Tone de masă lemnoasă şi pietriş au fost donate unor persoane în vârstă din Bihor, după ce camioanele care le transportau au fost descoperite ca având un surplus la încărcare, în cadrul unor controale făcute de Compartimentul Transport din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.
Informaţia a fost făcută publică vineri, printr-un comunicat al CJ, conform căruia, în ultimele două săptămâni, reprezentanţii instituţiei au făcut 6 controale pe drumurile judeţene, împreună cu Poliţia Rutieră şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
Scopul a cestora a fost verificarea respectării maselor şi/sau a dimensiunilor maxime admise de către şoferii autoturismelor prezente în trafic, iar în total au fost date 6 amenzi în valoare totală de 31.200 lei.
Trei vehicule au fost indisponibilizate prin ridicarea plăcuţelor de înmatriculare până la intrarea lor în legalitate, adică eliberarea de către Consiliul Judeţean Bihor a Autorizaţiei Speciale de Transport (AST). "Din tarifele provenite prin obţinerea AST, se constituie un fond de reparaţii pentru drumurile judeţene care sunt inevitabil afectate de traficul greu", explică informarea CJ.
Un şofer a refuzat cântărirea maşinii, iar alte autovehicule au intrat în legalitate prin descărcarea cantităţii suplimentare transportate, adică şoferii au ales să scape de cantitatea care era încărcată în plus în maşină, încărcătura fiind donată.
"Surplusul descărcat, 9 tone de masă lemnoasă şi 2,7 tone de pietriş, a fost donat unor persoane în vârstă, doi bărbaţi ai căror gospodării se aflau în zona controlului", precizează comunicatul.
Vicepreşedintele CJ Mircea Mălan avertizează că astfel de verficări vor continua şi în perioada următoare.
"Consiliul Judeţean Bihor are în lucru mai multe drumuri judeţene şi pregătim în prezent reabilitarea altora, dar este important, de asemenea, să ne asigurăm că după finalizarea lucrărilor se respectă prevederile legale, în aşa fel încât cu toţii să beneficiem de şosele sigure şi fără denivelări", a declarat Mălan, citat în informare.
Documentul mai arată şi că CJ Bihor dispune de un dispozitiv mobil de cântărire şi de 25 de puncte omologate şi verificate metrologic pentru cântărirea pe carosabil.
Verificarea se face unui vehicul surprins în mişcare sau staţionat pe un drum judeţean, care este apoi condus la cel mai apropiat punct de cântărire.
Tonajul maxim admis este stabilit prin Ordonanţa 43 din 28 august 1993, în funcţie de tipul de vehicul şi portanţa carosabilului, se mai precizează în comunicat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.