URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Iunie 2018, 17:00

Congresul Internaţional al Germaniştilor: Profesori, cercetători şi scriitori se reunesc la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră academică la Oradea: al XI-lea Congresul Internaţional al Germaniştilor din România se va ţine, între 3 şi 7 iunie, în oraşul de pe Crişul Repede.

Congresul se organizează odată la trei ani într-un centru universitar din România, iar această ediţie va fi găzduită, în tandem, de Departamentele de germană ale Universităţii din Oradea şi Univesităţii Creştine Partium.

 "Alegerea Oradiei ca loc de desfăşurare a acestui eveniment este un certificat de încredere pentru nivelul la care este predată limba germană şi la care se face cercetare germanistică orădeană. Evenimentul este un bun prilej pentru studenţii germanişti şi pentru profesorii de limba germană din şcolile bihorene să afle informaţii de ultimă oră aplicabile în domeniul lor de activitate", se arată într-un comunicat transmis joi de Universitatea din Oradea.

Congresul, organizat de Societatea Germaniştilor din România, are titlul "1918 – Puncte de cotitură în cultură, literatură şi societate" şi va reuni un număr de 160 profesori, cercetători şi scriitori din România, Germania, Austria, Ungaria, Beligia, Luxemburg şi alte ţări ale lumii.

Comunicările şi dezbaterile vor avea loc alternativ la cele două universităţi orădene, iar programul cultural include manifestări interesante chiar şi pentru publicul larg. De pildă, luni, 4 iunie de la ora 19, are loc spectacolul de teatru în limba germană "Jedermann oder die Einladung zum Essen", în regia şi după textul scriitoarei Carmen Elisabeth Puchianu, pus în scenă de trupa studenţească Die Gruppe, de la Universitatea Transilvania din Braşov, eveniment desfăşurat în sala festivă a Universităţii Creştine Parţium.

În data de 5 iunie, scriitoarea austriacă Lisa Spalt va citi din opera sa şi se va afla în dialog cu publicul la cafeneaua librărie Ratio et Revelatio. Evenimentul coordonat de profesorul universitar Mariana Lăzărescu de la Universitatea Bucureşti este sprijinit de Forumul cultural austriac.

În data de 6 iunie, germaniştii vor face un tur cultural ghidat al oraşului, care se va încheia la Cetatea din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON