URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2020, 13:48

Consiliul Judeţean îşi termină cu scandal mandatul, cum l-a şi început: aleşii s-au certat 45 de minute pe ordinea de zi, iar apoi şedinţa a durat 20 de minute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Haosul şi conflictul au caracterizat şi ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Bihor, convocată pentru ora 11 a zilei de luni, având pe ordinea de zi în forma iniţială 12 proiecte de Hotătâri, dar cărora, cu puţin înaintea începerii reuniunii, conducerea a adăugat altele, cu a căror dezbatere consilierii PNL nu au fost de acord, motivând că le-au primit, din nou, prea târziu pentru a le putea studia.

Ceartă "de încălzire"

Încă de la începutul şedinţei, liderul grupului de consilieri liberali, Ionel Avrigeanu, a anunţat că aceştia nu vor vota ordinea de zi în forma modificată, solicitând excluderea de pe agendă a proiectelor introduse "pe ultima sută" de executivul reprezentat de preşedintele Pasztor Sandor.

Acestea se refereau la aprobarea unui acord de asociere între unităţile administrativ-teritoriale Tileagd, Săcueni şi Tămăşeu cu comuna Drăgăneşti (pentru construirea în această comună a unui parc industrial pe care liberalii îl vor la Beiuş), actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru construirea campusului şcolar propus de CJ, dar şi pentru construirea unui centru cultural al judeţului, precum şi aprobarea a două acorduri de parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, din care unul pentru implementarea unui proiect de înfiinţare a Muzeului Satului Bihorean în Băile 1 Mai, iar celălalt pentru reabilitarea DJ 709A Belfir – Pocola, în perioada 2021-2027.  

"Să rămânem pe ordinea de zi stabilită, urmând ca noua conducere a Consiliului Judeţean să decidă asupra chestiunilor pe care actuala conducere nu le-a decis până acum şi voia să le decidă azi", a spus Avrigeanu, atrăgându-şi de îndată vituperări din partea lui Mang.

"Drumul Belfir – Pocola este în strategia de dezvoltare a judeţului, dacă nu-l depunem mâine vor fi alte judeţe care vor lua banii. Cu Muzeul Satului la fel. (...) În stilul dvs caracteristic, vreţi să arătaţi că le veţi face singuri. Începând de azi o să informăm populaţia că aţi mai blocat un drum, din nou blocaţi investiţiile pe bani europeni", a tunat Mang către liberali.

Şedinţă suspendată

Replicile dintre Mang şi liberali au continuat în ritm de ping-pong, aceştia din urmă acuzând PSD că "vine cu gogoriţe", cum s-a exprimat consilierul Călin Gal, în timp ce vicele nu s-a lăsat nici el mai prejos, susţinând că PNL-iştii vin cu "enormităţi şi minciuni".

Pentru a pune capăt disputei, preşedintele Pasztor a ameninţat că "dacă nu ne înţelegem nici la ordinea de zi, eu voi suspenda şedinţa", ceea ce a şi făcut.

După aproximativ 10 minute de pauză forţată, consilierii judeţeni au fost puşi să voteze de trei ori ordinea de zi, în trei variante diferite: întâi în forma fără cele 12 materiale adăugate înaintea şedinţei, apoi cu două materiale pe care Pasztor le-ar fi propus în nume personal pentru ca apoi tot el să le retragă şi, în fine, într-o formă extinsă care ar fi inclus cele 12 materiale cu care ordinea de zi urma să fie suplimentată în ultimul moment, înaintea începerii şedinţei.

În final, a fost decisă ordinea de zi în varianta iniţială, aşa cum a fost transmisă din timp tuturor consilierilor judeţeni, astfel încât Pasztor a şi anunţat că va convoca o şedinţă de îndată, pentru marţi dimineaţă la ora 10.00, după care l-a pus pe şeful Direcţiei Tehnice, Filip Cheşeli, să explice implicaţiile amânării dezbaterii materialelor. Potrivit acestuia, în urmă cu o lună reprezentanţi ai ADR Nord-Vest au cerut CJ Bihor să trimită proiecte pentru a fi finanţate, iar miercurea trecută termenul a fost fixat pentru "cinci zile lucrătoare", termen care expiră miercurea aceasta.

Au respins strategia pentru Aeroport

Pentru că aşa s-a decis prin vot, consilierii judeţeni au început ultima şedinţă doar cu proiecte fără mize mari, precum modificarea componenţei comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpărarea unei jumătăţi dintr-un cabinet stomatologic din dispensarul de pe strada Kogălniceanu, vânzarea unor spaţii medicale din strada Coposu, revocarea unei hotărâri adoptate luna trecută pentru vânzarea unor nuci aflaţi pe marginea unui drum judeţean, aprobarea planului de analiză şi de riscuri al judeţului.

În schimb, cu votul reprezentanţilor PNL a fost votată şi respingerea aprobării strategiei de dezvoltare a Aeroportului pentru perioada 2020-2023, motiv pentru care preşedintele Pasztor Sandor i-a ironizat: "Dar ştiţi că Consiliul de Administraţie şi doamna directoare a dumneavoastră au făcut materialul? Are o logică totul!", a spus acesta, după ce PNL-iştii au respins materialul.

Ceea ce Pasztor nu a mai spus, însă, este de ce acesta a fost supus votului în plenul CJ abia la mijlocul lunii septembrie, deşi fusese aprobat în 20 februarie.

Mulţumiri şi "repetir"

După epuizarea dezbaterilor, Pasztor, care - după cum se ştie - nu mai candidează la un nou mandat de consilier judeţean, a ţinut să le mulţumească celorlalţi consilieri şi să-i anunţe că le-a oferit şi două cadouri de despărţire.

"Aveţi pe masă cartea judeţului (n.r. - Monografia Judeţului Bihor), şi un joc care promovează judeţul, creat prin AMD (n.r. – Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), vă rog toată lumea să se folosească de acest lucru", a spus Pasztor.

Apoi, deşi anunţase deja că a convocat o şedinţă de îndată pe marţi, ora 10.00, a revenit pentru a o devansa, tot pentru luni, la ora 14.00, deoarece între timp i se amintise că sala trebuie eliberată către Biroul Electoral Judeţean marţi dimineaţă la ora 7.00, pentru instalarea calculatoarelor şi mijloacelor de comunicare cu Birourile Electorale Locale, în vederea alegerilor locale din 27 septembrie. "Sper că o să avem majoritate, dacă nu, nu", a încheiat Pasztor.

UPDATE

De îndată a fost degeaba

La ora 14.00, însă, când urma să înceapă noua şedinţă, convocată de îndată, s-a văzut că încercarea lui Pasztor de a o repeta a fost zadarnică. Motivul? La noua reuniune s-au prezentat doar 16 consilieri judeţeni, cei ai UDMR şi PSD, precum şi vicepreşedintele Traian Bodea, ales pe lista ALDE, dar trecut acum câteva luni la Pro România.

În această situaţie, Pasztor nu a putut decât să recunoască evidenţa. „Constat că sunt prezenţi 16, nu există 50% din votul necesar, cvorumul, acest lucru înseamnă, practic, că aceste proiecte (n.r. – cele pe care voia să le introducă suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei de la ora 11.00) nu se pot discuta la ADR miercuri dimineaţă şi urmează să se vadă în perspectivă ce se va întâmpla”, a spus preşedintele CJ Pasztor Sandor în ultima apariţie în această calitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON