Consiliul Judeţean Bihor a anunţat luni că a fost dat ordinul pentru începerea lucrărilor de proiectare şi execuţie a reabilitării cabanei pe care o deţine la Vadu Crişului. În valoare de 2,69 milioane lei, acestea sunt finanţate cu fonduri europene prin programul Ro-Hu şi trebuia să fie finalizate în vara anului trecut.
Conform proiectului, pentru care contractul de finanţare a fost semnat în iulie 2018, cabana urmează să fie reconstruită cu funcţia de "Centru de Monitorizare şi Promovare a Naturii Vadu Crişului".
În ciuda semnării contractului de finanţare cu mai bine de doi ani şi jumătate în urmă, ordinul de începere a fost dat abia pe data de 22 februarie 2021, când a fost semnat, în urma unei licitaţii încheiate luna aceasta, contractul de proiectare şi execuţie între Consiliul Judeţean Bihor şi asocierea de firme SC AD West Construct SRL şi SC ClasX Design SRL.
Potrivit înţelegerii, termenul pentru realizarea proiectului este de 21 luni, din care 3 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie.
"Cabana de la Vadu Crişului reprezintă un loc de suflet pentru nenumărate generaţii de oameni. Reabilitarea acesteia este o prioritate pentru noi, iar în ultimele luni ne-am concentrat pe accelerarea procedurilor la acest proiect, proiect care a suferit mai multe amânări de-a lungul anilor", a transmis Mircea Mălan, vicepreşedinte al CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicităţii luni.
Proiectul "Conservarea, protecţia şi promovarea naturii de ambele părţi ale frontierei româno-ungare - PRONATURE" - ROHU 126, în cadrul căruia va fi executată reabilitarea Cabanei de la Vadu Crişului, este finanţat în cadrul Programului Interreg VA România – Ungaria 2014 – 2020.
Valoarea totală a proiectului este de 2,371 milioane euro, din care 1,173 milioane euro revin activităţilor propuse de CJ Bihor.
Potrivit comunicatului acestei instituţii, deşi contractul de finanţare a fost semnat în iulie 2018, cu o perioadă de implementare de 24 luni, proiectul a fost blocat din cauza neprezentării ofertanţilor la cele două proceduri de achiziţie organizate anterior pentru proiectare tehnică şi execuţie. Pentru ca proiectul să poată fi finalizat, durata de implementare a acestuia a fost prelungită în decembrie 2020 printr-un act adiţional, cu alte 24 luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.