URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Decembrie 2020, 08:02

Crăciun fericit! Care sunt tradiţiile, superstiţiile, dar şi restricţiile în prima zi a Crăciunului

Crăciun fericit! Care sunt tradiţiile, superstiţiile, dar şi restricţiile în prima zi a Crăciunului sursa foto: all-free-download.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creştini din întreaga lume sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea lui Iisus Hristos, cea mai iubită sărbătoare.

Tradiţia românească spune că în prima zi de Crăciun, copiii umblă cu steaua, dar nu mai colindă. Cu coroane de hârtie colorată pe cap, ei intră în rolul de colindători sau crai şi merg din casă în casă, pentru a vesti naşterea Mântuitoriului.

Tot în această zi, copiii şi tinerii pun în scenă Viflaimul, o străveche piesă de teatru născută în satele româneşti, cu temă sacră. Personajele principale sunt Iosif, Maria, Irod, doi păstori, cei trei crai de la răsărit, îngeri. Cei care îi joacă denunță asuprirea și exploatarea, satirizând aroganța, minciuna, ipocrizia, nepăsarea și lipsa de omenie a celor bogați față de cei săraci.

Superstiţii de Crăciun

Sărbătoarea naşterii lui Iisus este şi una cu multe credinţe populare, care au dăinuit peste ani. Se spune că, pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou și să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.

În dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.

O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

Crăciun în pandemie

Cert este însă că sărbătoarea nu este la fel de veselă ca în alţi ani. Omenirea întreagă încă se confruntă cu pandemia de Covid-19, aşa că autorităţile i-au îndemnat pe români să rămână acasă de Crăciun, doar cu membrii familiei cu care împart acelaşi acoperiş.

Totodată, sunt în vigoare restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 23 şi 5, dar şi pe timpul zilei, pentru grupuri mai mari de şase persoane. Mesele festive, petrecerile, aniversările sunt interzise, indiferent unde se ţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON