URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2020, 18:14

Consiliul Judeţean, acord unanim pentru a transfera Primăriei Oradea terenul pe care va fi făcut viitorul spital de Infecţioase şi Pneumologie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni au aprobat luni, în consens total, transferarea din proprietatea judeţului Bihor în cea a municipiului Oradea a două suprafeţe de teren din strada Vlădeasa pe care ar urma să fie construit, cu fonduri UE, noul spital de boli infecţioase şi pulmonare.

Proiectul a fost anunţat la începutul lunii de preşedintele CJ, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, şi dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean şi coordonator al tuturor spitalelor din Bihor cu subordonare locală pe perioada pandemiei.

2,5 hectare

Conform hotărârii adoptate cu unanimitate de voturi de către cei 30 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa extraordinară, CJ Bihor va transfera municipalităţii orădene o suprafaţă de 27.029 metri pătraţi şi o alta de 734 mp, ambele situate în strada Vlădeasa, pe amplasamentul unor foste unităţi militare, demult desfiinţate.

Aşa cum a explicat încă de la începutul lunii dr. Carp, noua construcţie va prelua secţiile de Boli Infecţioase şi de Pneumologie care în prezent funcţionează în spaţii necorespunzătoare în strada Republicii şi respectiv în strada Izvorului.

Noul spital, estimat la 30 milioane euro, ar urma să aibă două secţii de Infecţioase cu câte 50 paturi, plus o rezervă de alte 50 paturi în conservare pentru situaţii epidemice, o secţie de Pneumologie cu 100 paturi şi una cu 30 paturi pentru tratarea bolnavilor TBC. Viitorul spital va avea, de asemenea, o secţie proprie de Imagistică şi una de Terapie Intensivă.

Fără "fragmentare"

În condiţiile în care între CJ Bihor, Primăria Oradea şi spitalele Municipal şi Judeţean din Oradea a fost semnat un protocol de colaborare pentru acest proiect, iar Oradea este singura reşedinţă de judeţ unde Primăria gestionează şi Spitalul Judeţean, consilierul PSD Felix Cozma a fost curios să ştie dacă noul spital va fi „făcut exclusiv de Primăria Oradea sau şi CJ să-şi pună amprenta mai mult în construcţia” lui.

Bolojan a explicat, însă, că aşa cum viitorul spital va prelua secţii care aparţin Spitalulului Municipal şi sunt integrate în cadrul acestuia, CJ nu are motive să preia de la municipalitate cele două secţii, fiindcă „n-ar avea nicio logică” şi ar fi o acţiune de "fragmentare", „numai din dorinţa de a etala şi CJ că preia o parte din sistemul spitalicesc”.

În schimb, a spus preşedintele CJ, „ce trebuie să facem este să colaborăm cu Primăria Oradea şi cu celelalte primării din judeţ, pentru ca sistemul spitalicesc din Oradea şi din judeţ să beneficieze de investiţii din fonduri europene, municipale sau guvernamentale şi, de asemenea, în perioada viitoare să găsim formule pentru ca şi CJ să aibă un aport în dotarea spitalelor din judeţul Bihor”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Alo! Judetul condus fara de judet!
@rojer, Draga lingarete de oficiu, tu nu pricepi ca este dragut din partea lor, ca s-au catadicsit elitele locale sa edifice un spital nou, dar locatia aleasa este total nepotrivita si inoportuna pentru un spital de tipul TBC-Infectioase, unde ar fi necesar un perimetru de protectie sanitara mai adecvat. Taman focaru' in miezul intravilanului. E chiar asa greu un minim de gandire din partea lor si a voastra(sicofantii)...?!
Postat 17 Noiembrie 2020, 10:25 de Cetatenist
MU13PSD+UDMR+LASZLO
Mango ce ai facut 4 ani, a trebuit sa il alegem pe BOLOJAN la CJ, ca sa se construiasca un Spital in Oradea .
Postat 16 Noiembrie 2020, 20:09 de Sandu2100
respectul se castiga - felicitari celor care trudesc sa dezvolte sistemul medical din Bihor! PS - Nu mai luati spaga!, acest lucru va compromite
minunat planul de modernizare al Oradiei cu un spital nou, la standarde de 2020. felicitari si respect tuturor care lupta sa construiasca lucruri durabile si frumoase aici. ar fi extraordinar daca cineva ar avea griga de spitalul din Beius, sa zicem, plus Marghita, sa inceapa si ele sa se dezvolte, sa-si imbunatateasca serviciile, locuitorii acelor zone sa aiba parte de minime servicii medicale de calitate. nu doar Oradea trebuie sa creasca, ci si celelalte orase din judet... sa nu mai vorbesc de dispensarele din sate si comune... avem drepturi la servicii medicale, platim pentru asta toata viata. si inca ceva: mesaj pentru doctori, anestezisti, asistente-moase, brancardieri: NU MAI CERETI/LUATI SPAGA! nu va coborati nivelul de profesionalism lacomindu-va la 10, 100 sau 1000 lei! aveti salarii decente, aveti si voi conditii de lucru imbunatatie cu toate schimbarile din sistemul sanitar bihorean, opriti-va naravul si comportati-va ca niste oameni respectabili!
Postat 16 Noiembrie 2020, 19:20 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON