URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câţiva ani, când uzina DNA-ului duduia, cel mai simplu mod pentru ca un primar să intre la puşcărie era să bage banii comunităţii locale în fotbal. Mulţi oameni de afaceri şi politicieni au păţit-o, dar la noi nu a fost cazul. Şi asta nu neapărat fiindcă edililor le era frică de slujbaşii doamnei Kövesi, ci pentru că Ilie Bolojan avea o indiferenţă feroce faţă de fenomenul sportiv.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
25 Noiembrie 2020, 20:00

Continuăm împreună: În următoarele două luni, RER Vest va încheia noi contracte cu toţi orădenii. Vezi care sunt noile reguli!

Continuăm împreună: În următoarele două luni, RER Vest va încheia noi contracte cu toţi orădenii. Vezi care sunt noile reguli! FĂRĂ ÎNTRERUPERE. În aşa-numita perioadă de mobilizare, RER Vest va continua să colecteze deşeurile după graficele obişnuite 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până în luna februarie, orădenii trebuie să se acomodeze cu noile reguli ale serviciului de salubrizare. Mai precis, să înveţe că deşeurile se colectează separat în trei fracţii şi că modul în care le aruncă va determina costul facturii de salubritate. 

În perioada următoare, RER Vest va merge din poartă în poartă, pentru a încheia noile contracte de salubrizare cu orădenii şi va distribui în fiecare gospodărie pubelele necesare. 

Colectare în trei fracţii

În urma licitaţiei pe care Primăria a organizat-o, RER Vest este operatorul de salubritate al municipiului până în anul 2028 şi are sarcina colectării deşeurilor de la cetăţeni, alături de cea a salubrizării străzilor şi a deszăpezirii, pe timpul iernii.

Între timp, municipalitatea a modificat şi regulamentul de salubrizare al municipiului, introducând colectarea separată a deşeurilor în trei fracţii. Asta înseamnă că toţi orădenii vor trebui să arunce distinct resturile reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, metale, etc.), cele biodegradabile (fructe, legume, coji de ouă, resturi alimentare, etc.) şi cele care nu pot fi valorificate în vreun fel, adică deşeurile reziduale. Aceste obligaţii au fost prevăzute şi în caietul de sarcini al licitaţiei, aşa că acum RER Vest urmează să le implementeze.

Tarife noi

În plus, şi modalitatea de tarifare a serviciului de salubritate se modifică. "Trebuie să înţelegem că sistemul de colectare şi plată se va schimba de la 1 februarie. Dacă până acum calculul s-a realizat în funcţie de numărul de persoane, cu tarif fix pe persoană pe lună, de acum se va ţine cont de cantitatea de deşeuri colectate", spune primarul Florin Birta (foto).

Din acest motiv, în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local, aleşii orădenilor au aprobat şi costurile serviciului de salubrizare. Conform hotărârii, RER Vest va practica de anul viitor un tarif de 88,92 lei pe metru cub de deşeuri reziduale colectate şi transportate de la blocuri şi de la case. Firmele din Oradea vor plăti 464,91 lei pe tona de deşeuri reziduale, iar instituţiile publice 440,81 lei. 

Plăteşti cât arunci

Într-o familie cu cel mult trei membri, care foloseşte o pubelă de 60 de litri, preţul pentru o colectare a deşeurilor reziduale ar fi de aproximativ 5,3 lei. La acest cost se vor adăuga şi cheltuielile pentru colectarea şi transportul celorlalte deşeuri, care au tarife distincte.

Pentru deşeurile biodegradabile, orădenii vor plăti 51,44 lei/mc, firmele 283,30 lei pe tonă, iar instituţiile publice 345,31/tonă. Colectarea separată şi transportul deşeurilor reciclabile vor costa pentru cetăţeni 40,38 lei / mc, pentru societăţi comerciale 259,99 lei / tonă, iar pentru instituţiile publice 262,74 lei / tonă.
După cum se vede, cele mai ieftine deşeuri sunt cele care pot fi reciclate sau valorificate, aşa că, pentru a primi facturi de salubritate cât mai mici, orădenii vor trebui să colecteze selectiv cu rigurozitate. 

Din uşă-n uşă

Indiferent că locuiesc la bloc sau la case, orădenii vor semna noi contracte de salubritate cu RER Vest, ocazie cu care vor stabili şi ce volum să aibă containerele sau pubelele de care au nevoie. În funcţie de acest criteriu, vor estima şi costurile lunare.

În perioada următoare, respectând normele sanitare în vigoare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19, echipele RER Vest vor merge pe toate străzile din oraş, pentru a le oferi orădenilor de la case, dar şi asociaţiilor de proprietari, posibilitatea să semneze contractele de salubrizare pe loc. După ce contractele vor fi încheiate, toţi clienţii vor primi gratuit şi recipientele necesare colectării deşeurilor. 

Va urma

În aceeaşi şedinţă a CL Oradea, consilierii au aprobat ca RER Vest să cumpere, din fondul de investiţii al sistemului de salubrizare, 655 pubele pentru colectarea sticlelor, care vor fi amplasate în ţarcurile asociaţiilor de proprietari, 80.000 de recipiente mici de plastic care vor fi distribuite orădenilor, pentru colectarea biodeşeurilor, respectiv 86.500 de sacoşe de culoare verde, care vor fi distribuite în fiecare apartament sau casă pentru colectarea sticlelor şi 67.000 de sacoşe de culoare galbenă, în care orădenii de la blocuri să colecteze plasticul, hârtiile şi metalele (orădenii de la case având deja saci galbeni cu această destinaţie). Toate acestea vor fi distribuite cetăţenilor anul viitor. 

Aşadar, până la primăvară, toţi orădenii vor avea tot ce le trebuie pentru a colecta separat deşeurile. Va depinde doar de ei cât vor recicla...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
Zi-ne, juniorule, de ce particolerii platesc la mc si juridicul la tona?! Si ce selectie e aia in care pui plastic/hartie/metal in aceeasi traista?! Ati f*ut*t zeci de mii de euro pt. ,,documentari" prin vest, dar nu v-a intrat in cap (ca nu-l aveti!) cum se face o selectie corecta!
Postat 27 Noiembrie 2020, 05:35 de pinonel
"Din poartă-n poartă" ... cu jalba-n mână, de parcă toți am fi în izolare sau în carantină la domiciliu ?!?
Pentru cei cu "cont online" pare ceva ... ca de pe vremea lui Gh. Gheorghiu-Dej !?!
Postat 26 Noiembrie 2020, 15:47 de CrisDumi
Contractul se trimite prin email
Admitand ca unii stiu cum se face asta in anul 2020.
Postat 26 Noiembrie 2020, 06:47 de User anonimizat
Parerea mea, dar
Parerea mea, dasst! Sa nu spuneti la nimeni, ramane sectret! Ca sa merga mai repede si usor treaba cu contractarea inainte de a incepe sa se bata orasul din usa in usa ar trebui trimise formularele de contract cu toate precizarile si conditiile sub format electronic celor care sunt inregistrati cu adrese de email la RER. Asta ca sa nu vina in intuneric!
Postat 25 Noiembrie 2020, 23:04 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.745 RON
  • 1 EUR = 4.8909 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON