URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 18:01

Cornel Popa "dă socoteală" la retragerea din politică: A urcat PNL Bihor de la 5 la peste 44%

Fost preşedinte al PNL Bihor vreme de 15 ani, preluând filiala de la sub 5% şi ducând-o la peste 40%, fost deputat şi senator câte două legislaturi şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, instituţie pe care a dus-o pe primul loc în regiunea de nord-vest şi pe al patrulea în ţară la absorbţia de fonduri UE, Cornel Popa şi-a marcat finalul carierei politice cu un bilanţ public după retragerea din activitatea publică.

"Nu am trecut degeaba prin funcţii", a spus liberalul, precizând că rămâne alături de colegii săi activi.

"Să nu se spună că sunt laş"

Cornel Popa a amintit că în anul 2000 a preluat conducerea PNL Bihor când organizaţia judeţeană se afla la o cotă sub 5%, având doar 600 de membri, ducând-o de la 5,35%, scor electoral la alegerile locale din vara acelui an, la 44,54% la scrutinul local din vara anului 2016 şi de la 58 de organizaţii locale la 95 în 2015.

Liberalul a rememorat şi cum a ales să se implice în politică din postura de director general al firmelor din grupul Transilvania, patronat de fraţii Micula, cu care apoi a intrat în conflict, aşa încât nu şi-au mai vorbit aproape zece ani. "Am intrat în politică cu amintirea bunicului meu, care a fost deţinut politic. Prima oară când s-au unit partidele - unii au spus că doar cele de stânga, dar de fapt au fost toate - mi s-a propus să candidez în 1996 la Primărie şi am refuzat. A doua oară am spus "hai să intru, să nu se spună că sunt laş", dar m-am dus unde m-a tras aţa", a povestit liberalul.

"Bihorul pe primul loc"

În Parlament, Cornel Popa a activat ca deputat în legislaturile 2004-2004 (când a şi impus proiectul Autostrăzii Transilvania, neagreat în acea vreme) şi 2004-2008, precum şi ca senator între 2008-2012 şi 2016-2020, fiind iniţiatorul a 131 de proiecte de lege şi autor sau coautor a 29 de legi adoptate şi promulgate, având 299 de luări de cuvânt în plenul camerelor Parlamentului şi redactând 399 întrebări şi interpelări adresate miniştrilor privind diverse probleme ale cetăţenilor ori firmelor.

Cea mai intensă perioadă a fost între 2012-2016, cea în care a exercitat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, ales uninonimal, la capătul mandatului său instituţia având în implementare 22 de proiecte cu fonduri europene iniţiate de echipa sa, în valoare totală de 108 milioane euro, de 17,5 ori peste bugetele medii anuale de investiţii de până atunci, fapt care a făcut ca în 2016 Bihorul să fie pe primul loc în regiunea de nord-vest, înaintea Clujului, la absorbţia de fonduri nerambursabile, şi pe locul IV în întreaga ţară. Mai mult, a subliniat Popa, la plecarea din funcţie, "am lăsat gata de depunere, la deschiderea axelor de finanţare, alte 22 proiecte în valoare de 89 milioane euro".

"Le mulţumesc tuturor colegilor de la Consiliul Judeţean pentru felul în care au lucrat alături de mine, fără să facă cea mai mică chestie că se depăşea programul de lucru", a spus fostul preşedinte, care candidase chiar cu sloganul "Bihorul pe primul loc".

De la centuri la dotarea ISU

Între reuşite, Cornel Popa a enumerat impunerea proiectului Autostrăzii Transilvania, "din păcate, până în prezent, nefinalizat", decizia de lărgire a şoselei de centură a Oradiei de la două la patru benzi luată în 2007, când ministru al Transporturilor a fost Ludovic Orban, impunerea proiectelor pentru şoselele ocolitoare Beiuş-Ştei şi Aleşd, modernizarea Aeroportului şi reconstruirea pistei acestuia, negocierea primelor curse externe operate de Ryanair spre patru destinaţii europene, dotarea şi modernizarea unor spitale (Judeţeanul cu angiograf şi centru de chirurgie cardio-vasculară, a celor din Aleşd, Ştei şi Beiuş), derularea proiectului pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor la stadiul de 95% la plecarea din fruntea CJ Bihor, dotarea ISU cu 10 autospeciale noi şi 8 ambulanţe SMURD, reabilitarea a 225,48 km de drumuri judeţene, înfiinţarea de reţele de apă şi canalizare în 22 comune, reparaţii de biserici şi cămine culturale etc.

"Să ne facă micuţi..."

Popa a afirmat că are şi regrete, enumerând amânarea proiectului Drumului Apusenilor, a celui pentru modernizarea drumului Şuştiu – Moneasa, care ar fi accelerat dezvoltarea turismului montan, nefinalizarea Autostrăzii Transilvania şi neconcretizarea proiectului pentru centura Beiuş – Ştei, ci doar pentru municipiul Beiuş.

Pe de altă parte, liberalul nu şi-a ascuns satisfacţia că, deşi nu mai deţine nicio funcţie publică, numeroşi colegi din PNL Bihor, de la primari de comune până la alţii cu poziţii mai mari, îi cer sprijinul, inclusiv în cea mai recentă campanie pentru alegerile parlamentare, când a avut întâlniri cu oamenii pentru a-i convinge să voteze liberalii, chiar dacă el nu a mai candidat.

"Sper ca aceia care vin după noi să ne facă să fim micuţi din punct de vedere al demersurilor pe care noi le-am făcut şi să realizeze mai mult decât am reuşit noi", a spus Cornel Popa, lansând astfel ultima provocare, la ultima sa conferinţă de presă, după 20 de ani în politică şi în administraţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
Care crezi tu că ar fi fost cursul Bihorului cu POPA în 2016-2020 ? Totuși și un prost vede realitatea. Din comentariul tău se pare că ești sub inteligenta unui prost.
Postat 24 Februarie 2021, 01:58 de Sandu2100
Cornel Popa
I se pot reproșa domnului Popa multe, dar eu zic sa îl apreciem pt lucruri certe precum: modernizarea Aeroportului Oradea, Drumul Apusenilor, dezvoltarea serviciilor publice și a resurselor umane, SMID... Hai pensie placuta domnule Popa, eu te salut respectuos!
Postat 23 Februarie 2021, 22:19 de Smiley
Sincere felicitari
Unul dintre singurii politicieni care a făcut ceva pentru acest județ Bihor. Cu bune, cu rele, un adevărat bihorean, Cornel Popa are realizări in spatele carierei politice. Pensie placuta și va respectam!
Postat 23 Februarie 2021, 22:09 de Clauditza
Marea realizare a lui Cornel Popa ...
... este că beneficiază de pensie specială !?! Și va mai beneficia o vreme, pentru că e unul dintre semnatarii "plângerii" adresate la CCR pentru că ar fi necunsituțională "tăierea", împotriva propriului guvern liberal !?! Ca parlamentar a fost un mediocru, iar ca președinte de consiliu județean a fost pe "minus" ... pentru că nu a inițiat ori demarat niciun proiect pentru Bihor !?! Ca membru cu drepturi depline a "clanului Micula" s-a remarcat prin îndemânarea la poker și șeptică, când omenea inspectori financiari de la Ministerul de Finanțe să nu se-mpingă la amenzi pentru evaziunea fiscală de proporții la care închideau toți ochii !?! El nu a dus PNL Bihor la 40%, bate câmpii dacă își imaginează asta ... ci doar a ocupat locul eliberat de PDL, la cererea electorală a orădenilor, atunci când Petru Filip a părăsit "barca" primăriei pentru a se detașa în politica europarlamentară !?! Cornel Popa a fost una dintre figurile triste ale liberalilor bihoreni, insignifiant și habarnist în ceea ce privește interesul public ... abil lingău la fundul președinților PNL, atunci când era vorba strict de interesele grupului lui de "securiști" !?!
Postat 23 Februarie 2021, 19:22 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON