URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 August 2015, 11:09

Crişul cel jegos! Din cauza secetei şi caniculei, Crişul Repede mai mult bălteşte decât curge şi s-a umplut de alge şi gunoaie (FOTO/VIDEO)

Crişul cel jegos! Din cauza secetei şi caniculei, Crişul Repede mai mult bălteşte decât curge şi s-a umplut de alge şi gunoaie (FOTO/VIDEO) O RUŞINE. Trecând pe lângă două dintre cele mai luxoase hoteluri din oraş, Hilton şi Continental, Crişul Repede oferă turiştilor o privelişte deplorabilă, a unui râu de PET-uri, pungi şi alte resturi menajere
Crişul cel jegos! Din cauza secetei şi caniculei, Crişul Repede mai mult bălteşte decât curge şi s-a umplut de alge şi gunoaie (FOTO/VIDEO) CA PE LAC. Seceta şi canicula au răspândit mătasea broaştei pe suprafaţa râului ca deasupra unei bălţi, alga schimbând inclusiv culoarea Crişului din albăstrui închis în verzui
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar numele mai sugerează vreo iuţeală a Crişului Repede. Apa care străbate oraşul este departe de a curge, aşa că pe alocuri nici a râu nu mai seamănă. Vara toridă şi secetoasă i-a redus debitul la jumătate şi aproape că bălteşte de-a binelea.

Debitul scăzut a favorizat înmulţirea algelor, care în zona Sovata se întind de la un mal la altul, iar pentru ca peisajul să fie complet dezagreabil, în marginile albiei se poticnesc tot mai multe gunoaie.

Precauţi cu apa

Considerată cea mai secetoasă din ultimii 50 de ani, vara aceasta a cam stors Crişul Repede. "În Oradea debitul râului este de 6 metri cubi pe secundă, la jumătate faţă de media multianuală a lunii august. Trei zile la rând a fost chiar de trei ori mai mic decât această medie multianuală", spune Anca Mihociu (foto), purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Întrucât cel mai mare rezervor de apă din judeţ, lacul de acumulare Leşu, a fost golit în vederea reparaţiilor capitale la baraj, ABA Crişuri nu-şi permite să mărească debitul râului. "Suntem precauţi, deşi avem rezerve suficiente şi nu se impun restricţii la consumul de apă. Acumularea de la Lugaş are 20 de milioane de litri de apă, iar cea de la Tileagd 49 de milioane", explică Mihociu.

Stăpâna Spirogyra

Chiar dacă efectele secetei nu se fac simţite la robinetele orădenilor, râul suferă din plin. Cu un debit mai mic, Crişul este mai puţin adânc, aşa că razele soarelui străpung apa uşor şi o încălzesc rapid. Consecinţa? Înfloreşte mătasea broaştei! Denumite ştiinţific Spirogyra, algele au proliferat spectaculos. "Ele există în Criş şi când e debitul mai mare, dar nu la fel de multe şi la fel de vizibile ca acum", precizează Anca Mihociu.

Între podurile Sovata şi Decebal, mătasea broaştei aproape că a pus stăpânire pe suprafaţa râului, care din albastru închis a devenit verzui. Algele nu sunt estetice, admit specialiştii, dar din fericire nici nu încurcă. "Biologic, nu deranjează cu nimic, pentru că fac parte din ecosistem în mod obişnuit", spune purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.

Le va curăţa ploaia

Covoarele de Spirogyra ar putea fi îndepărtate de muncitorii ABA prin dragare, adică săparea fundului râului, dar operaţiunea ar da peste cap ecosistemul Crişului. "Este o măsură artificială, ar fi foarte invazivă pentru mediu, căci pe fundul apei există depuneri de nămol de mai multe categorii, de care ecosistemul are nevoie. Dacă am trece la dragare, l-am deranja", explică Mihociu. Ca urmare, ABA Crişuri preferă să aştepte venirea toamnei, când speră că debitul Crişului va creşte datorită precipitaţiilor, iar algele vor fi pur şi simplu "spălate" de natura însăşi.

În ciuda ploilor aproape continue de săptămâna trecută, râul n-a adunat semnificativ mai multă apă. Ca să ajungă la un debit satisfăcător, ar mai fi nevoie de vreo cinci săptămâni de ploaie precum cele abia încheiate.

Gunoaie cu camionul

Deşi mătasea broaştei nu este, în sine, nocivă, în combinaţie cu nepăsarea umană produce totuşi un efect nedorit: devine un fel de zăgaz pentru gunoaie, provocând aglomerarea acestora la suprafaţa apei. Ca urmare, Crişul e decorat cu PET-uri, pungi, pantofi, cauciucuri şi cine ştie ce alte deşeuri aruncate atât de locuitorii din amonte de oraş, cât şi de orădeni.

Cât de amplu este fenomenul cel mai bine o ştiu tot muncitorii de la ABA, care adună gunoaiele din râu de două ori pe lună. "În medie, pe tronsonul podul CFR – podul Dacia, cel mai afectat, se strâng la fiecare operaţiune de curăţare cam 8 metri cubi de gunoaie", spune Anca Mihociu. O cantitate uriaşă, care reapare pe Criş cu o ciclicitate de speriat, mai ales că şi muncitorii RER Ecologic Service adună săptămânal din zonele de promenadă de pe maluri cantităţi la fel de mari. Aşa că, dacă algele de pe Criş pot să dispară natural sau combătute, mizeria făcută de mâna omului e mai greu de stăvilit: nici n-o usucă seceta, nici n-o duce ploaia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Precum paraurile si raurile de pe la noi,asa si administratorii lor..... JEGOSI(...sa fie la figurat )
Dar de ce nu ati pozat si locul unde-si deverseaza apele lui" cristaline" si paraul Paris ,mai cu seama pentru ca se preconizeaza a fi o zona de agrement,cu restaurante si terase extinse, pe ambele maluri ale Crisului? In imediata vecinatate a restaurantului Crinul Alb.Solutia gasita de Bolojan in parteneriat cu "specialistii" de la ABA Crisuri, de intubare a paraului,acutizeaza problema poluarii ,atat a paraului cat si a Crisului Repede. Precum paraurile si raurile de pe la noi,asa si administratorii lor..... JEGOSI(...sa fie la figurat )
Postat 26 August 2015, 00:27 de platona
'Opera' nebunului
Reamenajarea albiei si malurilor Crisului Repede este 'realizarea' actualei administratii, facuta pe bani grei. Da, zona de promenada arata bine si e folosita de oradeni dar cu albia ce a-ti avut? Sau numai asa se justificau banii cheltuiti?
Postat 25 August 2015, 17:44 de User anonimizat
avem primar, dar nu ne foloseste la nimic!
Sa-si puna primarul jegurile la treaba! Bancile, leaganele, distruse! Hotii te fura peste tot, pe strada, in piete, in mijloacele de transport in comun! Acum ne este otravita si putina apa pe care o mai avem.Siguranta cetateanului, a celui care duce in carca toata administratia, este ultima preocupare a psd-ului, aflat la guvernare si a pnl-ului, care conduce Oradea/Bihorul.Ce face primarul? Isi trimite slugile sa pazeasca afaceri private (cel mai cunoscut caz e cu rer-ul), sa-i sustina mania referendumurilor... numai prostii!
Postat 25 August 2015, 17:34 de pinonel
pentru ,,specialistii de la ABA,,
Spirogyra face parte din ecosistem dar in nr limitat de populatii.Afirmatia ca "Biologic, nu deranjează cu nimic,, este o mare prostie.Cand populatia de spirogyra se dezvolta prea mult se produce fenomenul de eutrofizare sau inflorirea apei.Acest fenomen are consecinte deosebit de grave asupra ecosistemului prin îmbogățirea cu substanțe nutritive (combinații ale fosforului, azotului etc.)In final duce la dezechilibrari ale ecosistemului sau chiar moartea acestuia... Asa ca mai documentati-va domnilor ,,specialisti ,, si apoi emiteti pareri.
Postat 25 August 2015, 14:52 de ECO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON