URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2018, 18:42

Copiii din Pădurea Craiului au descoperit natura la ei acasă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă sunt în vacanţă, 30 de elevi de clasele a VI-a şi a VII-a ai unor şcoli din comunele Vadu Crişului, Măgeşti, Şuncuiuş, Poieni, Căbeşti, Valea Drăganului şi Bratca au învăţat să cunoască şi să preţuiască valorile naturale ale locurilor în care trăiesc, munţii Pădurea Craiului.

Cele două serii ale taberelor Junior Ranger, organizate de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă în lunile iulie şi august, în cătunul Runcuri, comuna Roşia, au fost pentru micuţii ecologişti foarte bune ocazii de a se familiariza cu natura sălbatică.

Copiii au învăţat să recunoască cele mai importante specii de păsări care cuibăresc în munţii Pădurea Craiului, precum şi animale sau elemente din flora locală. De acum, ei ştiu să amenajeze o tabără de corturi, să se caţere pe stâncă, dar şi să se orienteze în mediul natural. În plus, participanţii pot spune cu mândrie că au fost iniţiaţi în derularea unor activităţi de teren specifice muncii de ranger.

Totodată, oaspeţii taberei au vizitat peştera Meziad şi Peştera cu cristale din mina Farcu şi au avut ocazia de a-şi testa cunoştinţele proaspăt dobândite într-o serie de concursuri şi activităţi practice legate de mersul pe munte.

"Aceste tabere, la care am ţinut să avem copii de gimnaziu, au cel puţin două componente importante. Ne dorim să-i ajutăm pe elevi să cunoască şi să preţuiască valorile naturale din locurile în care trăiesc, fiindcă suntem convinşi că ei sunt generaţia care trebuie să ducă mai departe tot ceea ce am început noi în vederea protecţiei şi dezvoltării durabile a Pădurii Craiului. Pe de altă parte, cunoscând şi preţuind aceste valori, elevii şcolilor din această zonă pot deveni ei înşişi promotorii zonei şi, de ce nu, cei care mâine vor dezvolta aici activităţi turistice responsabile şi sustenabile", a declarat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Cele două tabere au fost organizate de CAPDD ca parte a proiectului "Îmbunătăţirea stării de conservare a biodiversităţii în ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede - Valea Iadului, prin elaborarea Planului de Management", proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON