De săptămâna trecută, odată cu debutul ediţiei 2017 a Târgului de Crăciun, Piaţa Unirii a devenit cartierul general al lui Moş Crăciun. Pe parcursul lunii decembrie, în piaţa centrală – pusă în evidenţă de mii de luminiţe şi "mobilată" cu o roată uriaşă de parc de distracţii, un patinoar şi un glob imens – vor cânta orădenilor colindători de seamă, precum Narcisa Suciu, Nicola, Boney M şi Ştefan Bănică jr.
Piaţa Unirii nu este, însă, singura atracţie de sezon. Orădenii sunt chemaţi şi în Cetate, la un târg cu bunătăţi tradiţionale şi vinuri, la cina porcului, ateliere creative şi, fireşte, corinde.
Hai la bunătăţi!
Cetatea va fi decorată luna aceasta cu ghirlande luminoase şi un brăduţ. În curţile interioare evenimentele organizate de municipalitate se vor desfăşura în două weekenduri, între 8 - 10 decembrie şi 15 - 17 decembrie, fiind axate pe tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun specifice zonei noastre.
În toate cele şase zile de târg din Cetate, între orele 12 şi 21, în Corpul J vor fi deschise Casa cu Bunătăţi şi Casa Vinului, amenajate în parteneriat cu Asociaţia pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare Crişana, condusă de enologul Dorin Popa. În cele două case, oaspeţii vor găsi produse tradiţionale din Bihor şi vinuri alese, inclusiv ale unor viticultori locali, potrivite pentru masa de Crăciun.
Tot în fiecare zi din cele şase, Asociaţia Deus Vult, cu sediul în corpul M, invită orădenii să vadă o expoziţie de arme şi armuri medievale, îi provoacă să participe la jocuri cu arcul şi la jocuri de societate, precum şi să vizioneze diverse filmuleţe cu aparatură Virtual Reality (VR).
Atelierele spiriduşilor
În Cetate se va putea face şi shopping. Clubul Lions 22 pregăteşte în Corpul G un Târg Vintage, în care se vor găsi îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii donate spre vânzare de membrele clubului, fondurile strânse din încasări urmând să fie folosite pentru iniţierea unor programe care să contribuie la diminuarea abandonului şcolar.
Pe 15 decembrie, începând cu ora 17, Asociaţia Astroclub Meridian 0 îi cheamă pe curioşi în corpul I, unde se vor ţine ateliere astrologice şi, dacă va fi senin, se vor face chiar şi observaţii astronomice. De asemenea, pe 16 decembrie, tot în sediul asociaţiei, copiii sunt invitaţi la un atelier în care vor putea crea felicitări cu tematică astronomică. Nu vor fi singurele ateliere de creaţie din Cetate: în zilele 9-10 şi 16-17 decembrie, pe Strada Breslelor vor fi ateliere de olărit şi de podoabe de Crăciun, cu participare gratuită.
Cireaşa de pe... porc
Pe perioada celor două weekend-uri, organizatorii au decis ca accesul în Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea să fie gratuit. Cu atât mai mult cu cât aici va fi reînviată şi tradiţia Cinei Porcului, cu cârnaţi, toroş şi caltaboşi. Şi nu oricum, ci cu invitaţi de soi.
Pe 9 şi 10 decembrie, între orele 14-16, va găti în Cetate chef Antonio Passarelli, bucătarul vedetelor, care va pregăti în curte bunătăţi din porc ce vor putea fi degustate şi cumpărate de pofticioşi. Experimentul se va repeta pe 16 şi 17 decembrie, în acelaşi interval orar 14-16, chef-ul invitat de data aceasta fiind Horia Vârlan (foto), cunoscut din emisiunile "Cireaşa de pe tort" şi "Mama mea găteşte mai bine".
După ce îşi pun burţile la cale, în aceleaşi zile, de la ora 16, orădenii sunt invitaţi să asiste la spectacole ale Ansamblului Bihorul, care va prezenta corinde din Bihor şi alte obiceiuri, cum sunt umblatul cu Steaua şi Viflaimul. Aşa, ca pe vremea bunicilor...
UPDATE: Primăria Oradea, prin APTOR, a anunţat oficial vineri că, din cauza doliului naţional instituit pentru funeraliile Regelui Mihai, spectacolul cu ritualuri şi colinde din 16 decembrie de la Cetate a fost anulat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.