Confruntaţi cu o avalanşă de veşti proaste, bihorenii pot să-şi descreţească frunţile: pandemia provocată de noul coronavirus are şi consecinţe bune!
Traficul rutier din Oradea s-a redus serios, motiv pentru care aerul oraşului este, acum, mai puţin poluat. De asemenea, pe şoselele din Bihor au loc mai puţine accidente, iar restricţiile de circulaţie i-au descurajat şi pe hoţi. Un efect bun resimt şi bihorenii care vând produse locale, care au ajuns mult mai căutaţi de clienţi decât până acum.
Aer mai curat
Aşa cum se ştie, restricţiile de circulaţie prevăd că pot ieşi din case doar cei care merg la serviciu, se duc la cumpărături în apropierea locuinţei ori trebuie să ajute vârstnicii. Deloc surprinzător, valorile de trafic din Oradea au scăzut semnificativ, pe străzile municipiului circulând cu circa 70% mai puţine maşini decât înaintea declarării stării de urgenţă.
Cum vehiculele sunt principala sursă de poluare a atmosferei, aerul pe care îl respiră orădenii s-a "curăţat". Buletinele de calitate a aerului publicate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, care culege non-stop date prin staţii amplasate pe bulevardele Dacia şi Nufărul, arată că în 5 zile din luna martie aerul oraşului a fost de o calitate foarte bună, în alte 18 de o calitate bună, în timp ce în 8 zile de calitate medie. Prin comparaţie, în tot anul trecut, Oradea a avut doar 7 zile cu aer de calitate excelentă, din care 3 au fost tot în luna martie.
Date similare oferă şi aplicaţia IQ Air, care analizează calitatea aerului din întreaga lume, folosind datele oficiale ale instituţiilor, dar şi provenite din senzori amplasaţi de companii sau persoane fizice. Potrivit IQ Air, din 8 martie încoace, aerul din Oradea a fost în parametri foarte buni. Ultima zi cu un aer de calitate medie a fost 7 martie (foto).
Mai puţine accidente şi furturi
Numărul mic de maşini din trafic a dus şi la o reducere a accidentelor şi tamponărilor. "Dacă înainte de restricţii eram chemaţi zilnic la 5-7 tamponări în Oradea, acum avem una, maxim două pe zi", spune un poliţist.
Datele oficiale ale Poliţiei Bihor confirmă: în martie, în judeţ au fost 18 accidente rutiere, cu 11 mai puţine decât în februarie şi cu 24 mai puţine decât în martie 2019. Numărul victimelor este şi el redus: 18 luna trecută (dintre care 2 morţi), faţă de 42 în martie 2019 (dintre care 3 morţi) şi 39 în februarie anul acesta.
Şi numărul infracţiunilor a scăzut. Potrivit Poliţiei, luna trecută s-au înregistrat 208 furturi, cu 102 mai puţine decât în martie 2019 şi cu 19 mai puţine decât în februarie a.c. Cum bihorenii stau mai mult acasă, infractorii şi-au schimbat locul de acţiune. Dacă anul trecut majoritatea furturilor au fost comise din locuinţe, acum predomină furturile de pe rafturile magazinelor ori din alte societăţi comerciale.
Bunătăţi de lângă noi
Un alt efect bun al pandemiei este că bihorenii au devenit mai interesaţi de produsele locale. Din dorinţa de a evita supermarketurile, unde ar putea da de aglomeraţie, dar şi preocupaţi să mănânce sănătos, mulţi bihoreni caută producătorii locali de legume, brânzeturi, ouă sau carne. "Faţă de anul trecut, ne-au crescut vânzările cu 20%", spune Ludovic Murvai, administratorul Carmangeriei Bunicilor, care are trei magazine în Oradea, unde se vând mezeluri şi alte produse din carne făcute în comuna Girişu de Criş. De două săptămâni, carmangeria asigură şi livrări la domiciliu, iar comenzile sunt tot mai multe în fiecare zi.
În plus, restricţiile de circulaţie îi determină pe bihorenii de la ţară, îndeosebi din satele din jurul Oradiei, unde locuiesc mulţi orădeni "emigraţi", să caute producătorii din vecini. De pildă, locuitorii din Paleu au creat un grup de Facebook, "Piaţa Paleu", în care localnicii scriu ce fel de produse caută, iar producătorii locali le răspund. După ce se tocmesc la preţ, fie cumpărătorul merge acasă la producător, profitând că poate face cumpărături în apropierea locuinţei, fie producătorul i le duce acasă.
Tot pentru a-i încuraja pe bihoreni să cumpere "local", Asociaţia Culturală D’Art a început să publice pe Facebook listele cu producătorii autorizaţi din Bihor şi adresele lor, astfel încât cei care locuiesc aproape de ei să ştie unde-i găsesc. Până la urmă, prin orice criză se trece mai uşor dacă oamenii sunt uniţi, chiar şi numai în spirit...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.