Opt cetăţeni din Irak, Iran şi Siria, cu vârste între 12 şi 50 de ani, au fost prinşi de poliţiştii de frontieră bihoreni încercând să treacă ilegal în Ungaria, după cum anunţă un comunicat transmis sâmbătă de Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.
Conform informării, joi, în jurul orei 11, pe comunicaţia Borş-Santău, la aproximativ 500 m faţă de linia de frontieră, poliţiştii de frontieră au oprit două autoturisme care circulau în regim taxi, conduse de doi cetăţeni români, în care se aflau 7 cetăţeni de origine afroasiatică.
"Cei doi cetăţeni români, împreună cu cetăţenii străini, au fost conduşi la sediul sectorului pentru cercetări. Ulterior, efectuându-se o cercetare a zonei unde au fost opriti cei în cauză, a mai fost descoperită o persoană ce facea parte din grup, care a fost condusă deasemenea la sediul sectorului în vederea efectuării cercetărilor", arată comunicatul.
La audieri, poliţiştii au aflat că este vorba despre cetăţeni din Irak, Iran şi Siria, 5 bărbaţi şi 2 femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani şi un minor în vârstă de 12 ani, majoritatea fiind solicitanţi de azil în România.
"Persoanele în cauză au declarat că, din localitatea Borş, intenţionau să treacă ilegal frontiera spre Ungaria, pe jos. Şoferii autoturismelor au declarat că au fost rugati de către migranţi să efectueze o cursă, în regim taxi, din localitatea Oradea până în localitatea Borş", arată comunicatul.
Migranţii s-au ales cu dosare penale pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. Pornind de la acest caz, însă, Poliţia de Frontieră face un apel către cetăţeni să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 0219590.
"De asemenea, apelăm la sprijinul cetăţenilor care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii", arată comunicatul ITPF.
Informarea mai reaminteşte şi că "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Când fapta a fost săvârşită în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi art. 263 Cod penal".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.