URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2022, 11:00

Cu cărțile curate: Biblioteca Universității din Oradea are un aparat modern pentru sterilizarea cărților (FOTO)

Cu cărțile curate: Biblioteca Universității din Oradea are un aparat modern pentru sterilizarea cărților (FOTO) Biblioteca studențească are acum și un super-scaner, folosit pentru început la digitalizarea lucrărilor de doctorat (sursa foto: Universitatea din Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Biblioteca Universității din Oradea traversează, probabil, cea mai fastă perioadă din istoria ei.

Dacă anul trecut au fost făcute importante achiziții și donații de carte, anul 2022 a adus în Bibliotecă dotări ultramoderne: cititoare pentru e-books, un scaner performant și un sterilizator de cărți, a transmis, joi, biroul de presă al Universității.

Volume decontaminate

Sterilizatorul este acum, în pandemie, mai important ca niciodată. Cu ajutorul razelor ultraviolete și al unor curenți de aer, aparatul elimină 99.9% din: virușii, bacteriile, paraziții, acarienii, ciupercile, mucegaiurile și praful care există între paginile cărților.

„Putem decontamina șase cărți pe minut, atât cât durează procedura de sterilizare. Jetul de aer elimină particulele fine, răsfoind documentele și permițând astfel razelor ultraviolete să pătrundă în interiorul fiecărei cărți sau document”, a explicat Emilia Pop, șefa biroului Comunicarea Colecțiilor al Bibliotecii Universității din Oradea.

Prin decontaminatorul care valorează peste 23.000 de lei vor trece, în perioada următoare, cărțile returnate de cititori și cele provenite din donații.

„Pentru că, în ciuda pandemiei, dorim să încurajăm lectura, ne vom asigura că cititorii noștri primesc cărțile solicitate în cele mai bune condiții sanitare. Nu este de neglijat nici faptul că bibliotecarii noștri și colegii care înregistrează cărți provenite din donații intră în contact cu volume sterile. Și, nu în ultimul rând, este vorba de sănătatea cărții în sine, aceste proceduri sporindu-i semnificativ durata de utilizare”, a precizat Pop.

Cât de curând, colecția de carte veche și rară a Bibliotecii Universității din Oradea va fi supusă și ea aceluiași tratament de însănătoșire.

Doctoratele la scanat

În plus, de câteva zile, la Biroul E-bibliotecă și Acces Resurse On-line, a fost pus în funcțiune unul dintre cele mai performante scanere de carte din țară. Aparatul, care a costat aproape 200.000 de lei, scanează și transpune în format digital cărți, documente legate, dosare, registre, bibliorafturi etc.

„Am început scanarea lucrărilor de doctorat susținute la universitatea noastră. Vor urma titluri din bibliografia studenților, cărțile cele mai solicitate la bibliotecă, cartea veche și de patrimoniu, mare parte dintre acestea devenind apoi accesibile și on-line”, a precizat Titus Bădic, șeful biroului E-bibliotecă și Acces Resurse On-line.

Pentru că operațiunile de scanare sunt asistate de calculator, la pachet cu super-scanerul, Biblioteca Universității din Oradea a primit și mai multe programe de editare, copiere sau comprimare a materialelor scrise.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON