URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2021, 13:15

Cseke Attila, după 100 de zile de ministeriat: dă drumul la construirea de creșe, reduce birocrația și sparge găști de experți

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 100 de zile după preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării, orădeanul Cseke Attila și-a prezentat un bilanț de etapă, ce include mai multe proiecte pentru debirocratizarea legislației în materie de construcții și urbanism, precum și pentru desființarea monopolurilor unor experți care, la fel ca notarii pe vremuri, nu permiteau și altora să devină ei înșiși experți, ceea ce îngreunează avizarea de construcții. De asemenea, Cseke lansează primarilor invitația de a construi creșe printr-un program ce prevede pentru acest an finanțarea a 200 asemenea unități.

Noul Cod Urbanistic: mai puține avize

Cseke Attila a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la sediul UDMR Bihor, că Ministerul Dezvoltării lucrează la un Cod Urbanistic și pentru Amenajarea Teritoriului care să unifice cele 21 de acte normative care reglementează în prezent construcțiile, cu „modificări radicale”.

Ministrul a dat și două exemple, arătând că, dacă în prezent o persoană fizică dorește să-și construiască o casă, aceasta este nevoită să prezinte autorităților avizatoare documentații la fel ca un dezvoltator imobiliar care construiește un bloc cu 100 de apartamente, acest lucru nu se va mai întâmpla după intrarea în vigoare a Codului.

Totodată, a spus Cseke, se va elimina birocrația care în prezent impune unui antreprenor ca în diferitele stadii ale unui proiect de construire (studiu de fezabilitate, plan urbanistic zonal, autorizarea de construire) să prezinte de trei ori la rând aceleași avize, emise de acelelași instituții.

„Tezele prealabile ale Codului au fost deja aprobate de Guvern în martie, este un proiect ambițios, dar necesar, pe care vrem să îl avem aprobat anul acesta ca lege”, a spus ministrul.

Contra „găștilor”

Pe de altă parte, Cseke a afirmat că „am pus în dezbatere” un nou regulament pentru examinarea experților în construcții, de felul verificatorilor de proiecte ori experților în protecția la incendii a clădirilor, deoarece acești profesioniști sunt și în vârstă (mulți având peste 70 de ani), și puțini (în toată țara sunt doar 41 experți în protecția la incendii, din care 18 în Capitală și nici unul în 24 de județe), și formează „caste” pentru ca numărul lor să rămână mic și, implicit, să aibă lucrări multe și la tarife mari.

Concret, ministrul a arătat că în prezent examinarea candidaților la asemenea poziții de expert o fac comisii formate chiar din experți, iar dacă la probele scrise „mai trec” unii, la cele orale „nu mai trece nimeni”. Prin urmare, Cseke vrea ca pe viitor proba orală să fie eliminată, iar odată cu ea și subiectivismul examinatorilor, iar comisiile să fie formate din universitari și reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării.

Arhitecți șefi la comune și orășele

O altă intenție a lui Cseke, în condițiile în care doar 284 de municipii, orașe și comune din cele 3.228 unități administrativ-teritoriale au arhitecți șefi, este să scadă condițiile de vechime pentru ca arhitecții interesați de angajarea pe aceste posturi să fie primiți la concursuri (de la 7 la 5 ani) și să elimine condiția obligatorie în prezent ca pretendenții să dețină un certificat eliberat de Registrul Urbaniștilor din România. „Nu spunem că vom rezolva în totalitate problema, dar putem debloca o parte importantă a acestor posturi”, a spus Cseke.

Tot legat de problema arhitecților șefi, ministrul propune „să introducem posibilitatea colaborării între UAT-uri pe Urbanism și Amenajarea Teritoriului”, așa încât arhitectul șef dintr-o localitate să poată emite acte valabile și pentru o altă localitate, „nu neapărat vecină”, așa încât orășelele și comunele care nu au în propriile organigrame arhitect-șef să nu mai fie nevoite să ceară avize și autorizații de la arhitecții șefi ai județelor, ca în prezent. De exemplu, arhitectul-șef al comunei Ciumeghiu ar putea emite avize și autorizații pentru Diosig, a admis ministrul, asta dacă proiectul său va fi acceptat.

Îndemn la construirea de creșe

În fine, Cseke Attila a afirmat că o prioritate a mandatului său este construirea de creșe, pentru că România este pe ultimul loc în UE la acest capitol, existând județe, precum Sălajul, unde există o singură creșă (în acest caz cu doar 80 de locuri).

Cseke a spus că deja Compania Națională de Investiții a conceput trei proiecte-tip care să fie realizate în întreaga țară, de creșe mici (cu 4-5 grupe a câte 10 copii), medii (cu 6-7 grupe) și mari (cu 10-11 grupe), eficiente energetic, cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură, proiecte ce urmează să fie implementate în acele localități unde primarii vor pune la dispoziție terenuri și vor demonstra că investițiile sunt justificate prin evoluția demografică.

„Îndemn autoritățile locale și din Bihor, unde este nevoie, să identifice terenuri pentru a depune solicitări”, a spus ministrul, specificând că bugetul Ministerului are prevăzute sume pentru asemenea investiții, dar și că speră ca 340 de milioane euro să vină din Planul Național de Redresare și Reziliență, adică din fonduri europene nerambursabile.

Investiții în Bihor

În fine, Cseke a trecut în revistă și cele trei investiții importante ale CNI aflate în derulare în Bihor, începând cu Sala Polivalentă, aflată la 82% stadiu de execuție și care în luna iulie poate fi predată Primăriei Oradea.

El a mai menționat proiectul construirii unor cămine cu 795 noi locuri de cazare pentru studenții Universității din Oradea, aflat deocamdată în avizare la comisia tehnică a CNI, precum și începerea proiectului de modernizare a bazei sportive Motorul, unde cu 6,4 milioane lei va fi realizat un nou teren de fotbal, un teren multifuncțional (pentru handbal, baschet și volei), tribune cu 500 locuri și vestiare, precum și parcare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Check-out Attila...
multzi expertzi in dat/luat shpertz...
Postat 09 Aprilie 2021, 13:22 de cristi_h
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON