URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Aprilie 2021, 16:00

Controale în traficul din Bihor, pentru calitatea şoselelor. Tone de pietriş şi lemne, surplus la încărcare, donate unor localnici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tone de masă lemnoasă şi pietriş au fost donate unor persoane în vârstă din Bihor, după ce camioanele care le transportau au fost descoperite ca având un surplus la încărcare, în cadrul unor controale făcute de Compartimentul Transport din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Informaţia a fost făcută publică vineri, printr-un comunicat al CJ, conform căruia, în ultimele două săptămâni, reprezentanţii instituţiei au făcut 6 controale pe drumurile judeţene, împreună cu Poliţia Rutieră şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

Scopul a cestora a fost verificarea respectării maselor şi/sau a dimensiunilor maxime admise de către şoferii autoturismelor prezente în trafic, iar în total au fost date 6 amenzi în valoare totală de 31.200 lei.

Trei vehicule au fost indisponibilizate prin ridicarea plăcuţelor de înmatriculare până la intrarea lor în legalitate, adică eliberarea de către Consiliul Judeţean Bihor a Autorizaţiei Speciale de Transport (AST). "Din tarifele provenite prin obţinerea AST, se constituie un fond de reparaţii pentru drumurile judeţene care sunt inevitabil afectate de traficul greu", explică informarea CJ.

Un şofer a refuzat cântărirea maşinii, iar alte autovehicule au intrat în legalitate prin descărcarea cantităţii suplimentare transportate, adică şoferii au ales să scape de cantitatea care era încărcată în plus în maşină, încărcătura fiind donată.

"Surplusul descărcat, 9 tone de masă lemnoasă şi 2,7 tone de pietriş, a fost donat unor persoane în vârstă, doi bărbaţi ai căror gospodării se aflau în zona controlului", precizează comunicatul.

Vicepreşedintele CJ Mircea Mălan avertizează că astfel de verficări vor continua şi în perioada următoare.

"Consiliul Judeţean Bihor are în lucru mai multe drumuri judeţene şi pregătim în prezent reabilitarea altora, dar este important, de asemenea, să ne asigurăm că după finalizarea lucrărilor se respectă prevederile legale, în aşa fel încât cu toţii să beneficiem de şosele sigure şi fără denivelări", a declarat Mălan, citat în informare.

Documentul mai arată şi că CJ Bihor dispune de un dispozitiv mobil de cântărire şi de 25 de puncte omologate şi verificate metrologic pentru cântărirea pe carosabil.

Verificarea se face unui vehicul surprins în mişcare sau staţionat pe un drum judeţean, care este apoi condus la cel mai apropiat punct de cântărire.

Tonajul maxim admis este stabilit prin Ordonanţa 43 din 28 august 1993,  în funcţie de tipul de vehicul şi portanţa carosabilului, se mai precizează în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ca in Ungaria nu se poate?
De ce nu se instaleaza cantare in asfalt, ca in Ungaria? In Oradea, la intrarea dinspre Satu Mare si dinspre Beius s-ar amortiza investiția in maxim un an si nu s-ar mai strica asfaltul de langa capacele de canalizare, aflate pe drum.
Postat 03 Aprilie 2021, 20:14 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON