URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2020, 13:31

Creşele şi grădiniţele orădene se deschid pe perioada verii, începând din 29 iunie

Creşele şi grădiniţele orădene se deschid pe perioada verii, începând din 29 iunie (sursa foto: DASO)

Municipalitatea a anunţat, vineri, că grădiniţele şi creşele din Oradea vor fi deschise începând din 29 iunie, pe perioada verii, o măsură luată pentru a veni în sprijinul părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii. În grădiniţe şi creşe vor fi luate mai multe măsuri sanitare pentru prevenirea răspândirii Covid-19. 

Din 29 iunie

În comunicatul transmis vineri, Primăria Oradea aminteşte că cele mai recente reglementări de la nivel naţional lasă la latitudinea administraţiilor locale decizia de redeschidere a creşelor şi grădiniţilor publice. 

În ultimele zile, viceprimarul Florin Birta a purtat discuţii cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu directorii de grădiniţe, dar şi cu conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), în urma cărora s-a stabilit deschiderea creşelor şi grădiniţelor din Oradea, începând din 29 iunie.

Până la acea dată, creşele şi grădiniţele vor lua toate măsurile necesare pentru igienizarea spaţiilor în care vor fi primiţi copiii, aşa cum prevede Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1076/2020 care aprobă măsurile necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, after school-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS CoV – 2.

"Prin acestă măsură venim în sprijinul orădenilor, care nu au altă alternativă de supraveghere a copiilor de vârstă antepreşcolară şi preşcolară,  în această perioadă. Au existat multe cereri în acest sens, de care trebuie să ţinem cont, luând în acelaşi timp toate măsurile sanitare prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătăţii", a precizat viceprimarul Florin Birta.

Cum se fac înscrierile

Tot vineri, reprezentanţii DASO au transmis detalii legate de înscrierea la creşa de vară.

Concret, părinţii care doresc se vor adresa în perioada 22 – 24 iunie creşei la care copilul a fost înscris şi admis în anul şcolar 2019-2020 cu o solicitare, conform unui model prestabilit, alături de mai multe documente: carte de identitate (fotocopie şi original) a ambilor părinţi; adeverinţă de la locul de muncă pentru ambii părinţi, din care să rezulte că sunt activi profesional, respectiv nu au contractul de muncă suspendat; adeverinţă medicală de reintrare în colectivitate a copilului prin care se confirmă că este clinic sănătos şi poate frecventa colectivitatea creşei; examenul coproparazitologic al copilului.

Criteriile de departajare sunt ordinea depunerii cererii (cu condiţia ca dosarul să fie complet), respectiv domiciliul stabil în municipiul Oradea în cazul ambilor părinţi. DASO mai transmite că micuţii care nu au schema de vaccinare completă şi copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor putea fi primiţi în creşă. 

"Vă asigur de tot efortul meu şi al echipei pe care o coordonez ca bebeluşii noştri să beneficieze de cele mai bune condiţii de siguranţă sanitară. Am achiziţionat inclusiv lămpi bactericide pentru dezinfectarea aerului, însă, în calitate de mamă, consider că şi copiii sunt vulnerabili din punct de vedere medical iar distanţarea socială nu este prea simplu de menţinut atunci când vorbim despre vârste antepreşcolare, sens în care rog părinţii să trateze cu responsabilitate măsurile pe care legislaţia le impune", a transmis Arina Moş, directorul executiv al DASO.

Locuri limitate

De asemenea, părinţii vor trebui să măsoare temperatura copilului înainte de a fi adus la creşă, iar în situaţia în care aceasta depăşeşte 37,3 grade Celsius şi copilul are simptome respiratorii acesta va trebui ţinut acasă. Totodată, transferul de obiecte sau echipamente între casă şi unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb şi încălţăminte suplimentară. Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Cum reglementările în vigoare prevăd că trebuie asigurată o suprafaţă minimă de 4,5 mp pentru fiecare copil, solicitările pentru creşe vor fi onorate în limita locurilor disponibile. 

Merită precizat că Creşa nr .4 "Scufiţa Roşie" şi Creşa nr.7 "Albă ca Zăpada" rămân închise pe perioada verii din cauza lucrărilor de extindere care afectează şi spaţiul interior. În acest caz părinţii trebuie să se adreseze altor creşe din apropiere.

Potrivit municipalităţii, şi IŞJ Bihor urmează să facă publice criteriile şi măsurile luate pentru deschiderea grădiniţelor din Oradea pe perioada verii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON