URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2019, 14:52

Criză de autoritate şi haos la Judeţ: Pásztor a retras trei proiecte de hotărâri privind instituţiile de cultură pentru că toţi directorii au tras chiulul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Consiliul Judeţean domneşte haosul, chiar dacă alianţa UDMR-PSD-ALDE continuă să fie la conducere, în ciuda retragerii de la guvernare a partidului lui Tăriceanu, cei doi reprezentanţi din CJ Bihor rămânând alături de partenerii de până acum, grupaţi în jurul lui Pásztor Sándor şi Ioan Mang.

La reuniunea de joi, aleşii bihorenilor au fost chemaţi să voteze organigramele, statele de funcţii şi regulamentele de funcţionare ale instituţiilor de cultură subordonate CJ – Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti şi Biblioteca Judeţeană -, însă Pásztor a fost forţat să retragă materialele de pe ordinea de zi după ce şi-a dat seama că este, pur şi simplu, ignorat de directorii acestor instituţii, care nu au catadicsit nici măcar să se prezinte la şedinţă.

Plin de directori, proiect nelegal

Primul proiect, în ordine cronologică, viza Teatrul Regina Maria, a cărui conducere voia desfiinţarea unor posturi şi înfiinţarea altora. De pildă, s-ar fi desfiinţat un post de actor şi s-ar fi înfiinţat unul de regizor, iar în locul unui post de referent-organizator de spectacole s-ar fi creat unul de impresar artistic, cu justificarea de "a răspunde cerinţelor şi complexităţii crescute a organizării spectacolelor şi turneelor, precum şi a informării publicului prin mediul onine – pagină web, Facebook, Instagram, You Tube etc".

Proiectul, însă, a fost însoţit de obiecţiunile de nelegalitate formulate de secretarul judeţului, Carmen Soltănel, care a avertizat că se încalcă legea, mai precis OUG 63/2010, în sensul că numărul total de angajaţi ai CJ şi instituţiilor subordonate depăşeşte nivelul maxim admis, de 600 persoane, raportat la numărul de locuitori.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei PNL, Ionel Avrigeanu, a criticat inflaţia de posturi de conducere la toate instituţiile de cultură, anticipând discuţiile privind celălalt teatru, Szigligeti. "În afară de actori şi de cei care mişcă scena, deja toţi sunt directori", a ironizat Avrigeanu "umflarea" schemelor, inclusiv cu posturi de conducere. "La două teatre sunt 10 conducători", a adăugat el, cerând conducerii CJ să respecte legea.

"O problemă de autoritate"

Ca de obicei, pe Avrigeanu a sărit să-l contrazică vicepreşedintele PSD-ist al CJ, Ioan Mang, care a susţinut că "nu e nimic nelegal aici" şi că modificările preconizate în organigramele instituţiilor de cultură sunt simple "transformări de posturi". "Desfiinţaţi Teatrul Regina Maria, desfiinţaţi Teatrul Szigligeti, desfiinţaţi Biblioteca Judeţeană!", a mai zis Mang, adresându-se liberalilor, şi reproşându-le că problema depăşirii plafonului legal de angajaţi în instituţiile subordonate CJ există doar pentru că "Oradea este singurul oraş unde toate instituţiile de cultură cad în sarcina Consiliului Judeţean".

Elocinţei lui Mang i-a pus capăt, însă, aliatul UDMR-ist Pásztor Sándor, care i-a invitat pe directorii celor trei instituţii să-şi apere propunerile, constatând că niciunul nu era în sală. Nervos, roşu la faţă, Pásztor a propus, din acest motiv, retragerea tuturor celor trei proiecte de pe ordinea de zi. "Să se înveţe minte, să umble la şedinţă", şi-a motivat şeful CJ demersul, aprobat apoi de toţi consilierii.

"Faptul că niciun director nu este prezent este o problemă de autoritate", l-a avertizat Ionel Avrigeanu pe Pásztor, punându-i sare pe rană.

Degringoladă marca Pásztor

Nu doar directorii instituţiilor de cultură îl ignoră pe preşedintele CJ, ci şi funcţionarii din subordinea sa imediată, după cum avea să reiasă la finele şedinţei.

La ultimul punct, tradiţionalul "Diverse", liberalul Ionel Avrigeanu a luat cuvântul pentru a avertiza conducerea Consiliului că vrea ca în comisia care va selecta viitorul manager al Aeroportului să fie cooptat şi un specialist în management aeroportuar, în acel moment preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului, Bimbo-Szuhai Tibor, replicând că deja a făcut acest lucru, ba chiar a redactat o informare în acest sens către consilieri, pe care a depus-o la Registratura CJ spre a fi trimisă aleşilor, încă pe 26 august.

Documentul, însă, n-a ajuns la consilieri, iar acest lucru Pásztor l-a aflat abia în şedinţă. "Mâine vă rog să fie la toţi consilierii", a fost tot ce a putut preşedintele CJ să mai zică.

De menţionat că Registratura CJ a fost trecută, la iniţiativa lui Pásztor, în subordinea sa odată cu "Marea Epurare" din august 2018, prin desfiinţarea Serviciului de Relaţii cu Publicul, Registratură şi Relaţii cu Consilierii, aflat până atunci în subordinea secretarului judeţului şi a şefului Direcţiei de Administraţie Publică Locală (şi aceasta desfiinţată), şi înlocuirea cu un aşa-zis Serviciu de Relaţii cu Publicul şi Relaţii Externe.

De altfel, deşi trebuia să scoată la concurs postul de şef al noului Serviciu în cel mai scurt timp, Pásztor a organizat un concurs abia după un an, el urmând să aibă loc din 29 august (proba scrisă) până la începutul lunii viitoare (proba de interviu).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON