URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Decembrie 2014, 00:26

Crăciunul, interzis pentru elevi şi studenţi din China: e o sărbătoare străină, "kitsch"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O metropolă din estul Chinei, cunoscută pentru importanta sa comunitate creştină, a interzis instituţiilor şcolare să celebreze Crăciunul, o tradiţie considerată prea "occidentală", iar o universitate din nord-vestul Chinei a interzis Crăciunul, pe motiv că e o sărbătoare străină "kitsch", nepotrivită cu tradițiile țării. 

La Wenzhou, în provincia Zhejiang, nici nu se pune problema organizării vreunui eveniment "legat de Crăciun" în şcoli, colegii şi licee, a decretat Departamentul de educaţie al Guvernului municipal, arată agenţia de ştiri Mediafax, citând cotidianul Global Times. Autorităţile locale au afirmat că vor "să incite şcolile să acorde mai multă atenţie sărbătorilor tradiţionale chineze", cum ar fi solstiţiul de iarnă, "în loc să se concentreze pe sărbătorile occidentale".

Decizia este cu atât mai controversată cu cât Wenzhou este adesea denumit "Ierusalimul Orientului", fiind cunoscut pentru dinamismul antreprenorilor şi pentru comunitatea sa creştină, estimată la un milion de persoane, pentru care Crăciunul este important.

Şi o universitate din Estul Chinei a interzis această sărbătoare. Potrivit Agerpres, Northwest University, din oraşul Xian, a afişat bannere în campus pe care era scris: "Străduiţi-vă să fiţi fiice şi fii remarcabili ai Chinei, opuneţi-vă sărbătorilor occidentale kitsch" sau "Rezistaţi expansiunii culturii occidentale".

Mai mult, un student le-a declarat jurnaliştilor că cei care învaţă aici vor fi sancţionaţi dacă nu asistă la o proiecţie obligatorie de 3 ore de filme de propagandă şi un film despre Confucius. Unii profesori chiar au stat de pază, pentru a-i opri pe cei care voiau să plece. "Nu putem face nimic, nu putem scăpa", a declarat studentul.

Agerpres mai menţionează că pe blogul unuia dintre comitetele Partidului Comunist din universitate au fost postate comentarii prin care studenţilor li se cere să "nu fie servili în faţa străinilor" şi să acorde mai multă atenţie sărbătorilor din China, cum ar fi Festivalul Primăverii.

"În ultimii ani, tot mai mulţi chinezi au început să acorde importanţă festivalurilor occidentale. În opinia lor, Occidentul este mai dezvoltat decât China, iar ei cred că sărbătorile (occidentalilor) sunt mai elegante decât ale noastre şi chiar că festivalurile occidentale sunt foarte la modă, iar festivalurile tradiţionale ale Chinei sunt demodate", arăta un text de pe blogul în cauză.

În ultimii ani, Crăciunul a devenit tot mai popular în China, deşi nu este o sărbătoare tradiţională, ţara fiind oficial atee. Sărbătoarea a fost adoptată în special în zonele metropolitane, unde tinerii ies în oraş să sărbătorească, oferă cadouri şi îşi decorează locuinţele, mai menţionează Agerpres.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON