URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2020, 13:39

Coronavirusul i-a scos în stradă: Proteste în mai multe ţări din Europa, inclusiv România, împotriva restricţiilor (FOTO / VIDEO)

Coronavirusul i-a scos în stradă: Proteste în mai multe ţări din Europa, inclusiv România, împotriva restricţiilor (FOTO / VIDEO) sursa foto: Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obligaţi să stea mai mult acasă, europenii se revoltă. Oameni din mai multe ţări de pe continent au ieşit în stradă, protestând împotriva încălcărilor drepturilor şi libertăţilor civice, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Covid-sceptici

În Bucureşti, protestele au început vineri seară, când circa 200 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, pentru a reclama că autorităţile încalcă drepturile oamenilor.

Sâmbătă seară, ei s-au adunat iar, dar, potrivit presei din Bucureşti, au fost doar circa 100 de persoane. Cert este că aceştia nu au purtat mască, nu au respectat distanţarea socială, ba chiar s-au îmbrăţişat şi s-au pupat. Dincolo de faptul că contestă existenţa coronavirusului, ei sunt şi împotriva vaccinării.

În mijlocul protestatarilor au fost şi politicieni. De pildă, fostul europarlamentar Adrian Severin ori foştii candidaţi la preşedinţia României, Viorel Cataramă şi Bogdan Stanoevici.

Cataramă a insistat să spună că pandemia este o invenţie. „V-am demonstrat că sunt sănătos, am fost în cel mai mare focar de coronavirus şi sunt sănătos”, a declarat el, la Antena 3. Săptămâna trecută, Viorel Cataramă s-a dus într-o localitate în carantină, unde s-a îmbrăţişat cu localnicii.

Pe reţelele de socializare, bucureştenii sunt chemaţi la protest şi duminică seară.

Proteste în Europa

La Varşovia, capitala Poloniei, manifestarea a adunat, sâmbătă seară, sute de oameni, care au spus că sunt indignaţi de „anvergura încălcării drepturilor şi libertăţilor civice”. Printre ei s-au numărat şi antreprenori nemulţumiţi de ajutorul furnizat de guvern economiei în criză. Protestatarii au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene, iar care nu s-au dat bătuţi au fost arestaţi.

În mai multe oraşe din Germania au avut loc manifestări similare. La Munchen, protestul era autorizat pentru 1.000 de persoane, dar mult mai mulţi au vrut să participe. Poliţia nu le-a permis însă intrarea în piaţa stabilită ca loc de protest.

La Frankfurt, manifestanţii s-au întâlnit cu o gaşcăd e contramnaifestanţi, fiecare tabără numărând circa 1.500 de participanţi.

Proteste similare au avut loc şi în Elveţia, unde adunările de peste cinci persoane sunt interzise, şi în Marea Britanie, unde 19 persoane au fost reţinute.

Vine şi relaxarea

În acelaşi timp, în alte ţări europene se anunţă măsuri menite să readucă lucrurile la normal.

Italia, o ţară grav afectată de Covid-19, va ridica restricţiile de călătorile începând cu 3 iunie, când granițele țării se vor deschide pentru călătoriile către și dinspre țările membre ale Uniunii Europene și vor fi permise și deplasările între regiuni. Pe 18 mai se vor redeschide şi magazinele.

În Grecia, peste 500 de plaje au fost redeschise (foto), dar este obligatorie respectarea mai multor reguli, printre care și distanța minimă de patru metri între umbrele.  

Plajă Grecia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Oradeanbihor
Moscova e aici prin mâna lui PSD , intra pe grupuri PSD sa vezi ce se discută
Postat 18 Mai 2020, 19:55 de Sandu2100
@ sandu
Da da, a venit Moscova si i-a luat de mana ca sa iasa la protest. La fel a facut si cu ăia de petrecrau in Herăstrău, tot Moscova i-a scos din casa. O stii pe aia cu marmota care impacheta ciocolata? :)
Postat 18 Mai 2020, 07:26 de oradeanbihor
mai bine moderati si echilibrati ca sa fie ascultati
pacat sa manifestantii exagereaza cu protestele. E clar ca virusul e acolo, e clar ca Initial a fost nevoie de masurile de izolare pana s-a pus la punct sisteme, laboratoare, proceduri, si e clar ca vaccinele salveaza vieti, ca e responsabilitate sociala, bun simt si intelepciune sa porti masca in Locuri Aglomerate. Totusi, pretuim libertatea si nu vrem sa ajungem pe o panta periculoasa ca mai tarziu sa primim stiri cum ca "un sistem politic autoritar precum in Rusia si China a fost mai benefic", cum isi fac deja propaganda acele tari. Protestele ar trebui luate in seama de politicieni ca sa nu vina cu masuri restrictive pe termen lung/nedeterminat, cu sisteme de tracking al populatiei, cu inchideri economice si somaj prelungit, cu datorii publice in crestere, cu ordine de restrictionare a afacerilor, a drepurilor si libertatilor oamenilor nefondate (exista cazuri punctuale de masuri exagerate ce odata puse nu au fost ridicate ca sa nu recunoasca ca au gresit).
Postat 17 Mai 2020, 23:29 de unu
Sa speram
ca era si corona printre ei,nu de alta dar pe viitor sa creada nu sa cerceteze precum d-l Catarama !
Postat 17 Mai 2020, 17:53 de nealiniat
Propaganda Rusă
Sunt sigur că aceste proteste sunt manipulate de la Moscova
Postat 17 Mai 2020, 15:15 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON