URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2020, 10:39

Covid cu repetiție: O asistentă din Bihor, confirmată pentru a doua oară cu coronavirus în doar 3 luni!

Covid cu repetiție: O asistentă din Bihor, confirmată pentru a doua oară cu coronavirus în doar 3 luni! foto generic, Getti Images / Glamour.com

Prefectura şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor au raportat luni dimineaţă 134 noi îmbolnăviri Covid, bilanţul de la începutul crizei sanitare ajungând la 12.687 cazuri. O noutate pentru judeţul Bihor este descoperirea unei reinfectări, în cazul unei asistente de la Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita.

Din nou şi copii

Bihorenii recent diagnosticaţi sunt din Oradea, Răbăgani, Popeşti, Nojorid, Beiuş, Tarcea, Aleşd, Tărcaia, Marghita, Ciumeghiu, Drăgăneşti, Ştei, Aştileu, Oşorhei, Sălard, Bunteşti, Tulca, Tileagd, Câmpani, Chişlaz, Bratca, Gepiu, Cherechiu, Balc, Săcueni, Sălacea, Tăuteu, Vadu Crişului, Abram, Auşeu, Salonta, Pietroasa, Tinca, Dobreşti, Husasău de Tinca, Sânmartin, Roşiori, Curtuişeni, Tulca şi Biharia.

Între cele 134 persoane descoperite cu Covid sunt şi 7 cadre medico-sanitare, precum şi copii de 5 şi de 13 ani.

Prima reinfectare

Potrivit surselor BIHOREANULUI, între cadrele medico-sanitare diagnosticate în ultimele 24 de ore se află şi o asistentă de la Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita, în vârstă de 39 ani, care a mai avut Covid şi în luna august.

Acesta este prima situaţie de reinfectare înregistrată în judeţul Bihor de la începutul pandemiei până în prezent, asemenea cazuri fiind rare.

Deocamdată, reinfectarea femeii nu a fost explicată de epidemiologi. "Tot ce ştim este că a mai fost confirmată Covid pozitivă şi în 25 august. Astă-vară a fost asimptomatică, la fel cum este şi acum, cel puţin deocamdată", a spus un reprezentant al spitalului din Marghita.

În asemenea situaţii, recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care consideră că imunitatea post-infectare durează în medie 3 luni, este ca persoanele care au intrat în contact cu cele reconfirmate pozitive să intre în izolare.

Situaţia internărilor

Autorităţile au anunţat luni dimineaţă un bilanţ total de 336 decese, ceea ce înseamnă că faţă de ultima raportare au încetat din viaţă încă 8 pacienţi cu Covid ai Spitalului Municipal din Oradea.

În acelaşi interval de timp, numărul vindecărilor a crescut la 9.024, astfel că în judeţ sunt încă 197 persoane vindecate.

În secţiile Spitalului Municipal din Oradea erau internate luni dimineaţă 438 persoane, din care 45 în compartimentele ATI ale acestei unităţi şi în secţia de specialitate a spitalului privat Pelican.

Pe de altă parte, numărul cazurilor active din judeţ a coborât luni dimineaţă la 3.327.

Amenzi mai mici

Echipele mixte de poliţişti şi jandarmi din Bihor au executat şi în ultimele 24 de ore misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii noului coronavirus, iar acolo unde s-a impus oamenii legii au luat şi măsuri de sancţionare pentru încălcarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii şi jandarmii au verificat 3.368 persoane carantinate şi 2.456 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare în 153 societăţi comerciale şi 116 mijloace de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 311 sancţiuni contravenţionale, din care 163 cu avertisment scris şi 148 cu amenzi în valoare de 72.900 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei.

În aceste misiuni au fost implicaţi 193 de poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, precum şi 54 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor, din care 11 în patrule mixte, aplicând 25 sancţiuni contravenţionale din care 16 cu avertisment scris şi 9 cu amenzi în valoare de 4.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020. Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu poliţişti, au asigurat paza permanentă în cele două localităţi carantinate, Câmpani şi Fînaţe.

Vezi mai jos Incidența cumulată a cazurilor de SARS-COV-2 în jud. Bihor, pe UAT, în ultimele două săptămâni, valabilă la nivelul zilei de duminică, 22 noiembrie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON