URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2019, 18:11

Criminalii bărbatului găsit legat la gură și cu mâinile la spate în Crișul Repede au fost condamnaţi definitiv. Ce pedepse au încasat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Criminalii bărbatului neidentificat găsit mort, toamna trecută, în barajul din cartierul Ioşia au fost condamnaţi definitiv, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Oradea.

Este vorba despre un orădean de 42 ani, Cristian Florentin Hendre (foto stânga), condamnat la 23 ani de închisoare, şi de un minor de 16 ani din Sibiu, pe nume Traian Căldărar (foto dreapta), care va sta închis pentru 10 ani într-un centru de detenţie, instanţa punându-i în vedere că, după împlinirea vârstei de 18 ani, dacă îi va deranja pe ceilalţi tineri internaţi, instanţa ar putea dispune continuarea executării măsurii educative într-un penitenciar.

Decizia Curţii de Apel este definitivă şi a fost pronunţată pe 30 octombrie, completul de judecată menţinând, practic, soluţia pronunţată de Tribunalul Bihor cu o lună mai devreme.

Victima celor doi a fost descoperită pe 3 septembrie anul trecut, în barajul din cartierul Ioşia. Cercetările ulterioare au indicat că Hendre și Căldărar l-au tâlhărit pe bărbat de 30 de lei, apoi l-au legat la gură, ca să nu poată striga, i-au prins mâinile şi picioarele la spate şi apoi l-au aruncat în Crişul Repede, unde omul s-a înecat.

Cadavrul a fost găsit de un angajat al barajului din Ioşia, plutind în acumularea de apă. Iniţial, procurorii au dat publicităţii trei comunicate prin care au făcut apel la populaţie pentru recunoaşterea bărbatului, pe baza unor reconstituiri grafice sau 3D (foto jos), ascunzând însă locul exact în care a fost găsit şi detaliul că este vorba de victima unui omor.

Abia pe 28 septembrie 2018, într-o nouă informare, procurorii au dezvăluit că în dosar "există indicii temeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor" şi au precizat locul în care acesta a fost găsit: bazinul de acumulare al barajului CET CAMP situat în zona străzii Corneliu Baba, în apropierea podului O. Densuşianu - Pod CFR Ioşia.

Ucigaşii bărbatului au fost prinşi după mai bine de două luni de căutări, pe 20 noiembrie, când au şi fost reţinuţi şi arestaţi preventiv, măsură care a fost menţinută pe tot parcursul anchetei penale dar şi după trimiterea în judecată a acestora, pe 4 aprilie, în acest an, perioada arestului preventiv urmând să fie dedusă din pedepsele celor doi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pedeapasa cu moartea
Asta merita criminalii.
Postat 05 Noiembrie 2019, 16:19 de 1011010
Pedeapsă insuficientă
pentru fapta pe care au săvârșit-o. În altă parte a lumii așteptau rândul la injecție
Postat 04 Noiembrie 2019, 18:42 de bde
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON