URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2020, 08:21

Criză cu veşti... bune: Oricât ar părea de bizar, pandemia de coronavirus are şi efecte benefice

Criză cu veşti... bune: Oricât ar părea de bizar, pandemia de coronavirus are şi efecte benefice PUSTIU. Traversarea Centrului Civic la orele de vârf era anevoioasă pentru mulţi orădeni, înainte de declanşarea pandemiei. Vinerea trecută, la ora 16, zona era aproape pustie, aşa cum o arată imaginile surprinse de o cameră de supraveghere pe care Digi o are în apropiere
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confruntaţi cu o avalanşă de veşti proaste, bihorenii pot să-şi descreţească frunţile: pandemia provocată de noul coronavirus are şi consecinţe bune!

Traficul rutier din Oradea s-a redus serios, motiv pentru care aerul oraşului este, acum, mai puţin poluat. De asemenea, pe şoselele din Bihor au loc mai puţine accidente, iar restricţiile de circulaţie i-au descurajat şi pe hoţi. Un efect bun resimt şi bihorenii care vând produse locale, care au ajuns mult mai căutaţi de clienţi decât până acum.

Aer mai curat 

Aşa cum se ştie, restricţiile de circulaţie prevăd că pot ieşi din case doar cei care merg la serviciu, se duc la cumpărături în apropierea locuinţei ori trebuie să ajute vârstnicii. Deloc surprinzător, valorile de trafic din Oradea au scăzut semnificativ, pe străzile municipiului circulând cu circa 70% mai puţine maşini decât înaintea declarării stării de urgenţă. 

Cum vehiculele sunt principala sursă de poluare a atmosferei, aerul pe care îl respiră orădenii s-a "curăţat". Buletinele de calitate a aerului publicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care culege non-stop date prin staţii amplasate pe bulevardele Dacia şi Nufărul, arată că în 5 zile din luna martie aerul oraşului a fost de o calitate foarte bună, în alte 18 de o calitate bună, în timp ce în 8 zile de calitate medie. Prin comparaţie, în tot anul trecut, Oradea a avut doar 7 zile cu aer de calitate excelentă, din care 3 au fost tot în luna martie.

Date similare oferă şi aplicaţia IQ Air, care analizează calitatea aerului din întreaga lume, folosind datele oficiale ale instituţiilor, dar şi provenite din senzori amplasaţi de companii sau persoane fizice. Potrivit IQ Air, din 8 martie încoace, aerul din Oradea a fost în parametri foarte buni. Ultima zi cu un aer de calitate medie a fost 7 martie (foto). 

Mai puţine accidente şi furturi

Numărul mic de maşini din trafic a dus şi la o reducere a accidentelor şi tamponărilor. "Dacă înainte de restricţii eram chemaţi zilnic la 5-7 tamponări în Oradea, acum avem una, maxim două pe zi", spune un poliţist.

Datele oficiale ale Poliţiei Bihor confirmă: în martie, în judeţ au fost 18 accidente rutiere, cu 11 mai puţine decât în februarie şi cu 24 mai puţine decât în martie 2019. Numărul victimelor este şi el redus: 18 luna trecută (dintre care 2 morţi), faţă de 42 în martie 2019 (dintre care 3 morţi) şi 39 în februarie anul acesta.

Şi numărul infracţiunilor a scăzut. Potrivit Poliţiei, luna trecută s-au înregistrat 208 furturi, cu 102 mai puţine decât în martie 2019 şi cu 19 mai puţine decât în februarie a.c. Cum bihorenii stau mai mult acasă, infractorii şi-au schimbat locul de acţiune. Dacă anul trecut majoritatea furturilor au fost comise din locuinţe, acum predomină furturile de pe rafturile magazinelor ori din alte societăţi comerciale.

Bunătăţi de lângă noi

Un alt efect bun al pandemiei este că bihorenii au devenit mai interesaţi de produsele locale. Din dorinţa de a evita supermarketurile, unde ar putea da de aglomeraţie, dar şi preocupaţi să mănânce sănătos, mulţi bihoreni caută producătorii locali de legume, brânzeturi, ouă sau carne. "Faţă de anul trecut, ne-au crescut vânzările cu 20%", spune Ludovic Murvai, administratorul Carmangeriei Bunicilor, care are trei magazine în Oradea, unde se vând mezeluri şi alte produse din carne făcute în comuna Girişu de Criş. De două săptămâni, carmangeria asigură şi livrări la domiciliu, iar comenzile sunt tot mai multe în fiecare zi.

În plus, restricţiile de circulaţie îi determină pe bihorenii de la ţară, îndeosebi din satele din jurul Oradiei, unde locuiesc mulţi orădeni "emigraţi", să caute producătorii din vecini. De pildă, locuitorii din Paleu au creat un grup de Facebook, "Piaţa Paleu", în care localnicii scriu ce fel de produse caută, iar producătorii locali le răspund. După ce se tocmesc la preţ, fie cumpărătorul merge acasă la producător, profitând că poate face cumpărături în apropierea locuinţei, fie producătorul i le duce acasă.

Tot pentru a-i încuraja pe bihoreni să cumpere "local", Asociaţia Culturală D’Art a început să publice pe Facebook listele cu producătorii autorizaţi din Bihor şi adresele lor, astfel încât cei care locuiesc aproape de ei să ştie unde-i găsesc. Până la urmă, prin orice criză se trece mai uşor dacă oamenii sunt uniţi, chiar şi numai în spirit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Ce sa vezi...
...Ia uitati cum sunt tolerate,daca nu incurajate mesaje fasciste si eugenice in subsolul acestei publicatii.Sunt la tema, cu un limbaj civilizat,educative.Poate le bagam la (advertorial). Ca sa se stie cui apartine orasul...
Postat 09 Aprilie 2020, 17:40 de excalibur
RE: Ce sa vezi...
Confruntarea voastră nu are niciun farmec. Continuați pe lângă subiect și vă vom suspenda conturile „la pachet”.
Postat 09 Aprilie 2020, 18:14 de Moderator
Oradeanbihor
Nu ți-ai găsit locul in Oradea, părăsește orașul
Postat 09 Aprilie 2020, 17:20 de Sandu2100
"Muta-te daca nu-ti convine"
Mai schimba placa țărane. Chiar daca ne ghidăm după ordonante militare in aceste zile, încă e totuși democrație in România. Doar statele totalitare iși trimit "la plimbare" cetățenii incomozi. Așa că hai eject!
Postat 09 Aprilie 2020, 16:19 de oradeanbihor
excalibur
Se pare că nu-ți găsești locul aici. E democrație, poți să te muți fara nici o problemă.
Postat 09 Aprilie 2020, 15:04 de Sandu2100
Fascism=efectele pozitive ale pandemiei
Fascismul este o ideologie politică radicală și autoritară de aripă dreaptă definită, în primul rând,de un naționalism radical (numit și "ultranaționalism"), de o putere dictatorială, de suprimarea opoziției și de o puternică regimentare a societății și a economiei. Fasciștii încearcă să organizeze o națiune în conformitate cu perspectivele, valorile și sistemele corporatiste, inclusiv sistemul politic și economia. Ei susțin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmărește mobilizarea în masă a unei națiuni și crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elită care reglementează prin îndoctrinare, educație fizică și politici familiale, inclusiv eugenism.Fasciștii cred că o națiune presupune o conducere puternică, o singură identitate colectivă și capacitatea de a comite violențe și război, cu scopul de a menține națiunea puternică.Guvernele fasciste interzic și suprimă opoziția față de stat
Postat 09 Aprilie 2020, 14:21 de excalibur
excalibur
Ce ar fi sa te retragi din Oradea? Decât să scrii tampenii .
Postat 09 Aprilie 2020, 14:04 de Sandu2100
loaza cu ifose
Dragi moderatori.Ajutati-ma sa ma autoizolez.Este o presiune intelectuala pe acest blog/forum.Singe tinar,excedatat cu taurina.Ban-ati-ma domnule,taiati-mi dreptul la replica,ca sunt contestatar al Noii Ordini Locale.Ca ,daca mi-am permis sa ripostez acestor contributori ai culturii locale,mi-ati sters commenturile.Sa ramina doar ei, cu limbile in extensie,vesnic umede.Nu mai avem nevoie de diversitate.Fascismul e solutia viitorului.Nimic nou sub soare...O loaza cu ifose
Postat 09 Aprilie 2020, 13:32 de excalibur
ex si pe langa
Citeste-ti fituicile si mesteca-ti "elocinta" dar nu vorbi cu gura plina ca sar stropi! Asa cum tu poti sa scrii si sa citesti ce vrei , exact asa pot sa fac si eu bai loaza cu ifose si nu am nevoie de recomandarile tale .
Postat 09 Aprilie 2020, 12:49 de 1
Scriem degeaba...agent provocateur
Citim prin alte fituici, ca ,perfectul tiplea,cu rezidenta in sinmartin,s-a asmutit cu tot cu prefectura pe primaria locala,cu ceva nereguli,nu conteaza.Si asta e o veste buna.O veste buna pentru primaria oradea.Si pentru coalitia rogerius...
Postat 09 Aprilie 2020, 12:05 de excalibur
Formula unu
Eu scriu aci pentru mine.Imi exersez elocinta.Daca moderatorii sunt de acord cu asta,e suficient.Nu e nevoie sa ai tu VRE-O opinie.Tu poti citi linistit articolele.Nu trebuie sa tii minte.Nu e cazul.Am spus ca "se vehiculeaza".De exemplu:www.kmkz.ro/de-ras/hotelierii-din-ranca-inchiriaza-statului-camere-pentru-carantina-cu-numai-230-de-lei-pe.Iar asta este o veste buna pentru turism,greu loviti de pandemie.Caci o camera la o pensiune in bai,in extrasezon ,ajunge si la 50 lei.Mai departe ai voie sa gindesti singur,fara insotitor...
Postat 09 Aprilie 2020, 10:59 de excalibur
Ce are sula cu prefectura?
Care este legatura dintre articol si tema propusa de tine ? Pune intrebarile care te macina acolo unde iti iei informatiile . Eu nu tin minte sa fi aparut pe acest site informatia cu cei 230 lei / zi . Sunteti vre-o doi, trei pe aici , niste manipulatori mizerabili care le stiti pe toate . Nu iesiti anul asta , din rahatul care il rascoliti si il mancati , cu niste candidaturi la alegerile locale ? Sau ii reprezentati pe altii si mai genitali ?
Postat 09 Aprilie 2020, 10:23 de 1
Semne bune de cazare
Se tot vehiculeaza niste sume pe care le plateste statul barba cot celor ce gazeaza carantinati.Ar fi vorba de 230 lei/zi.E adevarat?Cind esti rechizitionat,cu forta,mai primesti suma de?E inclusa si masa in cei 230?
Postat 09 Aprilie 2020, 09:33 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON