La un an de la adoptarea unui Statut al Elevilor, Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a aplicat un chestionar, pentru a afla dacă se respectă sau nu drepturile şcolarilor. Informaţiile aflate astfel au fost cuprinse într-un Raport privind Implementarea Statutului Elevului la Nivel Judeţean.
Concluziile evidenţiate sunt că mulţi elevi bihoreni se consideră discriminaţi în şcoli, nu au avut nici măcar şansa să participe la o şedinţă de consiliere psihologică sau profesională şi au fost mustraţi abuziv în faţa clasei.
Mai precis, 34% dintre cei 353 de tineri chestionaţi online au semnalat că profesorii de la clasă au folosit însemnarea absenţei în catalog ca mijloc de coerciţie, fapt ce contravine normelor Statutului. Alţi 43% au spus că au fost mustraţi abuziv în faţa colectivului clasei, chiar dacă Statutul Elevului interzice în mod expres acest lucru, iar 72% s-au plans că nu au avut şansa de a-şi exercita dreptul de a acorda feedback semestrial cadrelor didactice.
59% dintre respondenţi au susţinut că au fost discriminaţi cel puţin o dată, în cadrul şcolilor la care învaţă, iar 41% nu au avut ocazia de a-şi exprima opinia cu privire la orele opţionale, fiind influenţaţi de profesori în acest sens.
"Aşadar, putem observa că învăţământul bihorean este dominat în continuare de o mentalitate conservatoare, iar conceptul învăţământului centrat pe elev este încă departe de a fi integrat în şcolile din judeţ", se arată într-un comunicat transmis luni de CJE Bihor.
Raportul CJE Bihor cuprinde şi o serie de recomandări. De pildă, introducerea orei de "Educaţie pentru drepturile omului" pe lista privind alternativele pentru curriculumul la decizia şcolii, în vederea reducerii ratei discriminării în şcoli, elaborarea şi publicarea pe site-ul fiecărei unităţi de învăţământ a unei cereri tipizate în vederea contestării rezultatelor evaluării la lucrările scrise şi implementarea constantă a unor mijloace de informare cu privire la respectarea drepturilor elevilor în şcoli.
"Aşa cum se poate observa, Raportul elaborat de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor nu face decât să releve realitatea nefericită cu care elevii bihoreni se confruntă zi de zi şi să ilustreze lungul drum de la teorie la practică. Suntem dezamăgiţi de rezultatele consultării cu elevii şi garantăm că vom fi în continuare vigilenţi, sesizând orice derapaj şi acţionând pe toate căile legale posibile pentru apărarea drepturilor şi intereselor colegilor nostril", a declarant, potrivit comunicatului, preşedintele CJE Bihor, Răzvan Hercuţ.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.