URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2020, 17:52

Cu un nou director, Aeroportul din Oradea se pregăteşte să acceseze 22 milioane euro din fonduri europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a aprobat vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, parametrii unui nou proiect cu fonduri europene, în valoare de 22 milioane euro, pentru creşterea gradului de siguranţă al Aeroportului din Oradea.

Cu un nou director, un orădean cu studii în Occident şi care a lucrat pentru Emirates, una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, Aeroportul pregăteşte şi un alt proiect, pentru realizarea unui terminal Cargo, aşa încât firmele locale să-şi poată exporta producţia şi pe calea aerului.

PSD, 7 abţineri

Cel mai important material din cele patru puse pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, desfăşurată online şi condusă de vicepreşedintele Călin Gal, a vizat aprobarea valorii eligibile, cheltuielile şi contribuţia judeţului Bihor la un proiect cu fonduri europene pentru „Creşterea siguranţei şi securităţii Aeroportului Oradea”, fiind votat de toţi consilierii PNL şi UDMR, cei 7 reprezentanţi ai PSD abţinându-se pe motiv că au primit proiectul târziu şi, cum s-a exprimat liderul grupului PSD, Felix Cozma, „nu ştiu dacă au apucat toţi colegii să-l citească”.

Gal a răspuns, însă, că materialul a fost redactat după ce în cursul dimineţii a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Aeroportului, dar şi că la şedinţa CJ Bihor era prezent „noul director al Aeroportului”, pentru a răspunde consilierilor la orice fel de întrebări ar fi avut aceştia.

Noul director, via Emirates

Ulterior şedinţei, BIHOREANUL a aflat că noul director al Aeroportului Internaţional Oradea este un tânăr orădean, Răzvan Horga, în vârstă de 32 de ani (foto), dar deja cu un CV impresionant: absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii de Stat din Viena, cu masterat în Managementul Transporturilor Aeriene obţinut apoi în Marea Britanie, şi fost angajat al uneia dintre cele mai importante companii aeriene din lume, Emirates, pentru care a lucrat în Dubai.

Răzvan Horga a fost desemnat anul trecut ca membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului, iar luna trecută CA-ul l-a numit ca director interimar până în 7 ianuarie 2021, fără ca aces lucru să fi fost comunicat public.

Proiecte ambiţioase

În ce priveşte proiectul aprobat vineri prin votul consilierilor judeţeni PNL şi UDMR, după cum a explicat Răzvan Horga pentru BIHOREANUL, este vorba despre creşterea siguranţei şi securităţii Aeroportului Internaţional Oradea prin realizarea unui aşa numit gard perimetral inteligent, cu camere de supraveghere cu infraroşu şi senzori de mişcare, care ar permite monitorizarea întregului perimetru al Aeroportului dintr-un dispecerat, dar şi de realizarea unui drum perimetral, pentru vehiculele serviciilor de intervenţii de urgenţă, de la Pompieri şi Poliţie până la Ambulanţă şi trupe antitero.

Valoarea acestui proiect este de 22 milioane euro, din care 85% fonduri europene, 13% de la bugetul de stat al României şi 2% contribuţie a Consiliului Judeţean Bihor.

Noua conducere a Aeroportului, a mai spus Răzvan Horga, mai pregăteşte alte două proiecte cu fonduri nerambursabile, unul pentru prelungirea pistei de aterizare - decolare, iar celălalt pentru realizarea unui terminal Cargo, destinat aeronavelor care transportă mărfuri, aşa încât companiile din Oradea să primească materie primă şi să expedieze producţia destinată exportului şi pe calea aerului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Adio investiții pentru garduri digitale și alei pompieristice la preț de "zbor spre Lună" !?!
Programul de "reziliență" de 80 miliarde Euro pentru România a fost respins de către Comisia Europeană, pe motiv că e superficial, haotic, neralist și făcut "cu dedicație" !?! Pe acest motiv, "autorul" Boloș a fost mazilit și aruncat "rezerviștilor" PNL !?! Așadar, județul Bihor va trebui să-și reconsidere "prioritățile" și modul de a face bani !?! Singurul proiect viabil care rămâne "în picioare" este realizarea unui "terminal cargo" pentru aeroportul bihorean ... având în vedere că pasagerii potențiali ai unor curse "tradiționale" sunt mai puțini decât cei virtuali, identificați doar pe hârtie !?! "Gâlceava pe cer" abia începe ... celălalt Orban, de la Budapesta, fiind un mult mai bun negociator de curse aeriene civile.
Postat 19 Decembrie 2020, 09:36 de CrisDumi
A început ciolaniada PNL.Bolo isi pune clientela politica in funcții
Un alt articol aservit politic marca Adrian Cris.Atâtea laude pentru un om care nu a făcut nimic.Toate acele proiecte sunt demarate de mult timp de către alti directori.Un singur lucru e adevărat in articol ca omul a fost numit politic fara concurs si fara sa aibă vreo experienta in funcții de conducere.Oare nu este același om care il vehicula prin presa acumn un an Bolo? Se arunca banii pe garduri la fel cum s-au aruncat 1 milion de euro din banii orădenilor pentru gaura neagră Raynair.
Postat 19 Decembrie 2020, 08:49 de oradean2020
Unu
Chiar ma bucur, ca se fac investitii la aeroport, e cazul sa fim mai sus ca alte orase
Postat 19 Decembrie 2020, 00:59 de Sandu2100
bine ca a preluat PNL conducerea aeroportului
Deja se vad rezultate: management nou si noi investitii. Aeroportul are nevoie de terminal cargo NEAPARAT (s-a vazut cu criza Covid), transportul de marfuri par avion este si va fi in crestere, si deja e destul de accesibil, si are nevoie si de o pista mult mai lunga.
Postat 18 Decembrie 2020, 21:36 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON