri și poduri. În total, Bihorului îi revine 1.488.788.879 lei, arată Ministerul Dezvoltării.

Instituția a comunicat și modul de calcul al acestor sume, arătând că s-a folosit o medie ponderată, cuprinzând următorii indicatori: 50% - ponderea numărului unităților administrativ-teritoriale la nivel național; 15% - ponderea populației fiecărui județ în total populație; 15% - indicatori statistici publicați în baza de date TEMPO-Online de către Institutul Național de Statistică, din care rezultă necesarul de infrastructură în domeniile drumurilor publice, alimentării cu apă, sistemelor de canalizare; 20% - capacitatea financiară a unităților administrativ-teritoriale.

Cea mai mare sumă din țară a primit-o județul Suceava (1,663 miliarde lei), urmat de Olt (1,601 miliarde lei) și Dolj (1,564 miliarde lei.

Lista completă a alocărilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Talmeș-balmeș o să iasă din "scenariul" lui Cseke.
Printre criteriile esențiale care lipsesc, este cel al "capacității de utilizare" a alocărilor, dar cel al "capacității resurselor umane". Vor fi județe, orașe și comune, care vor sta cu banii "la poartă", dar nu vor face nimic. Ba pentru că proiectele sunt incomplete, fără documentații actualizate și autorizate ... ba că nimeni nu mai vrea să dea la lopată, pentru că-i mai bine să pună un pic de șagă deoparte și să se angajeze printre bugetari.
Postat 09 Mai 2022, 18:03 de KP
comparatie cu PNDL lui Dragnea
se vede totusi ca liberalii au vazut prioritati mai realiste, bine alese si importante pentru noul PNDL/PNRR cu apa-canal si centuri. Directii Mult mai importante decat "camine culturale" mici primarii de unde sa se fure banii.
Postat 08 Mai 2022, 19:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON