Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în vârstă de 90 de ani, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, după cum a confirmat luni seară Grupul de Comunicare Strategică. IPS Pimen are simptome severe de pneumonie, drept pentru care a fost transferat, în cursul nopţii, la Institutul Matei Balş cu un elicopter al MApN, împreună cu un alt pacient, după cum anunţă HotNews.ro.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat marţi pentru sursa citată că Arhiepiscopul Pimen are o "pneumonie medie-severă", simptomatologie clară de contaminare cu COVID-19, iar vârsta sa îl vulnerabilizează.
"Dincolo de ceea ce ştim deja cu toţii, toate informaţiile despre starea de sănătate a IPS Pimen pot fi oferite exclusiv de medicii care îl îngrijesc la Spitalul «Matei Balş» şi cărora le mulţumim. Ştim în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu COVID şi că vârsta sa îl vulnerabilizează. Astăzi (n.r. - marţi), DSP Suceava va efectua ancheta epidemiologică la Mănăstirea «Sfântul Ioan» din oraşul Suceava, unde îşi are sediul Arhiepiscopia. Până în acest moment toţi cei de acolo sunt bine, inclusiv cei care au slujit la Înviere alături de arhiepiscop", a declarat pentru Agerpres Vasile Bănescu.
Faptul că Înaltul Prelat a fost transportat cu elicopterul MApN în Capitală a dat naştere criticilor, care acuză tratament preferenţial. Gestul a stârnit comentarii intense în ultimele 12 ore pe reţelele de socializare.
HotNews.ro scrie, citând datele GSC, că înaintea transportului Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, un singur pacient infectat cu COVID-19 a mai fost transferat cu elicopterul de la Suceava, pe data de 11 aprilie, fiind vorba despre un bolnav infectat care era în stare gravă.
Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din România, cu peste 2.100 de cazuri confirmate până în acest moment.
HotNews.ro aminteşte şi că Arhiepiscopul Pimen a fost instalat ca episcop al Sucevei din anul 1991 şi că Înaltul Prelat a fost în centrul mai multor controverse după Revoluţie încoace. Una dintre ele este legată de demersurile de intrare în posesie a peste 160.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava, demers pierdut în 2017 definitiv în instanţă. Romsilva a anunţat că a câştigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care revendică 166.813 hectare de păduri. Terenul uriaş fusese dat de fostul premier Adrian Năstase către Arhiepiscopia Sucevei. Procesul a durat 16 ani şi s-a judecat la mai multe instante din ţară. Arhiepiscopul a spus la vremea respectivă că procesul s-a desfăşurat "după calapodul regimului sovietic".
De asemenea, mai scrie sursa citată, în 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, decizie dată după patru ani de procese. Potrivit CNSAS, ÎPS Pimen a furnizat informaţii cu privire la colegi de-ai săi şi unii membri ai diasporei, din perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică, având două nume de cod: "Sidorovici" și "Petru". Primul folosit de fosta Securitate, al doilea de Direcția de Informații Externe.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.