URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2020, 14:10

Controverse după ce Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, confirmat cu coronavirus, a fost dus la Bucureşti cu elicopterul

Controverse după ce Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, confirmat cu coronavirus, a fost dus la Bucureşti cu elicopterul foto: Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în vârstă de 90 de ani, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, după cum a confirmat luni seară Grupul de Comunicare Strategică. IPS Pimen are simptome severe de pneumonie, drept pentru care a fost transferat, în cursul nopţii, la Institutul Matei Balş cu un elicopter al MApN, împreună cu un alt pacient, după cum anunţă HotNews.ro.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat marţi pentru sursa citată că Arhiepiscopul Pimen are o "pneumonie medie-severă", simptomatologie clară de contaminare cu COVID-19, iar vârsta sa îl vulnerabilizează.

"Dincolo de ceea ce ştim deja cu toţii, toate informaţiile despre starea de sănătate a IPS Pimen pot fi oferite exclusiv de medicii care îl îngrijesc la Spitalul «Matei Balş» şi cărora le mulţumim. Ştim în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu COVID şi că vârsta sa îl vulnerabilizează. Astăzi (n.r. - marţi), DSP Suceava va efectua ancheta epidemiologică la Mănăstirea «Sfântul Ioan» din oraşul Suceava, unde îşi are sediul Arhiepiscopia. Până în acest moment toţi cei de acolo sunt bine, inclusiv cei care au slujit la Înviere alături de arhiepiscop", a declarat pentru Agerpres Vasile Bănescu.

Faptul că Înaltul Prelat a fost transportat cu elicopterul MApN în Capitală a dat naştere criticilor, care acuză tratament preferenţial. Gestul a stârnit comentarii intense în ultimele 12 ore pe reţelele de socializare.

HotNews.ro scrie, citând datele GSC, că înaintea transportului Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, un singur pacient infectat cu COVID-19 a mai fost transferat cu elicopterul de la Suceava, pe data de 11 aprilie, fiind vorba despre un bolnav infectat care era în stare gravă.

Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din România, cu peste 2.100 de cazuri confirmate până în acest moment.

HotNews.ro aminteşte şi că Arhiepiscopul Pimen a fost instalat ca episcop al Sucevei din anul 1991 şi că Înaltul Prelat a fost în centrul mai multor controverse după Revoluţie încoace. Una dintre ele este legată de demersurile de intrare în posesie a peste 160.000 de hectare de pădure din judeţul Suceava, demers pierdut în 2017 definitiv în instanţă. Romsilva a anunţat că a câştigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care revendică 166.813 hectare de păduri. Terenul uriaş fusese dat de fostul premier Adrian Năstase către Arhiepiscopia Sucevei. Procesul a durat 16 ani şi s-a judecat la mai multe instante din ţară. Arhiepiscopul a spus la vremea respectivă că procesul s-a desfăşurat "după calapodul regimului sovietic".

De asemenea, mai scrie sursa citată, în 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, decizie dată după patru ani de procese. Potrivit CNSAS, ÎPS Pimen a furnizat informaţii cu privire la colegi de-ai săi şi unii membri ai diasporei, din perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică, având două nume de cod: "Sidorovici" și "Petru". Primul folosit de fosta Securitate, al doilea de Direcția de Informații Externe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Unul din berbecii care vor demola biserica noastră tradițională
Se încadrează în profilul popii din zilele noastre: profitor, lipsit de empatie, lipsit de credință creștină! Patriarhul Teoctist a avut un moment de sinceritate în ianuarie 1990: s-a retras din funcție de rușine pentru faptele sale și ale Bisericii pe care a condus-o în timpul comunismului, dar a revenit după o săptămână la ordinul lui Ion Iliescu.Atâta a fost fereastra de libertate a noastră ca popor, cât a trecut între demisia de onoare a fostului Patriarh și revenirea lui nerușinată la ordinul Moscovei via Iliescu. Rușine!
Postat 21 Aprilie 2020, 16:43 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON