Consilierii judeţeni au decis, marţi, să aloce 100.000 de lei din buget pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub formă de sprijin după incendiul care a distrus o bună parte din Palatul Episcopal din Piaţa Unirii.
Pentru Palat şi Centenar
Suma a fost alocată pentru lucrările de stabilizare şi conservare a clădirii. "Mâine vom putea deja vira banii. Nu se rezolvă mare lucru, dar e o sumă pe care o putem aloca acum, repede, pentru a se face studiul static şi să se scoată molozul", a precizat pentru BIHOREANUL preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor.
Suma a fost inclusă într-un proiect de rectificare a bugetului judeţului pe anul 2018, aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Bihor.
În acelaşi proiect, s-a majorat bugetul Direcţiei Social Comunitară cu suma de 400.000 lei, din care 200.000 lei reprezintă finanţarea proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri şi 200.000 lei pentru "finanţare alte proiecte".
Totodată, s-a aprobat suma de 100.000 lei ca fond de rezervă bugetară. Potrivit lui Pásztor, banii vor fi folosiţi pentru sprijinirea comunelor care se confruntă cu pesta porcină. "100.000 lei am separat pentru pesta porcină. Sunt o grămadă de cheltuieli privind dezinfectarea. Văd dimensiunea problemei şi, în felul acesta, putem şi noi să ajutăm", a declarat pentru BIHOREANUL şeful CJ Bihor.
Policlinica va fi sediu
Pe de altă parte, în şedinţa de marţi, consilierii au aprobat, în unanimitate, schimbarea destinaţiei clădirii din str. Republicii nr. 35, unde îşi desfăşura activitatea fosta Policlinică Mare. Clădirea, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean şi într-o stare avansată de degradare, a primit destinaţia de "sediu Consiliul Judeţean Bihor".
În şedinţă, Ionel Avrigeanu, liderul consilierilor PNL din Consiliul Judeţean, a subliniat că ideea aparţine liberalilor, care au propus în urmă cu mai multe vreme un material similar.
Ioan Mang a afirmat că se lucrează la studiul de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii şi există "identificate surse de finanţare", fără a da alte detalii.
Reparaţi Arborele Verde!
În aceeaşi şedinţă - în urma unei notificări transmise în luna iunie de primarul Oradiei - consilierii judeţeni au aprobat realizarea măsurilor cuprinse în notificare, şi anume proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie asupra clădirii monument istoric din str. Vasile Alecsandri nr. 10, Hanul Arborele Verde. Pentru reabilitarea acestei clădiri, CJ Bihor a depus un proiect european, care, însă, n-a primit finanţare.
În proiectul de hotărâre se arată că CJ Bihor, în calitate de proprietar, este obligat să repare faţada imobilului. De asemenea, măsura este considerată "oportună" pentru că CJ Bihor va beneficia de facilităţile din Programul Multianual pentru realizarea realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor din centrul istoric al Oradiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.