Din toamnă, deşeurile bihorenilor care locuiesc în 25 de comune din jurul Oradiei vor fi colectate de RER Vest. Câştigător al licitaţiei de salubrizare organizate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), operatorul va implementa, alături de primăriile de comune, colectarea selectivă a deşeurilor în cinci fracţii. Regulă pe care bihorenii vor trebui să o înveţe...
Acte parafate
Joia trecută, la Consiliul Judeţean Bihor, vicepreşedintele Ioan Mang și Bujor Chirilă, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, i-au invitat pe directorii companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan şi Florin Gontariu, la semnarea contractului pentru colectarea deşeurilor în lotul 1B, compus din 25 de comune.
Este vorba de Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Gepiu, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sălard, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Toboliu şi Vârciorog, în ale căror sate locuiesc aproape 97.000 de bihoreni.
„Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 8 ani, la valoarea de aproximativ 40 milioane de lei, fără TVA”, spune Bujor Chirilă.
Reguli unitare
După ce starea de urgenţă se va fi încheiat, pentru RER Vest va începe aşa-numita perioadă de mobilizare, de 90 de zile, în care va trebui să încheie contractele cu viitorii clienţi şi să pregătească demararea activităţii.
Regulile colectării sunt clare, stabilite prin SMID. La fel ca în restul judeţului, fiecare cetăţean din cele 25 de comune va trebui să arunce gunoaiele în cinci fracţii: resturi biodegradabile, deşeuri reziduale, hârtie şi carton, plastic şi metal, respectiv sticlă.
Fracţia biodegradabilă va fi singura pe care RER Vest nu o va colecta, bihorenii trebuind să o transforme în îngrăşământ vegetal, în curţile proprii.
„Ecolect va distribui în judeţ 20.000 de compostoare, pentru a-i încuraja pe locuitori să facă din deşeurile biodegradabile compost”, spune directorul Ecolect.
Este evident că majoritatea bihorenilor nu vor primi aceste recipiente, aşadar colectarea separată a biodeşeurilor va depinde de conştiinţa ecologistă a fiecăruia.
Pentru celelalte patru fracţii, RER Vest va asigura infrastructura, urmând să doteze cetățenii cu pubele pentru deşeurile reziduale şi pentru sticle, respectiv cu saci pentru plastice şi metale. Hârtiile şi cartoanele vor fi lăsate în stradă de bihoreni, legate cu sfoară.
În toate UAT-urile, deşeurile reziduale vor fi colectate săptămânal, cele reciclabile bilunar, iar sticlele lunar. De asemenea, de două ori pe an, în fiecare comună se vor organiza campanii de colectare a deşeurilor mari, a celor electronice şi a celor periculoase.
Taxă sau tarif?
La fel ca în celelalte loturi din județ, preţul pe care îl vor plăti bihorenii pentru serviciul de salubrizare nu se cunoaşte încă. Acesta depinde de tarifele care vor fi aplicate la staţia de tratare mecano-biologică, unde deşeurile menajere vor fi transformate în compost, dar şi de primării.
Fiecare consiliu local va trebui să hotărască dacă va institui o taxă locală de salubritate sau va implementa un sistem de tarifare pentru fiecare gospodărie, în funcţie de cantitatea de deşeuri aruncată.
Dacă există o taxă locală de salubritate, operatorul RER Vest va fi plătit de primărie, care achită pentru toţi cetăţenii şi apoi adună de la ei aceşti bani, alături de alte taxe şi impozite.
În schimb, în situaţia tarifului pe gospodărie, primăriile ies din ecuaţie, iar operatorul va trebui să emită facturi pentru fiecare client, putând totodată să implementeze principiul „plăteşti cât arunci”.
Indiferent ce variantă vor alege edilii lor, bihorenii vor trebui să înţeleagă că de-acum înainte „gozurile” nu mai pot fi aruncate oricum, oriunde...
VA URMA
Licitaţii în derulare
Lotul 1B a fost ultimul pe care ADI Ecolect l-a adjudecat, în cadrul SMID, celelalte cinci contracte fiind semnate la începutul anului. În zona Aleşd, operator a fost desemnat Salubri Aleşd, iar în oraşele Beiuş, Marghita, Valea lui Mihai şi satele din jurul lor va lucra Ave Bihor.
În acelaşi timp, ADI Ecolect are în derulare licitaţia pentru staţia de tratare mecano-biologică, iar Primăria Oradea cea pentru desemnarea unui operator licenţiat pentru municipiul reşedinţă de judeţ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.