URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Decembrie 2020, 15:45

Cseke Attila lasă negocierile pentru Guvern ca să anunţe că UDMR Bihor va salva în instanţă revistele Familia şi Varad

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, a declarat, la două zile după ce Consiliul Judeţean a hotărât înglobarea redacţiilor revistelor de cultură Familia şi Varad de către Biblioteca Judeţeană, că va deschide o acţiune la Tribunalul Bihor pentru anularea deciziilor. „Fără cultură o să avem o societate pe care nu ne-o dorim”, a spus Cseke, acuzând că hotărârile CJ au fost luate cu încălcarea legii.

„Trebuie să respecţi legea”

Joi, în timp ce la Bucureşti se desfăşurau noi runde de negociere pentru formarea unui eventual Guvern de către PNL, USR-PLUS şi UDMR, preşedintele organizaţiei Bihor a acestui din urmă partid, a preferat să susţină o conferinţă de presă la Oradea, pe tema „reorganizării şi desfiinţării personalităţii juridice a revistelor Familia şi Varad”, decisă marţi în şedinţa Consiliului Judeţean.

„Desfiinţarea personalităţii juridice la cele două reviste de cultură nu este de bun augur, aşa cum grupul UDMR s-a exprimat la şedinţa Consiliului Judeţean, noi nu avem cum să susţinem aşa ceva, cum nu susţinem nici celelalte reorganizări”, a spus Cseke, cu referire la modificarea organigramelor şi la alte opt instituţii subordonate CJ Bihor, de la teatrele Szigligeti şi Regina Maria la Şcoala de Arte Francisc Hubic şi Biblioteca Judeţeană, motivând că „trebuie să respecţi legea, indiferent ce majorităţi ai”.

Concret, Cseke a afirmat că înainte de a fi supuse votului reorganizările instituţiilor subordonate, CJ Bihor nu a respectat nici Legea transparenţei decizionale, care ar fi impus ca proiectele să fie dezbătute public timp de 30 de zile, şi nici Codul Administrativ, pentru că proiectele au fost postate pe site-ul CJ cu o zi înainte de adoptare.

Cultura nu e SRL

„Dacă cineva nu iubeşte cultura, nu frecventează instituţiile de cultură, asta nu înseamnă că nu trebuie să-i recunoaştem importanţa. Fără cultură o să avem o societate pe care nu ne-o dorim. Cultura nu este o societate comercială în care dacă pui 1 leu trebuie să scoţi 1 leu şi 10 bani”, a mai spus Cseke, luând apărarea celor două redacţii şi întrebându-se retoric „ce s-ar fi întâmplat dacă această desfiinţare a personalităţii juridice a revistei Familia şi Varad ar fi fost făcută de cineva de la UDMR?”.

De asemenea, şeful UDMR Bihor a afirmat că redacţia revistei Varad a cerut păstrarea personalităţii juridice şi nu „fuziunea prin absorbţie” de către Biblioteca Judeţeană, oferindu-se să aibă acelaşi buget ca şi cum ar fi devenit compartiment în cadrul acesteia, pentru că îşi completează finanţarea cu fonduri din străinătate, însă conducerea CJ Bihor i-a refuzat propunerea.

„Vom finaliza acţiunea”

Pentru toate acestea, a spus Cseke, „am analizat din punct de vedere juridic această situaţie, am contactat deja şi un avocat, şi în privinţa desfinţării personalităţii juridice a celor două reviste UDMR va deschide o acţiune în instanţa de contencios administrativ, fiindcă ni se pare nu numai nedreaptă, dar şi nelegală. Vom finaliza această acţiune în perioada următoare”.

Pe de altă parte, întrebat de BIHOREANUL dacă ştie că în 2018, la antepenultima reorganizare a instituţiilor CJ, fosta conducere, cu preşedintele Pasztor Sandor în frunte, nu a asigurat nici el 30 de zile de „dezbateri” şi a postat tot târziu proiectele pe site-ul judeţului, Cseke a spus că „nu cunosc acum exact această situaţie”.

Constituirea CJ nu a fost legală

În schimb, preşedintele UDMR Bihor a dezvăluit că nici măcar constituirea actualului Consiliu Judeţean nu ar fi fost legală din punct de vedere formal, nici alegerea vicepreşedinţilor Mircea Mălan şi Călin Gal, deoarece şedinţa de constituire a avut loc înainte să expire termenul până la care orice persoană interesată ar fi putut ataca validarea mandatelor consilierilor judeţeni.

Cu toate astea, a subliniat Cseke, UDMR nu a vrut să apeleze la instanţa de judecată, „cum a făcut fosta opoziţie”, motivând că „noi nu dorim să preluăm această modalitate de a face politică. Noi, UDMR, nu ne dorim un conflict cu conducerea Consiliului Judeţean, nici să pornim procese, inclusiv penale, cum a făcut fosta opoziţie”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
crocodilii mangaiati udemereste
de fapt pe udmristi ii mananca de revista in lb maghiara, dar ca sa nu para ca fac discriminari, cica iau sub aripa si Familia - aceasta revista Familia este un esec literar, o non-valoare si cvasinecunoscuta prin continutul literar bihorean, national, international, cum vreti sa ii spuneti - condusa de un capcaun cu nadragii patati, in cel mai pur stil pesedist-comunist. astept cu nerabdare indicatorii de performanta ca sa analizam cu luciditate ce inseamna acest nume ca performanta culturala. / oricum stim si fara celebrii KPI, pe care dl Bolojan ii iubeste atat de mult - inseamna zero. pentru ca universitate e cuib de hoti si impostori in frunte cu rectorul de Haur, pentru ca cei tineri nu au loc de crocodilii cu falci fioroase din redactia revistei, si asa mai departe.
Postat 17 Decembrie 2020, 20:52 de roger
HUDEMERISTII
HUDEMERISTII fac gargara ca sa ajunga la bugete atat pe plan local cat si national!
Postat 17 Decembrie 2020, 19:03 de scortosul
Cultura
Cultura nu trebuie sa fie bugetara, ea trebuie sa fie creativa si sa raspunda cererii! Toti sefii de reviste sa uite de buget si sa caute sponsori in privat care sa le aprecieze miunca si vor gasi cai de a le sponsoriza productiile!
Postat 17 Decembrie 2020, 19:02 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON