URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Decembrie 2020, 08:02

Crăciun fericit! Care sunt tradiţiile, superstiţiile, dar şi restricţiile în prima zi a Crăciunului

Crăciun fericit! Care sunt tradiţiile, superstiţiile, dar şi restricţiile în prima zi a Crăciunului sursa foto: all-free-download.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Creştini din întreaga lume sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea lui Iisus Hristos, cea mai iubită sărbătoare.

Tradiţia românească spune că în prima zi de Crăciun, copiii umblă cu steaua, dar nu mai colindă. Cu coroane de hârtie colorată pe cap, ei intră în rolul de colindători sau crai şi merg din casă în casă, pentru a vesti naşterea Mântuitoriului.

Tot în această zi, copiii şi tinerii pun în scenă Viflaimul, o străveche piesă de teatru născută în satele româneşti, cu temă sacră. Personajele principale sunt Iosif, Maria, Irod, doi păstori, cei trei crai de la răsărit, îngeri. Cei care îi joacă denunță asuprirea și exploatarea, satirizând aroganța, minciuna, ipocrizia, nepăsarea și lipsa de omenie a celor bogați față de cei săraci.

Superstiţii de Crăciun

Sărbătoarea naşterii lui Iisus este şi una cu multe credinţe populare, care au dăinuit peste ani. Se spune că, pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou și să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.

În dimineaţa de Crăciun e bine să ne spălăm cu apă curată, luată dintr-un izvor sau fântână în care punem o monedă de argint, pentru că tot anul să fim curaţi ca argintul, feriţi de boli şi plin de bani.

O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.

În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.

Crăciun în pandemie

Cert este însă că sărbătoarea nu este la fel de veselă ca în alţi ani. Omenirea întreagă încă se confruntă cu pandemia de Covid-19, aşa că autorităţile i-au îndemnat pe români să rămână acasă de Crăciun, doar cu membrii familiei cu care împart acelaşi acoperiş.

Totodată, sunt în vigoare restricţii de circulaţie pe timpul nopţii, între orele 23 şi 5, dar şi pe timpul zilei, pentru grupuri mai mari de şase persoane. Mesele festive, petrecerile, aniversările sunt interzise, indiferent unde se ţin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON