URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2015, 15:05

Cu porţile închise: Şcolile bihorene, dispuse să primească peste noapte doar 100 de refugiaţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Ministerul Educaţiei a cerut o inventariere a serviciilor pe care le-ar putea oferi şcolile din Bihor refugiaţilor din Siria, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean a identificat cinci astfel de centre cu o capacitate totală de 600 de locuri, şcolile cu pricina susţin că de fapt nu pot caza decât cel mult 100 de azilanţi.

Potrivit datelor pe care IŞJ Bihor le-a transmis marţi, după consultări cu şcolile bihorene, Ministerului Educaţiei, dar şi ziariştilor care le-au solicitat, cele cinci centre identificate cu posibilităţi de cazare şi masă în Bihor sunt la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, Liceul Tehnologic nr. 1 Popeşti şi Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş.

Unii dintre directori ai şcolilor neagă însă că ar avea locuri disponibile şi spun că nu pot primi niciun refugiat.

Nu-i loc!

 „Noi nu avem nici internat, nici cantină, nu putem oferi nimic”, a declarat, joi, pentru BIHOREANUL directorul Liceului din Şuncuiuş, George Manci-Capriş.

Îl susţine şi primarul din Şuncuiuş, Doru Gabor, care a precizat, printr-un comunicat de presă transmis joi BIHOREANULUI, că în comuna sa „nu există nici un fel de spaţii amenajate pentru primirea de refugiaţi, indiferent de provenienţa acestora, nici la Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, nici alte spaţii publice”. În plus, primarul din Şuncuiuş transmite că destinaţia spaţiilor din şcolilor, ca şi a altor spaţii publice, poate fi stabilită doar de Consiliul Local, iar aleşii comunei nu au votat nicio hotărâre în acest sens.

Reacţii similare au şi directorii şcolilor din Popeşti şi Salonta. „Noi internat nu avem, o sală de mese avem, dar aici putem asigura masa pentru maxim 45 de preşcolari, atât”, a declarat BIHOREANULUI directorul Liceului din Popeşti, Marius Imbuzan. Directorul a precizat că nu poate asigura nici asistenţă medicală, deoarece medic în şcoală nu are, iar asistenta îşi împarte biroul cu o secretară.

Nici la Salonta nu e prea mult loc pentru străini. „Internatul s-a desfiinţat în 2008, clădirea a rămas în conservare, nu este locuibilă, nu are apă, căldură”, a precizat directorul Liceului Tehnologic Salonta, Szatmari Adrian.

Doar o analiză

În faţa acestor reacţii, IŞJ Bihor transmite că, într-adevăr, locuri de cazare are doar Liceul Nicolae Bolcaş, 100 la număr, în timp ce restul de 500 de locuri sunt capacitate de masă, aşa fiind transmise şi Ministerului Educaţiei.

În acelaşi timp, spun reprezentanţii Inspectoratului, profesorii şi bihorenii nici nu trebuie să se impacienteze, deoarece colectarea de date fiind menită doar să arate ce soluţii are judeţul pentru situaţii de urgenţă. „Elementele transmise Ministerului Educaţiei vor face obiectul unei analize privind identificarea soluţiilor şi a capacităţilor unităţilor de învăţământ care ar putea fi folosite pentru asigurarea funcţiilor de sprijin în situaţii de urgenţă”, a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.

De altfel, recensământul făcut de Ministerul Educaţiei în şcoli a intrigat toată ţara. Chiar şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat pe ministrul Sorin Cîmpeanu. "Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el, şi toţi miniştrii, şi această acţiune trebuie să fie sub o coordonare unitară", a spus Dragnea, într-un interviu acordat Europa FM.

În replică, ministrul a spus că a răspuns solicitării Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sa ii ia Iohannis
are 6 case numai bine incap cateva familii de tigani musulmani
Postat 10 Septembrie 2015, 20:12 de tudor25
Gind la gind cu bucurie.
Ideea cu relocarea la Beius mi se pare geniala. DN 76 abia asteapta sa fie filmat de toate televiziunile din lume. In plus,are sanse sa devina subiect de prime-time; nu se stie daca nu chiar mai shocking decit cel initial...
Postat 10 Septembrie 2015, 18:05 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON