URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2017, 16:58

Cornel Popa: Guvernul să ceară Ungariei drepturi similare celor pretinse de UDMR, pentru minoritatea românească

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-o declaraţie politică făcută publică miercuri, senatorul PNL de Bihor Cornel Popa cere Guvernului PSD-ALDE să ceară Guvernului maghiar instituirea aceloraşi drepturi pentru minoritatea românească din Ungaria pe care UDMR-ul le pretinde în România.

„Dumneavoastră reprezentați acum interesele tuturor românilor, indiferent unde trăiesc. Astfel, înainte să realizați o premieră în ceea ce privește drepturile minorităților, înainte să introduceți peste 400 de localități din Ardeal și chiar și Bucureștiul sub incidența Legii 215/2001, vă îndemn să vă asigurați de introducerea unei reciprocități pentru acest prag de 10% și din partea guvernului maghiar pentru minoritatea românească”, se spune în mesajul adresat premierului Mihai Tudose şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu.

După cum se ştie, săptămâna trecută, parlamentarii PSD şi ALDE au dat, în comisia de muncă de la Camera Deputaților, aviz favorabil proiectului de lege privind modificarea Legii 215/2001 care a fost inițiat de UDMR „în coordonare cu guvernul maghiar”, după cum acuză Popa. 

Dacă devine lege, practic va coborî de la 20% la 10% ponderea necesară unei minorităţi pentru a pretinde dreptul de a vorbi în limba maternă, de a pune plăcuțe bilingve, de a obliga instituțiile publice din localitățile respective să-şi organizeze activităţile şi în limba minioritară.

„Apreciez insistenţa UDMR pentru temele politice pe care mizează de ani buni, dar nu agreez modul în care statul român negociază acest aspect al drepturilor pentru minorităţi, uitând că şi Ungaria are o importantă minoritate românească, pentru care nu se cer niciodată de către autorităţile române avantaje. Românii din Ungaria nu beneficiază în mod obligatoriu de şcoală în limba maternă, de limba română în instituţiile statului maghiar sau de exersarea limbii materne oriunde este nevoie, în afara familiei, de plăcuţe bilingve nici vorbă!”, spune Cornel Popa.

Liberalul susţine că în vreme ce în România se consumă energii pe „dezbateri artificiale” privind „plăcuţe bilingve sau alte subiecte care pun în umbră adevăratele interese ale minorităţilor”, problemele minorităţii româneşti din Ungaria sunt reale, fiindcă „pierderea identităţii culturale este un proces în plină desfăşurare pentru românii de dincolo de graniţă”, iar aceştia „au fost uitaţi de cei care ar trebui să-i reprezinte aici, în ţară şi, mai ales, în ţara adoptivă”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O maghiarizare continua si perseverenta a facut sa nu mai existe romani in Hungaria!
O prostea la domnu! O prosteala caci romanii din Hungaria sunt asa de maghiarizati si au fost atat de fortati sa renunte la tot ceea ce a fost romanesc in viata lor incat nu mai doresc nimic romaneste in jurul lor. Cativa batrani o mai rup cu romana in rest se declara unguri in vorbire si simtire!
Postat 15 Septembrie 2017, 12:29 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON