URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
13 Mai 2022, 12:43

Deputatul Mihai Lasca, în boxa acuzaţilor! La Înalta Curte a început procesul în care e acuzat de trafic de migranţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul pornit de DIICOT Oradea pe numele deputatului Mihai Lasca pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de migranţi a început la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu citirea rechizitoriului în care se descrie modul cum voia să scoată peste graniţă cetăţenii străini de origine africană sau asiatică.

Este vorba despre dosarul în care, iniţial, Lasca a fost arestat pentru clonare de carduri, acuzaţie pe care procurorii n-au mai putut s-o probeze. În schimb, din dovezile strânse a reieşit că, în 2012, actualul parlamentar ar fi "iniţiat şi constituit" gruparea din care făceau parte cel puţin 4 persoane, cetăţeni români şi maghiari, împreună cu care voia să scoată din România persoane de origine asiatică sau africană, pe care Lasca îi numea în convorbirile cu complicii "oile ălea negre" sau "mieluşeii ăia negri". 

Mirese pentru "mieluşei"

Lasca a pretins în faţa anchetatorilor că acuzaţiile sunt „interpretări eronate”. El a recunoscut că a vorbit doar „despre posibilitatea ajutării unor studenţi străini, de culoare, să ajungă în state europene”, despre preţurile „pe bucată student negru”, sau „oi negre”. „Trebuia să le găsesc o modalitate de a trece în Ungaria, căsătorindu-se cu cetăţeni români pentru a obţine cetăţenia română”, a fost găselniţa lui Lasca, declaraţie respinsă de procurori pe motiv că „nu este plauzibilă”.

În final, în 2018, DIICOT a trimis în judecată 12 inculpaţi, unii fiind acuzaţi de clonări de carduri iar alţii, între care şi Lasca, de trafic de migranţi. Dezbaterile în caz au început abia în 2021, la Tribunalul Bihor, după ce, vreme de 3 ani, dosarul s-a aflat în procedura Camerei Preliminare.

Cum între timp Lasca a fost ales parlamentar, în noiembrie 2021, la solicitarea DIICOT, dosarul a fost preluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici, însă, pe 22 martie, în acest an, magistraţii l-au „spart” în două cauze distincte, păstrând doar partea care îl privea pe deputat, acuzaţiile aduse celorlalte 11 persoane urmând să fie analizate, în continuare, la Tribunalul Bihor.

"Mă consider nevinovat”

Dezbaterile în dosarul parlamentarului au început marţi, 10 mai, cu prezentarea acuzaţiilor, magistratul-asistent de la Înalta Curte prezentând, pe scurt, informaţiile din rechizitoriul DIICOT.  

„În esență, rechizitoriul reține că Lasca Mihai, în perioada august-septembrie 2012, în vederea obținerii de câștiguri materiale, alături de alți doi inculpați din grupul infracțional organizat, s-a implicat în identificarea unor persoane de origine africană sau asiatică pentru a le trece fraudulos granița în Ungaria, către Occident”, a explicat magistratul-asistent, acuzaţii respinse, însă, de Lasca. „Mă consider și sunt total nevinovat și foarte curând vom dovedi acest lucru”, a declarat în faţa instanţei parlamentarul, conform digifm.ro.

Deputatul mai fost întrebat dacă vrea să dea declarații în fața instanței cu privire al acuzațiile care i se aduc, însă acesta a refuzat, susţinând că va vorbi doar după ce vor fi audiați toți martorii din dosar.

Trecut penal

Mihai Lasca a fost condamnat în noiembrie 2021 la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a lovit un bărbat care avea o relaţie cu fosta sa iubită. Totodată, el a fost obligat şi să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, pe care le-a şi efectuat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. 

Deputatul nici măcar nu e la prima condamnare penală. BIHOREANUL a dezvăluit faptul că Lasca a fost protagonistul unui dosar penal după ce, în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, prin metoda „şmen”, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune, el a fost condamnat definitiv în 2007, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 6 ani. Termenul de supraveghere a expirat în 2013, iar după încă 4 ani legea i-a permis lui Lasca să solicite reabilitarea, cererea fiindu-i admisă, iar pedeapsa ştearsă din cazierul judiciar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON