URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2020, 07:51

Criza Covid-19: La Oradea vor fi detaşaţi doctori, asistente şi infirmiere din tot judeţul, prin rotaţie. Rezervoare uriaşe de oxigen, aduse la Spitalul Municipal (FOTO)

Criza Covid-19: La Oradea vor fi detaşaţi doctori, asistente şi infirmiere din tot judeţul, prin rotaţie. Rezervoare uriaşe de oxigen, aduse la Spitalul Municipal (FOTO) Joia trecută, la Spitalul Municipal a început instalarea a două rezervoare uriaşe cu oxigen, unul de 20.000 litri în incinta clădirii din Rogerius, şi altul de 5.000 de litri în locaţia de pe strada Republicii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de luni, 2 noiembrie, a fost una tensionată pentru managerii spitalelor Judeţean, municipale (din Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta) şi orăşeneşti (din Aleşd şi Ştei), care au analizat situaţia epidemiologică din judeţ în nu mai puţin de trei şedinţe consecutive, una după alta.

Cu toţii au avut de ales dacă, în contextul înmulţirii numărului de noi infectări, care lovesc şi personalul Spitalului Municipal din Oradea, vor fi transformate în unităţi exclusiv anti-Covid şi spitalele din Marghita şi Beiuş sau dacă la efortul pentru tratarea bolnavilor cu SARS-CoV-2, suportat în ultimele 8 luni de Municipalul din Oradea, va reveni în continuare numai acestei unităţi, dar cu ajutor de la toate celelalte, materializat în resurse umane.

Peste 250 de cadre infectate

Statisticile din ultimele trei săptămâni i-au alarmat până şi pe reprezentanţii sistemului sanitar local: dacă în 15 octombrie în Bihor bilanţul îmbolnăvirilor Covid era de 4.301 cazuri, de atunci şi până în prezent în judeţ au mai fost depistate încă aproape 3.000 de noi îmbolnăviri, bilanţul până luni ajungând la 7.007.

Tendinţa era previzibilă încă de la mijlocul lunii trecute şi a fost cu atât mai îngrijorătoare cu cât infectările au făcut victime şi în rândul personalului medical, astfel că tot mai puţini medici şi asistente au rămas apte să îngrijească tot mai mulţi pacienţi.

"La ultimul bilanţ am avut 25 de medici şi 85 de asistente şi infirmiere infectate. Prin urmare, personalul valid, apt de muncă, este redus numeric, dar şi obosit după 8 luni de muncă neîntreruptă", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal Dr Gavril Curteanu din Oradea, Maria Silaghi.

Pe de altă parte, surse medicale susţin că la Spitalul Judeţean numărul angajaţilor infectaţi este şi mai mare, peste 150 de medici, asistente şi infirmiere fiind infectate în prezent.

Cât pe ce

În aceste condiţii, sistemul sanitar judeţean a avut drept alternativă ca suprasarcina Covid să fie preluată şi de alte două spitale din Bihor – Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita şi Spitalul Municipal Episcop Nicolae Popovici din Beiuş.

"După aproape două săptămâni de analize, s-a renunţat la această variantă atât pentru că s-au opus managerii celor două spitale (din Beiuş şi Marghita – n.r.), cât mai ales din alte considerente, mult mai serioase", spun sursele BIHOREANULUI despre premizele deciziei adoptate luni.

"Pe de o parte, în Beiuş erau doar doi medici infecţionişti, ambii detaşaţi în Spitalul Municipal din Oradea încă de la începutul pandemiei. Pe altă parte, atât la Beiuş, cât şi la Marghita, capacitatea de Terapie Intensivă este nesemnificativă. Dacă ne concentrăm pe Oradea resursele, aici măcar există peste 70 paturi ATI. La nevoie, pe 50 din aceste paturi (n.r. – 35 la Municipal şi 15 la Judeţean) putem îngriji pacienţi Covid a căror stare se înrăutăţeşte", au explicat sursele medicale ale BIHOREANULUI.

Detaşări prin rotaţie

În schimb, în cea de-a treia şedinţă avută luni la Oradea, managerii de spitale au acceptat propunerea coordonatorului sistemului sanitar local pe perioada pandemiei, dr. Gheorghe Carp, ca toate spitalele din judeţ să detaşeze personal medical superior, mediu şi auxiliar la Spitalul Municipal din Oradea.

"Spitalele din judeţ au activitatea redusă la 30%, astfel că 60% din personal va fi detaşat prin rotaţie la Oradea. În prima serie vor veni din judeţ, ca să lucreze la Municipal, 16 medici şi 50 de asistente şi infirmiere, de la toate celelalte spitale", a declarat BIHOREANULUI dr. Gheorghe Carp.

De marţi, şi Recuperarea

Tot din cauza numărului mare de îmbolnăviri (luni au fost raportate pentru judeţul nostru încă 193), conducerea Spitalului Municipal şi a DSP au decis şi ca începând de marţi o parte a pacienţilor Covid să fie preluată de secţia de Pediatrie din Băile 1 Mai a Spitalului de Recuperare Felix, cu 150 de paturi, devenită secţie exterioară a Municipalului, ţinută până acum în rezervă.

Acest lucru se întâmplă după câteva zile în care Municipalul a trebuit să "jongleze", efectiv, cu paturile disponibile pentru a putea primi toţi pacienţii. Luni dimineaţă, de exemplu, în clădirea principală din Rogerius şi în cea din strada Republicii (vechea secţie de Infecţioase), erau internaţi 408 oameni, dar exista un deficit pentru încă 8 persoane care trebuia internate.

Ţinuţi la Urgenţe

Şeful UPU-SMURD, dr. Hadrian Borcea, spune că cei 8 pacienţi Covid au fost ţinuţi, pur şi simplu, izolaţi, în containerul unde unitatea de urgenţă îşi desfăşoară activitatea. "Opt paturi din cele 15 existente în containere au fost blocate luni dimineaţă cu persoane cu Covid, până s-au eliberat locuri în Spitalul Municipal. În ultimele zile s-a întâmplat acelaşi lucru în fiecare zi cam cu 5-7-8 pacienţi", spune dr. Borcea.

Abia la ora amiezii, când s-au făcut câteva externări, situaţia a fost un pic mai bună, la Municipal existând 16 paturi libere, potrivit dr. Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor.

Prin urmare, de marţi bolnavii cu forme uşoare de Covid vor fi transferaţi sau internaţi direct în secţia din Băile 1 Mai, iar în Rogerius şi la vechea secţie de Infecţioase vor fi păstraţi doar pacienţii cu forme moderate şi serioase. În cazul în care starea pacienţilor cu forme uşoare se va înrăutăţi, ei vor fi trasferaţi pe strada Coposu, unde există infrastructura de oxigen pentru asistarea respiratorie.

Cursă pentru oxigen

BIHOREANUL a aflat că o altă problemă majoră a spitalului anti-Covid din Oradea a fost, în urmă cu circa zece zile, şi asigurarea necesarului de oxigen pentru bolnavii care aveau nevoie de aport respiratoriu suplimentar.

"În a doua parte a lunii octombrie a fost o zi în care Spitalul Municipal a mai avut oxigen pentru bolnavii cu mască şi intubaţi de la ATI pentru doar 3 ore. A fost comandat din timp oxigen la Timişoara, unde este o fabrică, dar peste tot în ţară se consumă tot mai mult în spitalele Covid. Ca să ajungă la timp şi să nu rămână pacienţii fără, autocisterna pornită de la Timişoara a fost escortată cu maşini de Poliţie în judeţele Timiş, Arad şi Bihor, până a ajuns la Oradea", afirmă sursele BIHOREANULUI.

Ulterior, joia trecută, la Municipal a început instalarea a două rezervoare uriaşe cu oxigen, unul de 20.000 litri în incinta clădirii din Rogerius, şi altul de 5.000 de litri în locaţia de pe strada Republicii. "Când ajungem la un anumit nivel de consum, dăm comandă pentru noi cantităţi, aşa încât să nu existe pericolul de a rămâne fără oxigen", spun sursele din Spitalul Municipal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Ia și tu un oxigen sa ne spui cum e cu corona. Doamne ajuta , vorba lui Firea
Postat 03 Noiembrie 2020, 22:54 de Sandu2100
După pandemia asta aș vrea să văd așa "mobilizare în disperare" ...
... și când e vorba de miile de diabetici, canceroși, bolnavi de inimă, etc, etc !?!
Postat 03 Noiembrie 2020, 13:08 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON