URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2021, 18:30

Control-maraton pe drumurile județene din Bihor, pentru sancționarea camionagiilor supraîncărcați. Unele mașini au fost indisponibilizate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acțiune fără precedent desfășurată de Compartimentul de Transport al Consiliului Județean Bihor împreună cu Poliția Rutieră și Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier: un control derulat timp de 21 ore pe 640 kilometri de drumuri județene, pentru descoperirea camionagiilor care încalcă regulile privind gabaritul vehiculelor. Unii au fost amendați, iar altora mașinile le-au fost indisponibilizate pentru că au refuzat cântărirea.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi de Consiliul Județean Bihor, acțiunea de control a avut loc pe 11 și 12 mai, timp de 21 ore, pe drumurile județene DJ 764D, DJ 764, DJ 108I și DJ 108K), în urma ei fiind aplicate 7 sancțiuni în valoare de 32.200 lei. 

Șoferul unui ansamblu format din cap tractor și remorcă a refuzat cântărirea, drept urmare vehiculul a fost indisponibilizat prin reținerea plăcuțelor de înmatriculare până la punerea în legalitate, iar un alt transportator a fost amendat de Poliția Rutieră cu 9.000 lei pentru utilizarea unui dispozitiv (magnet) care alterează datele înregistrate de tahograf. O altă mașină care transporta material lemnos avea o încărcătură cu 10 tone peste limita maximă admisă de lege.

„Pe parcursul celor două luni de când am demarat aceste controale împreună cu Poliția Rutieră și ISCTR, am observat că depășirile de masă au început să scadă constant, semn că transportatorii devin mai responsabili. Scopul principal al acestor acțiuni este protejarea drumurilor județene, astfel încât ele să fie accesibile și sigure pentru participanții la trafic, nu doar pentru transportatori. Depășirile de gabarit, coroborate cu structura ansamblului transportator, creează o presiune suplimentară asupra părții carosabile, ceea ce duce la deteriorarea prematură a șoselei”, a precizat Vlad Gaje, consilier în Compartimentul Transport din cadrul CJ Bihor. 

Consiliul Județean Bihor dispune de un dispozitiv mobil de cântărire și de 25 de puncte omologate și verificate metrologic pentru cântărirea pe carosabil. Verificarea i se face unui vehicul surprins în mișcare sau staționat pe un drum județean, care este apoi condus la cel mai apropiat punct de cântărire.

Tonajul maxim admis în funcție de tipul de vehicul și portanța carosabilului este stabilit prin OG 43/28 august 1993, care obligă transportatorii ca atunci când încarcă mașinile cu greutăți mari să solicite și să plătească așa-numitele Autorizații Speciale de Transport, încasările fiind folosite de administratorii drumurilor pentru repararea acestora. Mulți transportatori, însă, preferă să nu plătească asemenea AST-uri și să circule totuși cu gabarite depășite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Super
Ce-ar fi daca s-ar instala cantare in asfalt care sa functioneze permanent, ca-n Ungaria? Prin stații, soferii camioanelor care sunt supraincarcate se pot anunta destul de usor despre controale si multi se opresc din drum sau găsesc alte cariante.
Postat 13 Mai 2021, 20:10 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON