URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2020, 18:29

Creşte numărul de cazuri Covid-19 depistate printre elevii şi profesorii din Bihor. 52 de şcoli din judeţ, în scenariul galben

Creşte numărul de cazuri Covid-19 depistate printre elevii şi profesorii din Bihor. 52 de şcoli din judeţ, în scenariul galben (fotografie din arhivă, cu titlu ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După prima săptămână de şcoală, şase şcoli şi grădiniţe din Bihor au suspendat activitatea la câte o clasă sau grupă, din cauza depistărilor de bolnavi cu Covid-19 în rândul elevilor sau profesorilor.

Şase cazuri noi

Aşa cum BIHOREANUL a scris, prima clasă care a suspendat cursurile timp de 14 zile este una de-a patra de la Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna", unde de joi elevii învaţă online. Şeful Inspectoratului Şcolar, Virgil Blage, spune că, în ultimele două zile, aceeaşi măsură s-a mai luat şi la alte şcoli şi grădiniţe.

"Avem un caz la Colegiul Mihai Eminescu, într-o clasă de-a X-a, cu un elev confirmat. S-a mai suspendat activitatea la o grupă de la Grădiniţa cu program Prelungit nr. 23 din Oradea, unde e înscrisă sora băiatului de la Oltea Doamna, care a fost confirmată şi ea. De asemenea, situaţii similare sunt la CSEI Orizont şi la Marghita, atât la o grădiniţă, cât şi la Liceul "Horvath Janos". În urmă cu puţin timp am fost informat şi de cazul unei profesoare de la Liceul Szent Laszlo din Oradea, confirmată cu Covid-19, dar încă nu se ştie câte clase vor suspenda activitatea. Situaţia se schimbă de la oră la oră", a declarat Blage, vineri, pentru BIHOREANUL.

Sursele BIHOREANULUI susţin că profesoara de la "Szent Laszlo" predă limba română, aşa că nu este exclus să fi intrat în contact cu mai multe clase. De asemenea, soţul acesteia, la rându-i confirmat cu Covid-19, este angajat al Primăriei Oradea, motiv pentru care vineri şi colegii lui au fost puşi în izolare.

52 de şcoli, scenariu mixt

Până acum, în nicio şcoală sau grădiniţă nu s-au depistat cazuri de Covid-19 în trei clase diferite, ceea ce ar duce la închiderea cursurilor în întreaga unitate.

În schimb, a crescut numărul şcolilor din scenariul galben, adică cel în care unii elevi participă fizic la ore, iar alţii online. Potrivit unui comunicat transmis de IŞJ Bihor vineri, 52 de unităţi de învăţământ din judeţ aplică acest scenariu, faţă de 11, câte erau la începutul săptămânii, iar alte 680 sunt în scenariul verde, cu toţi elevii prezenţi fizici la ore. Nicio şcoală din Bihor nu este în scenariul roşu.

Găsiţi mai repede

Vestea bună pe care a dat-o şeful IŞJ este că, în urma unui parteneriat cu DSP Bihor, bolnavii care au trecut prin şcoli sunt identificaţi rapid.

"DSP ne comunică zilnic numele persoanelor confirmate, iar noi verificăm în bazele noastre de date dacă sunt elevi, cadre didactice sau angajaţi ai unităţilor de învăţământ. Economisim timp, putem izola mai repede persoanele cu care au intrat în contact", a declarat inspectorul şcolar general. Conform legislaţiei în vigoare, profesorii sau elevii (în cazul minorilor, părinţii) au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ că au primit rezulate pozitive la testele pentru coronavirus.

Şeful IŞJ Bihor este mulţumit că, până acum, niciunul dintre elevii sau profesorii infectaţi cu Covid-19 n-a luat virusul în şcoală. "Niciun caz nu este generat de condiţiile din şcoli, sunt persoane care s-au infectat în afara şcolilor", a spus Blage, subliniind astfel că în unităţile de învăţământ din Bihor se respectă măsurile pentru prevenirea Covid-19.

Inspectorii şcolari fac verificări zilnic în şcoli şi grădiniţe, pentru a urmări dacă elevii şi profesorii poartă măşti, stau la distanţă şi respectă şi celelalte măsuri impuse de Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu-i bai
Din martie port mască și mănuși, la muncă , în transportul in comun, și la cumpărături. Nu simt nici o diferență, primele zile mă deranjat, și apoi te obișnuiesc. Nu mi-a spus nici Tramp, Nici Macrom, nici, Merchle, nici HICLER Iohanis, nici Putin. Îmi protejeze familia și apropiați.
Postat 20 Septembrie 2020, 02:47 de Sandu2100
pariu că da?
sunt unii pe aici care vor să parieze dar nu ar paria cu viața lor sau cu viața copiilor lor pariază numai după cum e ordin, ca să-i încurce pe alții
Postat 20 Septembrie 2020, 00:21 de olgutzatramvai
?!
Eu unul sunt sătul până peste cap de nebunia asta cu Covid-19, despre care încep să cred că nu e decât o gripă (poate chiar o răceală) cu o reclamă de invidiat. Oamenii se îmbolnăvesc zilnic - şi asta dintotdeauna - de o sumedenie de chestii virale, iar răceli şi gripe au fost şi vor fi întotdeauna. Mai mult, banalele răceli şi mai-temutele gripe au făcut întotdeauna victime în rândul populaţiei, doar că nimeni nu s-a pus pe numărat victimele şi, cu atât mai puţin, nimeni nu s-a isterizat în presă luni, poate chiar ani de zile la rând. Că tot vine sezonul gripei: de acum încolo, sunt curios, chiar foarte curios, dacă numărul bolnavilor de gripă sau al celor cu răceli de sezon va fi inventariat cu aceeaşi conştiinciozitate ca şi numărul bolnavilor de Covid-19. Pariu că nu?
Postat 19 Septembrie 2020, 08:55 de Shogun
Ce școală e asta, în "România Normală" ...
... în care îți intră copilul sănătos și îți iese bolnav ?!?
Postat 18 Septembrie 2020, 19:36 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON