URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Noul inspector general şcolar, Virgil Blage, e atât de vechi în sistem încât nu se teme că, dacă-l dărâmă, o să-i cadă și lui în cap. Cu trei ani înainte de pensie își permite să spună ce crede și ce știe. Nu e un politruc obligat să-și calculeze cu exactitate pașii ca nu cumva să-l tragă tovarășii de drum pe linie moartă. A recunoscut că sistemul școlar din care și el face parte e atât de șubred, că și-a trimis copilul la școală în străinătate...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ reglementează atribuțiile prim-ministrului României în calitatea sa de conducător al Guvernului. Astfel, conform articolului 28 din cod, prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuţiilor pe care aceştia le exercită.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
03 Decembrie 2019, 08:20

Copilul secret: Asistentă medicală anchetată după ce a născut pe ascuns la Maternitatea Oradea şi a abandonat copilul pe o pubelă

Copilul secret: Asistentă medicală anchetată după ce a născut pe ascuns la Maternitatea Oradea şi a abandonat copilul pe o pubelă CUPLU CU SECRETE. După o relaţie începută în adolescenţă, Brigitta Adi şi Roland Sandor s-au căsătorit toamna aceasta. Viaţa tinerilor însurăţei a fost dată peste cap, însă, de secretul tenebros pe care îl crezuseră definitiv îngropat: aveau un prunc părăsit pe o pubelă din Oradea...
Copilul secret: Asistentă medicală anchetată după ce a născut pe ascuns la Maternitatea Oradea şi a abandonat copilul pe o pubelă INIMĂ DE MAMĂ. În urmă cu 6 ani, ştirea cu micuţa găsită într-un tomberon din Oradea a fost publicată şi de BIHOREANUL. Mama fetiţei, Brigitta Adi (foto), spune că ar fi rămas în apropierea pubelei, aşteptând ca micuţa să fie luată, să poată pleca liniştită spre casă. Apoi, tânăra a uitat total de copil, şi-a continuat studiile, s-a măritat, iar acum lucrează ca asistent medical
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O asistentă medicală din Sălaj s-a ales cu dosar penal, după ce, în urmă cu 6 ani, când era elevă la liceu, a născut la Maternitatea Oradea, şi-a abandonat copilul pe un tomberon din oraş şi apoi a plecat acasă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Secretul i-a fost descoperit în această toamnă de funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, la fel ca în cazul, tot recent descoperit, al doctoriţei Nadia Filip de la Spitalul Judeţean din Oradea, anchetată pentru omor fiindcă în decembrie 2015 şi-a ucis şi îngropat pruncul abia născut.

BIHOREANUL vă prezintă amănuntele unei noi poveşti şocante care, însă, de data asta, a avut un final mai puţin nefericit. Marea diferenţă între cele două cazuri e că, spre deosebire de bebeluşul căruia doctoriţa nu i-a lăsat nicio şansă de supravieţuire, cel abandonat de tânăra din Sălaj a fost salvat şi adoptat în Oradea, iar acum are o copilărie fericită...

Scâncet în tomberon

În urmă cu 6 ani, pe 15 ianuarie 2013, un orădean anunţa la 112 că a găsit un bebeluş abandonat pe un tomberon lângă un bloc din strada Slatinei. Locatar al imobilului, bărbatul auzise scâncetele copilului şi, când a ieşit la geam, a zărit mogâldeaţa înfofolită în pături, aşezată pe pubelă. A coborât, l-a luat şi l-a dus în casă, iar apoi a sunat la 112.

Cazul a fost intens mediatizat, inclusiv de posturile TV naţionale, iar poliţiştii orădeni au declanşat cercetări pentru a afla cum a ajuns fetiţa la gunoi, cine o abandonase şi dacă viaţa i-a fost pusă în pericol. „Fetiţa are aproximativ două săptămâni şi pare sănătoasă”, declara la vremea respectivă BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Alina Fărcuţa.

Micuţa a fost dusă la Spitalul Municipal, pentru investigaţii medicale, şi apoi predată în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. După care peste poveste s-a aşternut uitarea...

Naştere în deplasare

Cine erau părinţii bebeluşului s-a descoperit abia după 6 ani, în toamna aceasta. După cum a aflat BIHOREANUL, fetiţa se născuse pe 8 ianuarie 2013 în Maternitatea Oradea. Mama, Brigitta Adi, elevă în ultimul an la Colegiul Silvania din Zalău, îşi ascunsese sarcina de familie, prieteni, colegi şi profesori, iar când i-a sosit sorocul, a venit să nască la Oradea, departe de cunoscuţi.

La internare, spun sursele BIHOREANULUI, tânăra nu ar fi prezentat actul de identitate, motiv pentru care, după naştere, a fost obligată să completeze un formular în care a trecut datele ei şi ale tatălui, actualul său soţ, Sándor Rolánd (foto), numele pe care urma să-l dea micuţei, iar apoi i s-a făcut şi o fotografie, care a fost ataşată la dosarul medical.

Brigitta şi bebeluşul au fost externaţi după o săptămână, când fata a plecat fără să-l înregistreze, abandonându-l în oraş, în frig, pe o pubelă din strada Slatinei. Ceea ce nu ştia atunci e că, potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, în asemenea situaţii procedurile legale de înregistrare se fac din oficiu, în cel mult 30 de zile de la naştere, de către asistentul social din Maternitate.

Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, şi acesta e motivul pentru care recent, când tânăra s-a căsătorit şi s-a prezentat la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Zalău pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate, funcţionarii i-au cerut să prezinte şi certificatul de naştere al fetiţei.

Au recunoscut

Aşa a ajuns Brigitta în faţa procurorilor de la Parchetul Sălaj, chemaţi să lămurească împrejurările în care a născut și ce s-a întâmplat cu pruncul. La audieri, tânăra - care între timp a absolvit specializarea Asistenţă Medicală Generală a UMF Cluj şi s-a angajat în străinătate - a pretins că n-ar fi fost vreodată mămică.

Apoi, a revenit asupra declaraţiei, susţinând că şi-a abandonat copilul la spital şi n-a fost contactată niciodată de autorităţi, pentru ca în final să cedeze, recunoscând că l-a lăsat în stradă. Dar, a adăugat ea, ar fi stat ascunsă în apropiere, pentru a se asigura că pruncul nu păţeşte nimic până când urma să fie găsit de cineva.

Decizia aceasta ar fi luat-o nu singură, ci de comun acord cu o altă persoană, zic sursele BIHOREANULUI, motiv pentru care acum sunt ambele cercetate, sub control judiciar, pentru rele tratamente aplicate minorului, faptă pedepsită cu închisoare între 3 şi 7 ani.

Copil cu două CNP-uri

Ce s-a întâmplat, însă, cu fetiţa? Dusă la spital imediat după ce a fost găsită, a fost diagnosticată cu pneumonie şi internată pentru câteva zile, timp în care poliţiştii au sesizat DGASPC Bihor. Cum n-au reuşit să găsească atunci părinţii, vârsta micuţei a fost apreciată printr-o expertiză medico-legală ca fiind de 2 săptămâni, iar în baza datelor funcţionarii de stare civilă i-au înregistrat ulterior naşterea, dându-i un nume şi un CNP.

Considerat abandonat, pruncul a fost dat în plasament de urgenţă şi, în scurt timp, adoptat de o familie din Oradea. Acum în vârstă de 6 ani, fetiţa are o copilărie fericită şi nici nu bănuieşte că a avut o altă mamă, care a părăsit-o la un tomberon. Nici părinţii adoptivi nu i-au spus şi nici anchetatorii, care au contactat familia adoptivă pentru a cere ajutor la finalizarea anchetei.

Deşi Brigitta a oferit detalii despre locul unde a lăsat bebeluşul, date care corespund cu cele ale celui unde a fost găsit, procurorii au dispus şi efectuarea unui test ADN, care să le dea certitudinea că ceea ce spune era adevărat, iar fetiţa găsită este a ei.

Tăcere

Rezultatele încă nu au fost definitivate şi, deci, nici cercetările, motiv pentru care Parchetul Sălaj a refuzat să facă publice detalii din acest caz. „Orice informaţii ar fi de natură a periclita rezultatul anchetei, a aduce atingere interesului legitim al persoanelor implicate şi a prejudicia măsurile de protecţie a tinerilor”, se arată în răspunsul transmis de prim-procurorul Bogdan Chiş la solicitarea BIHOREANULUI de a furniza mai multe informaţii.

Ziarul a căutat-o şi pe Brigitta, încercând să afle ce a făcut-o să-şi abandoneze nou-născuta, dar şi dacă persoana pe care a avut-o complice este tatăl acesteia, cu care recent s-a şi căsătorit. Tânăra n-a răspuns, însă, nici la mesajul care i-a fost transmis în scris, nici la rugămintea adresată prin avocata sa, Raluca Ilea, care a reprezentat-o în prima fază a cercetărilor. „Doamna nu doreşte să discute despre caz”, a explicat aceasta. Pe undeva, de înţeles, dar şi tăcerea e tot un răspuns.


CAZUL FILIP

Anchetă la secret, doctoriţă la serviciu

Dacă ancheta în cazul Brigittei Sandor, fostă Adi, este în curs de finalizare, nu acelaşi lucru se poate spune despre cea declanşată de Parchetul Bihor împotriva doctoriţei Nadia Filip (foto), medic rezident la Spitalului Judeţean Oradea care în urmă cu 4 ani a născut în secret o fetiţă, pe care apoi ar fi ucis-o şi îngropat-o în curtea unei case din Auşeu.

După cum a dezvăluit BIHOREANUL, oribila poveste a ieşit la iveală în august, când doctoriţa s-a căsătorit şi ar fi vrut să-şi schimbe actul de identitate, iar funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Oradea i-au cerut certificatul de naştere al copilului. Deşi iniţial a negat că ar fi născut, după ce a ajuns în faţa procurorilor femeia a recunoscut că a avut un bebeluş, dar a pretins că a murit din cauza unei boli.

În timpul cercetărilor, Filip a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice, care a indicat că a avut discernământ când a comis faptele, fiind pusă sub urmărire penală pentru „violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor”, încadrare care face ca pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru fapta de omor să se majoreze cu o pătrime, de la 20 la 25 ani de detenţie, minimul rămânând acelaşi, 10 ani.

Ancheta încă nu a fost finalizată. Procurorii au audiat mai mulţi colegi ai doctoriţei, dar şi vecini, au făcut percheziţii şi au ridicat documente, iar acum aşteaptă rezultatele unor analize şi măsurători antropologice de la Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici. Doctoriţa merge zilnic la serviciu, procurorii orădeni apreciind că nu e necesară nicio măsură preventivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doi monstri
Ce suflete pot sa aiba ? Si cand te gandesti ca unii ar da orice ca sa aiba un copil. Ar fi trebuit sa dea fetita spre adoptie nu sa o abandoneze pe o pubela, ca sa moara acolo. Astia sunt pericol public!
Postat 12 Ianuarie 2020, 19:18 de 1011010
ANGRY
Aoleo! Muncă forță până trăiesc!!!!!
Postat 03 Decembrie 2019, 13:53 de Mathias
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2843 RON
  • 1 EUR = 4.8365 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON