URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iulie 2021, 13:00

Contract semnat pentru şoseaua Oradea - Autostrada Transilvania, de 110 milioane euro. Ministrul Drulă: "Am promisiunea că lucrările vor fi gata mai repede" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat miercuri că a luat parte la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia şoselei de legătură dintre centura Oradiei şi Autostrada Transilvania. Drumul va avea 19 kilometri şi va costa aproape 550 de milioane de lei. 

"Am luat parte azi la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia drumului care va face legătura dintre Centura Oradea (Calea Sântandrei) şi Autostrada A3 Transilvania, la Borş. Drumul de 19 km va fi construit la profil de drum expres pe 13 km, iar, pe 6 km, la profil de drum naţional cu 4 benzi. Va cuprinde 3 noduri rutiere, respectiv 12 poduri, pasaje şi viaducte", a precizat, pe Facebook, ministrul Cătălin Drulă. 

Contractul semnat, după o licitaţie complicată, cu firma autriacă Strabag are o valoare totală de 545,9 milioane lei, adică circa 110 milioane euro. Costurile vor fi acoperite din bani europeni.

Strabag are la dispoziţie 6 luni pentru a face proiectarea şi 24 de luni pentru execuţia lucrărilor. "Am discutat cu antreprenorul austriac şi am obţinut promisiunea acestuia că lucrările vor fi gata chiar mai repede de termenul contractual, în 2023", a specificat ministrul Transporturilor. 

Drumul de legătură dintre Oradea şi A3 va începe cu un pasaj peste calea ferată de la giratoriul de pe Calea Sântandrei, va trece cu un pod nou peste Criş în zona localităţii Sîntion şi va traversa cu pasaje supraterane drumul şi calea ferată ce duc spre Ungaria în zona comunei Borş, ajungând într-un nod rutier pe autostradă, la 2,5 km de graniţă.

Lucrările au fost atribuite de două ori companiei austriece Strabag. CNAIR a derulat o procedură de licitaţie în vara anului 2020, însă rezultatul a fost contestat în instanţă de ceilalţi ofertanţi.

În februarie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a dispus reanalizarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ofertei depuse de firma Construcţii Erbaşu, pentru realizarea legăturii Oradea – A3. Până la urmă, însă, în luna iunie, CNAIR a decis că firma câştigătoare rămâne Strabag.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bre KP
Daca esti asa mare"expert"...spune tu cam cat ar trebui sa coste....
Postat 22 Iulie 2021, 17:43 de zorro
Vai si amar
Si iar se sau bani sa se lege ceva de nimic .
Postat 22 Iulie 2021, 08:28 de GORON
KP
Stii tu ca esti din domeniu, sau e doar o conspiratie COVID?
Postat 21 Iulie 2021, 21:58 de Sandu2100
Proiectarea unui drum costă max. 10% din valoarea totală a execuției. Mai mult nu există pe planetă.
Să înțelegem că s-a avansat "la plezneală" o sumă la jumătate din cât vor costa cei nici 20 km de șosea? Oare crede cineva că va exista vreun guvern care să plătească peste 1 miliard Euro pentru așa ceva? Aduce Bolojan de acasă banii? Pare destul de clar că e o sincopă de logică la această licitație, unde o firmă austriacă va face un proiect de drum pentru 110 mioane Euro. Un proiect, nu o execuție de lucrare. Adică niște schițe, planuri, devize, evaluări, ridicări topo, studii geo, etc. Totul pe hârtie și digital, nimic care să conțină niște asfalt măcar. Drulă nu are toate țiglele pe casă dacă "admiră" un peisaj de nici 20 km pentru 110.000.000 Euro.
Postat 21 Iulie 2021, 21:26 de KP
ERBASU
Pana la urna Erbasu e datoare cu o intarziere de sase luni?
Postat 21 Iulie 2021, 13:41 de lighthotspot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON