URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2015, 09:55

Control al Gărzii de Mediu la Şuncuiuş, după ce un turist a acuzat deversări în Crişul Repede (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un turist din Şuncuiuş a alertat instituţiile de mediu din Bihor, acuzând că cinci vidanje ale staţiei de epurare din Şuncuiuş au fost deversate în apele Crişului Repede şi pe un câmp din zonă.

În sesizarea transmisă şi BIHOREANULUI, bărbatul, care se recomandă "un turist resemnat", arată că luni după amiază o vidanjă "a deversat tot conţinutul scos din decantoarele staţiei de epurare Şuncuiuş pe câmpul din spatele clădirii şi în râul Crişul Repede".

"Au fost deversate cinci vidanje, una după alta! Se vede de altfel iazul de fecale creat şi cum s-a scurs parte din acesta în râu", susţine reclamantul, care a ataşat sesizării transmise şi trei fotografii.

Convins că astfel de episoade au mai existat şi în trecut, bărbatul se arată îngrijorat faţă de calitatea apei care ajunge la Aleşd, apoi la Oradea, "trecând alene şi frumos curgătoare precum Ozana pe lângă oameni ce nu bănuiesc nimic". "Turiştii de la peştera din Şuncuiuş ce să facă? Băi de nămol?", se întreabă retoric reclamantul.

Contactat de BIHOREANUL, primarul din Şuncuiuş, Doru Gabor, a confirmat că Primăria Şuncuiuş a închiriat o vidanjă, care a fost pusă lângă staţia de epurare, unde acum se construieşte un nou modul, lângă cel existent deja. 

"Muncitorii au curăţat rezervorul de nămol şi au pus nămolul în imediata apropiere a staţiei de epurare. Se va usca şi apoi va fi depozitat, cum este procedura", a declarat primarul, miercuri, pentru BIHOREANUL. Edilul garantează însă că nu au fost deversate dejecţii nici pe câmp, nici în Crişul Repede, admiţând însă că muncitorii trebuiau să golească nămolurile pe o platformă betonată, nu pe pământ. "Aici au greşit", a precizat Gabor.

O echipă mixtă a Gărzii de Mediu Bihor şi a Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri merge miercuri în Şuncuiuş, pentru a verifica problemele semnalate. Comisarii vor lămuri, astfel, dacă în apele Crişului Repede au ajuns şi dejecţii din staţia de epurare. 

UPDATE:

În urma controlului în teren, comisarii de mediu au stabilit că sesizarea făcută de turistul cu pricina este întemeiată. "Se confirmă informaţia că au avut loc deversări", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele.

Specialiştii ABA Crişuri au prelevat probe de apă şi urmează să stabilească exact ce s-a deversat. Cert este că la prima vedere pare vorba chiar de ape de canalizare, neepurate, care au ajuns atât dintr-o vidanjă, cât şi din staţia de epurare direct în Crişul Repede. 

Inspectorii n-au avut însă cu cine să lămurească aceste aspecte, deoarece la Primăria Şuncuiuş nu l-au găsit nici pe primar, nici pe responsabilul de mediu. Aşa că vor reveni în teren după ce vor avea şi rezultatele analizelor, joi sau vineri. Cel mai probabil, comisarii vor da şi o amendă pentru poluarea făcută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Specialitatea casei.
Era sau nu era * acolo? Eu cred ca da . Avem un destin al nostru,unic. Nimic grav. Dimpotriva,o vorba veche spune ca oamenii extrem de norocosi " au mincat * cind au fost mici". De asemenea, "daca calci in *,o sa ai noroc ". Deci suntem condamnati la * si noroc cu caru'. Sa ne veselim.
Postat 19 August 2015, 22:14 de User anonimizat
Ce stie taranul la ce-i bun sofranul!
Pe astia nu-i civilizezi si nu-i aduci in secolul al XXI-lea pana nu-i rupi cu amenzile. Pt. inceput as sugera o amenda de 100.000 de lei, de ,,incalzire". Apropo, deversarile facute de spitalul judetean in paraul Paris, cum sunt tratate de cei de la mediu?!
Postat 19 August 2015, 14:16 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON