URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2021, 12:38

Cozi la vaccinarea anti-Covid, în Oradea: centrul din Piața Gojdu a vaccinat în două ore cât într-o zi, inclusiv cu doza 3 (FOTO / VIDEO)

Creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2 şi posibilitatea imunizării cu a treia doză de ser anti-Covid au produs cozi, marţi dimineaţă, la centrul de vaccinare din Piaţa Gojdu.

Cu o jumătate de oră înaintea deschiderii, în preajma acestuia aşteptau deja aproximativ 20 de persoane, coada persistând până după ora 10, când personalul administrase deja un număr de doze cât pentru o zi întreagă.

"Vreau să mă vaccinez"

După mai mult de trei luni, coada la cel mai solicitat centru de vaccinare rămas operaţional în Oradea alături de cele de la spitalele Militar şi Pelican - cel din Centrul Civic - a reapărut, oamenii vrând să primească nu doar doza a treia, în prima zi în care acest lucru este posibil, ci şi pe a doua sau chiar pe prima.

"Nu m-am vaccinat până acum, dar vreau să mă vaccinez pentru că am prietene care au făcut Covid", a spus o tânără elevă de liceu.

Cei mai mulţi au fost, totuşi, orădenii de vârsta a treia şi a doua, trecuţi de 40-45 ani, cu diverse afecţiuni cronice, de la obezitate şi diabet până la altele, mai complicate.

"Avem oameni de toate vârstele, şi care aşteaptă doza a treia, care se face doar cu Pfizer şi Moderna, şi care se vaccinează pentru prima oară, inclusiv cu Johnson & Johnson sau chiar cu Astra Zeneca", a explicat BIHOREANULUI dr. Adriana Vladu, adjunctul coordonatorului centrului de vaccinare din Piaţa Gojdu.

"Am aşteptat cu groază"

Potrivit medicului, o afluenţă crescută la acest centru de vaccinare a început să fie resimţită încă de săptămâna trecută. "Am început să vaccinăm şi 200 de persoane pe zi, deşi teoretic capacitatea este de 8 persoane pe oră, adică 96 de persoane pe zi", spune dr. Vladu.

"Am aşteptat chiar cu groază acest moment, pentru că de săptămâna trecută veneau zilnic cel puţin câte 20 de persoane să ne întrebe când vor putea face doza a treia", explică medicul.

De altfel, marţi la ora 10, la doar două ore după deschiderea centrului, personalul vaccinator administrase deja 100 de doze, cât este capacitatea maximă normată a centrului.

"Despre doza a treia ne-au întrebat mai ales persoane mai în vârstă care au probleme de sănătate, dar încep să vină şi tineri care au observat că a crescut numărul infectărilor, inclusiv adolescenţi", a mai spus dr. Adriana Vladu.

Inclusiv marţi dimineaţă, a fost vaccinată o fetiţă de 14 ani, în maşina părinţilor, deoarece a trecut printr-o operaţie ortopedică şi nu se poate deplasa, convalescentă fiind, decât în cârje.

"Unul a zis că suntem oi..."

Din păcate, pe lângă orădenii care înţeleg importanţa vaccinării şi vor să fie cât mai protejaţi împotriva infectării cu Covid există şi alţii care neagă beneficiile vaccinării şi îi jignesc pe cei care se adresează centrului de vaccinare.

"Când m-am aşezat la coadă, un bărbat care a coborât dintr-un tramvai a zis că suntem oi, că suntem proşti, fiindcă ne lăsăm vaccinaţi", a mărturisit o femeie, completând că, în ciuda acestui fapt, nici nu i-a trecut prin cap să renunţe la vaccinare. "E gratis să mă vaccinez şi nici nu păţesc nimic decât că sunt mai protejată decât cei nevaccinaţi", spunea femeia.

Organizare deficitară

În ciuda faptului că trebuie să completeze chestionarele şi unii o fac în picioare, înainte să intre practic în incinta centrului, oamenii aşezaţi la coadă s-au dovedit răbdători.

Organizarea putea fi, însă, mai bună, spune adjunctul coordonatorului centrului de vaccinare, pentru a se evita "circul" produs de unii nemulţumiţi.

"Din păcate, DSP ne-a dat directivă pentru vaccinarea cu Johnson & Johnson, preferată de unele persoane pentru că se face într-o singură doză, să o facem numai joia între orele 8.00 şi 14.00, dar vă daţi seama că administrăm serul acesta şi în afara orarului fixat, pentru că noi auzim circul pe care îl fac oamenii, nu ei (n.r. – cei de la DSP). Deşi poate ar fi trebuit să-i trimit la DSP, să facă acolo circ...", afirmă medicul.

La fel, şi administrarea vaccinului Astra Zeneca, mai puţin "căutat", s-ar putea face doar lunea şi joia, însă personalul vaccinator satisface şi cererile de vaccinare cu acest ser.

Neplătiţi din vară

Centrul de vaccinare anti-Covid din Piaţa Gojdu este deservit de trei medici, cinci asistenţi şi patru registratori, care cel puţin în primele ore ale dimineţii de marţi nu au prea avut timp de pauze.

Întregul personal este neplătit de la mijlocul verii. "Săptămâna trecută am primit plata pentru munca pe luna iunie, iar ieri (n.r. – luni) o parte din colegi au primit şi banii pe luna iulie. Şi suntem la sfârşitul lui septembrie", spune dr. Adriana Vladu.

Doza a treia – pentru cine, când şi cum?

A treia doză de vaccin anti-Covid (supra-rapel sau booster, cum i se mai spune) o poate primi orice persoană care, începând din 28 septembrie, împlineşte cel puţin 6 luni de la administrarea rapelului (celei de-a doua doze). Aceasta poate fi administrată în orice centru de vaccinare unde sunt folosite serurile Pfizer şi Moderna (singurele care se administrează ca supra-rapel, indiferent de cele folosite înainte în cazul unei persoane).

Doza a treia se face atât "la liber", la orice centru de vaccinare sau cabinet de medic de familie implicat în program (dacă acesta administrează Pfizer şi Moderna), cât şi în baza unei programări pe platforma online.

Vaccinul anti-Covid poate fi făcut şi în aceeaşi zi în care se administrează şi alte tipuri de vaccinuri, ca de pildă cel anti-gripal sau împotriva HPV.

Inclusiv copiii cu vârsta de peste 12 ani pot face cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid, cu condiţia, bineînţeles, să fi împlinit 6 luni de la data rapelului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@moderatori
Nu va chinuiti cu specimenele de genul. Cititi la voi pe Facebook comentariile "academicienilor" si "laureatilor de premii in medicina", dar cu grija, daca varsati la gramatica de "buda din fundu curtii cu internet EDGE sau H) sa stiti ca e de la cultura debordanta de care dau dovada, gramatica imaculata (de la Arielu baut pe ascuns) si limbajul (in general folosit cand oaia din munti devine acceptabila, ca nu jignesc ciobanii care isi fac treaba cu drag). Pacat ca internetul e accesibil tuturor ai in loc sa fie un spatiu din care sa inveti si sa te cultivi (nu cartofi, desi sosocii atata stiu) devine un spatiu de dezinformare (bine, ei cred ca le merge si ca totu sunt prosti ca ei). Asa ca pana atunci, nu merita decat sa moderati tot ce e anti-vaccin (care nu sunt argumente reale, de la autoritati reputabile nu sputnik, latrina3, scarbitatea sau ce mai apar in grila "must carry")
Postat 29 Septembrie 2021, 08:39 de poiu
@kid
Pai cu ce aunt mai presus sa li se deconteae testarea la anumite categorii de muncitori. Eu virez cel putin un salariu de asistent prin CAS (doar CAS) lunar. Vreau din banii aia sa am EU beneficii in sistemul sanitar, nu covidiotii. Dar cum nu te poti baza, faci si o asigurare privata de sanatate, la o companie din afara tarii, ca deh! Covidiotii se si inmultesc. Cica le limiteaza drepturile? Nu, ma constrang pe mine ca la incidenta de peste 6 sau 7 sa nu pot sa imi fac cumparaturile dupa ora 8. E discriminare? Nu, ci covidiotii ne pun in pericol sanatatea parintilor (vaccinati dar mai vulnerabili). Ca isi pun parintii lor in pericol, nu ma intereseaza, citind cum vomita aici poate au o vina in lipsa educatiei lor. Totusi, se va reduce la selectia naturala, nu indemn pe nimeni sa se vaccineze sau sa nu o faca, dar daca aleg sa nu o faca vreau sa aiba alte "beneficii" dar nu in detrimentul meu.
Postat 29 Septembrie 2021, 07:28 de poiu
Vitele la abator
Ce imbecili notorii
Postat 29 Septembrie 2021, 01:59 de Tool
User anonimizat
S-a intamplat ceva cu textul... Continuare: rezultatul: < 0.5. Deci plua anticorpi. M-am vaccinat urgent! Poate n-ar strica sa-ti faci si tu testul inainte sa dai de vreun pui de delta.
Postat 28 Septembrie 2021, 22:11 de Kid
@poiu
Subscriu la treaba cu decontarea! Merg mai in amanunt: de ce sa deconteze statul testele pt medici, asistente, profesori, politisti, functionari etc? Aveti vaccin gratuit! Nu vreti sa va vaccinati? Ok! Va suspendam contractele la toti sau veniti zilnic cu test negativ. Am vazut ca e in pregatire un asemenea act normativ, sunt curios cam cat o sa dureze pana va intra in vigoare.
Postat 28 Septembrie 2021, 22:07 de Kid
User anonimizat
Am avut covid anul trecut in nov. Nu eram impotriva vaccinarii, dar mi-am zis wtf, am facut boala, am anticorpi, nu ma supun inutil eventualelor efecte secundare ale vaccinarii, sunt mai tare ca sabia lui Zorro. In iulie, deci dupa aprox 8 luni, mi-am facut testul pt anticorpi, rezultatul
Postat 28 Septembrie 2021, 22:00 de Kid
Human rights
Cașcavalul este gratuit doar în capcana pentru șoareci …
Postat 28 Septembrie 2021, 21:29 de Humanrights
C-Laurentiu , anonymous, deletus, akas Muduras
Te felicit pt exemplu, incearca sa schimbi creionul
Postat 28 Septembrie 2021, 20:06 de Sandu2100
Pro-vaccin
Populatia lumii acum 200ani era 1 miliard, pe la 1900 2 miliarde, azi aproape 8.Datorita vaccinarii,evolutiei medicinii si a conditiilor de trai tot mai bune. In 10-20-30 ani raminem fara resurse, pe fondul cresterii in continuare a populatiei.Marile elite sunt constiente ca trendul e spre un dezastru nu foarte indepartat,prin urmare fac tot ce trebuie pentru ca populatia globului SA NU SCADA.Pentru asta vaccinarea va deveni obligatorie, chiar cu arma la timpla.In paralel se duce lupta pe frontul energiei,care nu va mai fi disponibila pentru toata lumea.Probabil ne asteapta si alte surprize...Deci, vom trai si vom fi liberi...
Postat 28 Septembrie 2021, 15:34 de excalibur
Anonimizatule
Vezi ca anonim nu esti, chiar pe baza cunoștințelor de 13 ani din domeniu asta ti-o spunnraspicat, poti sa faci ceva pe anonimizarea ta online.As propune altceva.. nu mai platiti CAS nici unul care refuza vaccinarea. Sa se calculeze contributia voastra la zi si de acolo sa vi se scada investigatii medicale, controale... Cand se termina banii, platiti ca orice neasigurat. Cati ati semna asa ceva?
Postat 28 Septembrie 2021, 15:26 de poiu
@C-Laurentiu
Poate ca a doua oara nu vei fi asa de norocos. Vad ca te-a cam speriat Poiu si te-ai anonomizat.
Postat 28 Septembrie 2021, 15:21 de unul
mda...
claurentiu...ai dreptate, in toata lumea se doreste omorarea medicilor si a sistemului de ordine publica. De aceea se insista cu vaccinarea la ei. Toti oamenii cu scaun la cap s-au vaccinat, poti vedea nu trebuie sa ma crezi. Deci vor ramane in viata doar plevele care se cred inteligenti dar ei n-au trecut de clasa a 8-a. Procentul de vaccinati arata si procentul de oameni culti si cu o anumita inteligenta. In marile tari din Europa, procentul este de ”70% vaccinati...in Romania 30%...cam asa stam si cu nivelul de inteligenta in fata celorlalte tari. Pe scurt, ai dreptate, mai marii lumii incearca sa ii omoare pe cei care vindeca si tin ordinea in lume, pentru a-i lasa in viata doar pe cei care abia stiu numara pana la 100. Bravo!
Postat 28 Septembrie 2021, 14:58 de DanD
poiu
Le-as citi si eu articolul 11. Si vezi ca comunismul s-a termiant in 89, securist mic ce esti.
Postat 28 Septembrie 2021, 14:06 de User anonimizat
RE: poiu
Asta da atitudine de „democrat”! Mușcă și fugi, pardon, anonimizează-te! :)
Postat 28 Septembrie 2021, 18:10 de Moderator
C-Laurentiu
Eu zic , ca stau unii ca vitele sa contacteze virusul, si can sunt la ATI, ar vrea in grajd
Postat 28 Septembrie 2021, 13:59 de Sandu2100
Claurentiu
Ce-ai zice tu in fata organelor cand ti-ar citi art 404 CP? Dar pe art 205? Crezi ca esti anonim la tastatura si pt 2 lei incepi sa vomiti sosocisme pe aici. Bravo pustiu', continua ca poate poate ai norocu si faci o vizita la sectie.
Postat 28 Septembrie 2021, 13:57 de poiu
oricand cu placere
@Traian 70%? Asa de multi?? Ma bucur! Inseamna ca specia voastra homocretinoida este pe cale disparitie. Si nu, am WC in casa nu am nevoie de buda(facebook daca nu te-ai prins). @unul Ai vrea tu, dar nu prea cred. Am trecut deja prin boala, si am duso pe picioare.
Postat 28 Septembrie 2021, 13:46 de User anonimizat
multumim C-Laurentiu
multumim ca ne reversi si noua din intelepciunea ta de savant mondial de pe facebook. fara gandurile tale era sa merg la injectia letala, la fel ca cei peste 70% de europeni "firavi la minte", dar noroc ca am citit parerea ta de savant si asa voi trai fericit pana la adanci batraneti.
Postat 28 Septembrie 2021, 13:28 de Traian
@C-Laurentiu
Cand o sa fi pe patul de la ATI, numarand fiecare gura de aer, nestiind daca vei mai prinde a doua zi, iti va trece prin minte aceste cuvinte si regretul ca puteai fi si tu una din "vitele acelea".
Postat 28 Septembrie 2021, 13:26 de unul
Injectia letala cu efect intarziat
Se inghesuie ca vitele la abator. Propaganda si terorismul psihologic sustinut de mass media, lansat asupra celor firavi la minte da insfarsit roade. Hai sa vedem daca peste o saptamana scade sau creste numarul de infectari.
Postat 28 Septembrie 2021, 13:19 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON