URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2017, 16:05

Consiliul Elevilor acuză Primăria Oradea: Respingerea propunerii de acordare a burselor şcolare, un afront la adresa elevilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Consiliul Local Oradea a respins propunerea PSD de a acorda burse elevilor din învăţământul de stat, Consiliul Judeţean al Elevilor reacţionează, spunând că Primăria își ignoră "responsabilitatea legală de a sprijini elevii orădeni prin acordarea de burse şcolare în cel mai nedemn mod cu putinţă", iar decizia este un afront la adresa elevilor.

"Respingerea propunerii de acordare a burselor şcolare reflectă perfect atitudinea Primăriei Oradea faţă de elevi, pe care o considerăm un afront adresat acestora. Pe de o parte, refuzul repetat al reprezentanţilor aleşi ai comunităţii de a acorda elevilor orădeni drepturile băneşti considerăm că denotă lipsa acestora de interes în tot ceea ce înseamnă sprijinul beneficiarilor direcţi ai învăţământului bihorean. Pe de altă parte, suntem de părere că atitudinea cu care aceştia se eludează de responsabilitatea lor faţă de elevi nu face cinste administraţiei locale şi nu este reprezentativă pentru comunitate. De asemenea, felul în care a fost redactat raportul de specialitate este elocvent pentru superficialitatea cu care reprezentanţii aleşi ai comunităţii au tratat problemele elevilor orădeni în ultimul an de zile", a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele CJE Bihor, Răzvan Hercuţ.

Pro şi contra

Joi, CLO a respins, cu 17 voturi din partea consilierilor PNL, propunerea grupului PSD ca municipalitatea să acorde 3.050 de burse elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, deşi consilierul Adrian Negrea a argumentat că prin acordarea de burse elevilor merituoşi municipalitatea din Cluj a reuşit să majoreze cu peste 20% procentul de promovabilitate la bacalaureat.

În replică, primarul Ilie Bolojan a declarat că acordarea de burse nu va majora promovabilitatea la acest examen şi a arătat că municipalitatea are deja un program de premiere a elevilor olimpici şi investeşte în patrimoniul imobiliar necesar desfăşurării procesului educativ.

Explicaţiile nu îi încălzesc cu nimic pe reprezentanţii elevilor orădeni, care acuză Primăria Oradea că "de când am început demersurile de a solicita acordarea burselor şcolare, nu a organizat nici un fel de consultare cu reprezentanţii elevilor sau cu orice categorie de membri ai comunităţii".

În acelaşi comunicat, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor reamintesc că, potrivit art. 82 din Legea Educaţiei Naţionale, "elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social", şi că "finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unitatile de învăţământ, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată".

Ce solicitau PSD-iştii

După cum BIHOREANUL a mai scris, consilierii locali ai PSD au propus în scris în luna iulie Consiliului Local acordarea a 1.500 de burse sociale în valoare de 50 lei elevilor proveniţi din familii cu venit mediu pe membru de familie de până la 50% din salariul minim pe economie şi a 1.000 de burse de studiu de 55 lei elevilor din familii cu venit de până la 75% din salariul minim pe economie pe fiecare membru.

Grupul PSD a mai cerut acordarea a 500 de burse de merit de 75 lei elevilor cu medii de cel puţin 9,50 şi 50 de burse de performanţă de 100 lei elevilor care au obţinut primele trei locuri sau măcar menţiune la olimpiadele naţionale şi internaţionale la materiile matematică, fizică, chimie şi informatică. Aleşii PSD au susţinut că, potrivit calculelor făcute, cheltuielile maxime ale bugetului local ocazionate de acordarea acestor burse ar fi de circa 2 milioane lei anual.

De precizat că CJE Bihor a cerut, în repetate rânduri, ca autorităţile publice locale din judeţ să dea burse elevilor. Deocamdată, singura care s-a conformat a fost Primăria Aleşd, unde Consiliul Local a votat și votat în acest sens un proiect iniţiat de consilierul local Teodor Mănoiu, între timp decedat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noua generatie cu micii comunisti. Consiliul Judetean al Elevilor ar putea face mai mult bine decat sa ceara doar bani gratis pentru elevi daca ar fi interes voluntar, dar astia se viseaza angajati la stat, parlamentari reprezentanti ai poporului.
Cum ar fi sa le zici astora ca nu exista mancare pe gratis si totul costa? Inclusiv cheltuielile statului sunt defapt din impozite puse pe averea si munca cetatenilor. Au auzit de scoli private, school vouchers? Vrei mai buna promovare, da-le de ales (scoli cu anumita programa, ucenicie practica, etc) si pune scolile in concurenta. Copilu asta vorbeste de “responsabilitatea legala neresectata” care defapt in lege nu exista: legea spune doar de permisivitatea de a finanta optional daca doreste. Comunistu intelege ca obligatoriu, pe langa bugetul de stat (care are obligatia legala intr-adevar) sa mai plateasca si primaria. Da n-ai vrea sa-ti dea si brutaria mea paine gratis, doar pentru ca mergi la scoala si iei un amarat de 8, in loc sa mergi la bar? Ipocritu socialist ar vrea ca banii sa fie dati elevilor dar scolile sa se darame pe ei. Ce daca pica tencuiala in cap, sa fie iPhone pe masa! Daca este promovabilitate la Bac la Cluj e din cauza ca lumea intelege ca pentru el invata, pentru viitorul lui, pentru un job si ca sa nu ajunga un ratat, si nu pentru 50 de lei azi; si pentru ca scolile sunt dotate si modernizate! Nu ii intereseaza si trec voit cu vederea faptul ca primaria deja premiaza performata adevarata (olimpicii adica), si nu toti amaratii ce iau peste media 8, si vor inca un program paralel cu acelasi scop din bani publici. Nu conteaza ca in propunerea PSD se dadeau ajutoare sociale si in cazul familiilor cu 3 copii in care parintii castiga 5.500 lei.
Postat 04 Septembrie 2017, 08:51 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON