URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Aprilie 2020, 11:30

Continuă repatrierile şi după Paşte: 1.600 de persoane au intrat în ţară pe la frontiera Borş în 24 de ore 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii continuă să se întoarcă în ţară, după cum arată datele de trafic de la PCTF Borş, unul dintre principalele puncte de intrare în ţară la graniţa cu Ungaria.

În a doua zi de Paşte şi în noaptea următoare, pe parcursul a 24 de ore, pe la Borş au intrat în ţară 1.200 de persoane, iar de marţi dimineaţa până miercuri dimineaţa numărul celor care au trecut frontiera în România a crescut la 1.600. Datele nu sunt cu mult mai scăzute decât înainte de Paşte.

Merită precizat, însă, că în aceste cifre sunt incluse şi persoanele care au intrat în ţară cu TIR-uri de marfă.

În ultima săptămână şi jumătate, doar în două zile traficul a fost mai redus, când au trecut graniţa spre România câte 700 de persoane pe zi. 

Conform informaţiilor furnizate, la solicitarea BIHOREANULUI, de către comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, la Borş, pe sensul de intrare, s-au înregistrat următoarele date de trafic:

12-13 aprilie (de la ora 8 la ora 8): au intrat în ţară 1.700 de persoane, cu 1.300 de mijloace de transport 
13-14 aprilie – 700 de persoane cu 550 de mijloace de transport 
14-15 aprilie – 1.400 de persoane cu 1.250 de mijloace de transport
15-16 aprilie – 1.800 de persoane cu 1.600 mijloace de transport 
16-17 aprilie – 1.700 persoane cu 1.500 mijloace de transport 
17-18 aprilie – 1.800 persoane cu 1.600 mijloace de transport 
18-19 aprilie – 1.300 persoane cu 1.000 mijloace de transport 
19-20 aprilie – 700 persoane cu 600 mijloace de transport
20-21 aprilie – 1.200 de persoane cu 1.100 mijloace de transport 
21-22 aprilie – 1.600 persoane cu 1.500 mijloace de transport 

Numărul persoanelor care intră în ţară este cu puţin mai mic decât la începutul lunii aprilie. Spre comparaţie, din 1 aprilie, ora 8, până în 2 aprilie, ora 8, înainte de extinderea şi mai mult a "zonelor roşii" de către autorităţile din România, pe la PCTF Borş au intrat în ţară 2.000 de persoane.

Potrivit măsurilor în vigoare, toate persoanele care nu prezintă simptome la triajul epidemiologic făcut în Borş şi se întorc din Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA şi Turcia intră în carantină instituţionalizată timp de 14 zile. În Bihor, prefectul a luat decizia ca acestea să nu iasă din centre până nu sunt testate. 

Persoanele care nu au domiciliul în Bihor sunt escortate de poliţişti şi jandarmi, în convoi, până la limita de judeţ, de unde sunt preluate de alte echipaje pentru a fi duse la centrele de carantină din județele de unde provin. 

Cei care intră în ţară din oricare alt colţ al lumii sunt obligați să intre în izolare la domiciliu timp de 14 zile. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON