URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2023, 16:36

Controversatul deputat de Bihor Mihai Lasca a fost achitat în dosarul "oilor negre"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Controversatul deputat bihorean Mihai Lasca a fost achitat de sub acuzaţiile de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, aduse de procurorii DIICOT Oradea, care susţineau că, împreună cu cel puţin patru persoane, s-ar fi profilat pe călăuzirea unor migranţi peste graniţa româno-maghiară. Soluţia a fost pronunţată de Înalta de Curte de Casație și Justiție şi nu este definitivă.

Lasca şi "oile negre"

Procesul, prezentat pe larg de BIHOREANUL, priveşte o anchetă a procurorilor DIICOT Oradea, în timpul căreia actualul parlamentar a şi fost arestat, alături de alte 13 persoane, iar în 2016 trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional preocupat în principal de falsificarea de instrumente de plată electronică, care ar fi făcut pagube de sute de mii de euro cu carduri falsificate în mai multe ţări. 

Ulterior, dosarul a fost restituit la DIICOT, pentru nereguli la rechizitoriu, iar în 2018, când a fost retrimis judecătorilor, în cazul lui Lasca procurorii au reţinut doar povestea cu traficul de migranţi, considerând că nu au suficiente probe pentru a susţine implicarea sa în "afacerile" cu carduri.

În actul de acuzare înaintat instanţei şi consultat de BIHOREANUL, anchetatorii au arătat că în 2012 actualul deputat a "iniţiat şi a constituit" gruparea din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari şi s-a profilat pe călăuzirea unor migranţi peste graniţa româno-maghiară.

În document se citau şi o serie de discuţii telefonice în care Lasca vorbea cu complicii săi despre migranţi, pe care îi numea "oile ălea negre" sau "mieluşeii ăia negri", care vor veni "în flux normal" şi în număr mare pentru a fi scoşi din ţară, având "vreo 60 pe stoc, 70 de miei, şi după aia mai culeg". Câştigul era semnificativ: preţul pentru fiecare "oaie" varia între 1.000 şi 2.000 euro. "N-am bătut în cuie la preţ, dar îi în picioare treaba", îi explica unuia dintre amicii săi. Însă anchetatorii nu au putut demonstra că acesta a și trecut la fapte.

Proces mutat

Lasca a negat acuzele pe tot parcursul anchetei. Conform rechizitoriului, care îi cita din depoziţii, acesta a susţinut că sunt "interpretări eronate", pretinzând că ar fi vorbit ba despre propria lui turmă de oi negre de la ţară, ba despre "posibilitatea ajutării unor studenţi străini, de culoare, să ajungă în state europene", de aici preţurile "pe bucată student negru" sau "oi negre", dar - susținea el - afacerea urma să se facă în limitele legi. Adică "trebuia să le găsesc o modalitate de a trece în Ungaria, căsătorindu-se cu cetăţeni români pentru a obţine cetăţenia română".

Procurorii i-au combătut declaraţia. Nu de alta, dar un străin poate obţine cetăţenia doar la 5 ani după căsătoria cu un român, deci "este neverosimil ca în situaţia de faţă inculpaţii să fi aşteptat un interval atât de lung". În plus, din interceptările telefonice a reieşit clar că traficanţii aşteptau, la un moment dat, sosirea unui grup de migranţi în Borş.

Dezbaterile în procesul deputatului au început la Tribunalul Bihor, însă doar până anul trecut când, având în vedere statutul său nou de parlamentar - întâi AUR, de unde a fost exclus, iar acum membru al Partidului Patrioții Poporului Român - cazul a fost preluat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deşi răspunderea penală pentru faptele care îi sunt imputate s-a prescris, Lasca a solicitat continuarea procesului, iar în final instanţa a dispus achitarea lui, pe considerentul că "fapta nu este prevăzută de legea penală". 

Soluţia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, care se va judeca de către Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Trecut violent

Deputatul nu e la prima "ciocnire" cu legea. BIHOREANUL a dezvăluit că a fost condamnat în noiembrie 2021 la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a lovit un bărbat care avea o relaţie cu fosta sa iubită. Totodată, el a fost obligat şi să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, pe care le-a şi efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. 

Pe de altă parte, tot BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Lasca a fost protagonistul unui dosar penal după ce, în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, prin metoda „şmen”, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune, el a fost condamnat definitiv în 2007, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat în 2013, iar după încă 4 ani legea i-a permis lui Lasca să solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisă, iar pedeapsa ştearsă din cazierul judiciar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON