URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2017, 14:10

Consilierii PNL Bihor: Vina ratării proiectului pe sănătate aparţine exclusiv executivului Consiliului Judeţean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni ai PNL Bihor se absolvă singuri de orice vină în eşecul proiectului strategic pe sănătate al judeţului, respins în prima fază de evaluare la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră pentru graniţa România – Ungaria (BRECO).

Strategia pe sănătate a judeţului ar fi adus investiţii de aproape 9,5 milioane euro în echipamente medicale performante pentru spitalele din Oradea, un sistem de telemedicină pentru spitalele din judeţ şi două centre de medicină de urgenţă în zone montane.

Liberalii: "Am votat!"

Grupul de consilieri judeţeni ai PNL a transmis, marţi, un comunicat de presă cu mai multe precizări "având în vedere tentativa preşedintelui CJ Bihor de a-şi declina responsabilitatea directă pentru respingerea finanţării "Proiectului integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a judeţului Bihor, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale în situaţii de urgenţă"".

"Atât proiectul integrat cât şi transferul, contractarea superficiei cu titlu oneros, dar şi însuşirea raportului de evaluare al imobilelor aferente implementării acestuia au fost votate în unanimitate de către consilierii judeţeni liberali prin Hotărârile nr. 212, 213 şi 214, adoptate cu 32 de voturi "pentru" în şedinţa CJ din data da 13. 09.2017, respectiv prin HCJ nr. 225/17.10.2017, adoptată cu 34 de voturi "pentru"", spun liberalii.

În septembrie, liberalii au aprobat proiectul în sine, preluarea unui teren de la Primăria Rieni pentru un centru de urgenţă în zona montană, precum şi încheierea unui contract cu Biserica Greco-Catolică pentru un teren din Stâna de Vale. Raportul de evaluare al terenului, necesar încheierii contractului, a fost, însă, aprobat abia pe 17 octombrie, după depunerea Strategiei pe Sănătate.

Pásztor vrea să-şi "muşamalizeze culpa"

În comunicatul lor consilierii PNL spun, însă, că preşedintele CJ Bihor e în culpă pentru că a depus tardiv documentaţia necesară şi a completat "deficitar" contractul prin care judeţul prelua – prin superficie cu titlu oneros – un teren de 500 mp în Stâna de Vale de la Parohia Greco-Catolică Beiuş pentru ridicarea acolo a unui centru salvamont de prim ajutor de urgenţă în zona montană.

"Prin invocarea absenţei consilierilor liberali sau a votului împotrivă al acestora la ultimele şedinţe ordinare, extraordinare sau de îndată ale legislativului judeţean, care ar fi împiedicat finalizarea demersului birocratic al evaluării şi aprobării proiectului integrat, preşedintele CJ Bihor încearcă, de fapt, să-şi muşamalizeze culpa depunerii tardive a documentaţiei restante, precum şi completarea deficitară a Contractului de superficie cu titlu oneros, aprobat prin HCJ 214/13.09.2017, pe care era împuternicit să-l semneze, prin stabilirea datei de 31.12.2017 pentru intrarea sa în vigoare şi nu a unei date anterioare termenului de depunere a proiectului, 30.09.2017", transmit PNL-iştii.

"Din aceste considerente, orice alte contraargumente sunt de prisos, vina ratării aprobării acestui proiect aparţinând exclusiv executivului CJ Bihor", susţin consilierii PNL Bihor din Consiliul Judeţean.

Interese politice

Amintim că subiectul strategia pe sănătate a judeţului a fost intens dezbătut în spaţiul public, după ce, în luna septembrie, consilierii liberali nu s-au prezentat să aprobe ultimele detalii, şi anume raportul de evaluare al terenului din Stâna de Vale pentru încheirea contractului cu Biserica Greco-Catolică.

Pe 27 septembrie, cu trei zile înainte de termnul limită de depunere a proiectului strategic pe sănătate, consilierii au fost chemaţi întâi la o şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi figura şi proiectul referitor la terenul din Stâna de Vale, şedinţă care a eşuat după ce liberalii n-au votat ordinea de zi. Motivul? Pe aceasta figura şi validarea lui Adrian Szatmari (PSD) în funcţia de consilier judeţean în locul Anei Maria Tiron, exclusă din partid.

Cum raportul puterilor era şi este şi acum de 17 voturi UDMR, PSD, ALDE contra 17 voturi PNL, orice proiect depinde de votul liberalilor. Tot pe 27 septembrie, aleşii judeţeni au mai fost chemaţi la o şedinţă "de îndată", pe care, însă, liberalii au boicotat-o. La acea vreme, preşedintele Pásztor Sándor averiza că proiectele RO-HU, inclusiv strategia pe sănătate, sunt în pericol şi susţinea că pe ordinea de zi transmisă liberalilor nici măcar nu figura proiectul privind validarea lui Szatmari, tocmai pentru ca PNL-iştii să se prezinte şi să aprobe ultimele detalii ale strategiei pe sănătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON