URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2014, 17:59

Copaci pentru tot oraşul: În această toamnă, în Oradea vor fi plantaţi peste 800 de puieţi, fiecare cu o garanţie de doi ani

Copaci pentru tot oraşul: În această toamnă, în Oradea vor fi plantaţi peste 800 de puieţi, fiecare cu o garanţie de doi ani RITM SUSŢINUT. În campania de plantări de toamnă din 2013, în oraş au fost plantaţi 780 de arbori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toamna se numără puieţii. Primăria a licitat plantarea a 809 arbori în 36 de amplasamente din oraş, cei mai mulţi urmând să fie sădiţi de-a lungul malurilor pârâului Peţa.

Noutatea acestei campanii este că firma câştigătoare va trebui să ofere o garanţie de doi ani fiecărui arbore în parte. Altfel spus, dacă în următoarele 24 de luni copacul se usucă sau se îmbolnăveşte, firma va fi obligată să planteze altul, pe cheltuiala sa.

Umbră pe Peţa

Potrivit caietului de sarcini întocmit de Primărie, 210 copaci vor fi sădiţi în această toamnă pe malurile Peţei: 60 de arini, frasini şi aceri pe malul de pe strada Octavian Goga, alţi 70 de aceri şi tei în strada Făgăraşului, iar 80 de salcii, aceri şi arini între podul Cantemir şi strada Alexandru Andriţoiu.

45 de platani, păducei şi frasini vor ajunge pe strada Atelierelor, iar 30 de platani pe ambele maluri ale Crişului în zona Colegiului Emanuil Gojdu. Pe strada Ion Bogdan, lângă şcoala cu acelaşi nume, vor fi sădiţi 80 de pruni ornamentali şi păducei, iar pe Calea Borşului alţi 80 de pruni ornamentali. De asemenea, în Parcul Petofi Şandor vor fi plantaţi 7 stejari, singurii din această specie cuprinşi în actuala campanie. Pe lângă aceste zone, vor mai fi sădiţi arbori pe străzile Dimitrie Cantemir, Grădinarilor, Bumbacului, Calea Aradului, Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu şi altele.

Copaci cu condiţii

Toţi copacii vor trebui să aibă o înălţime de minimum doi metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 12 centimetri, condiţii impuse de municipalitate pentru ca şansele ca pomii să prindă rădăcini să fie cât mai mari. Vara, pe timp de secetă, aceştia vor trebui udaţi, ca să nu se usuce. În plus, la plantare, fiecare arbore va trebui să aibă un tutore, adică un suport din lemn ce-l va ajuta să crească drept.

Dacă puieţii nu se vor prinde ori se vor usca în doi ani de la data plantării, firma care i-a sădit va avea obligaţia să replanteze alţii în locul lor. Care va fi firma, rămâne ca Primăria să stabilească, în următoarele zile. Plantările propriu-zise vor demara abia după ce procedura de licitare va fi încheiată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
alta hotie marca bolovan! asta nu se mai satura?!
Dupa cati arbori s-au plantat in ultimii 2-3 ani ar trebui sa fie o padure orasul asta. Din pacate chestia cu ,,plantatul" este o alta furaciune a bolovanului si a hotilor de care s-a inconjurat. Se planteaza puietii si apoi sunt lasati fara a fi stropiti. Cei foarte putini care au supravietuit verilor caniculare din 2011, 2012 si 2013 anul asta au avut bafta (puietii), au mai fost ploi. Nu trebuie sa fii dendrolog, trebuie doar sa nu fii hot, ca sa vezi cum ni se fura banii din buzunar! Bolovane, cum de nu v-a trecut prin capatani sa acordati (contra bani, evident!), o ,,garantie extinsa"?!
Postat 05 Octombrie 2014, 06:04 de nascut oradean
Re: Alo..
Alo PRIMARIA??????????Asteptam si cei 18 copaci defrisati cu pista de biciclete pe Sovata,in spate la Metalica de frisati de meseriasii lui Ghilea..Alo PRIMARIA...copacii scosi de pe Sovata cind ii puneti-replantati ?????????
Postat 04 Octombrie 2014, 11:18 de Nea taticu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON