URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2014, 13:57

Congresul de fuziune PDL-PNL: La intonarea Imnului a fost omis numele Traian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
PNL şi PDL s-au reunit sâmbătă  pentru a spune "Da" fuziunii celor două formaţiuni, semnând, astfel, "certificatul de naştere" al noului partid de centru-dreapta. Inedit a fost că, la intonarea imnului. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian", scrie agenţia de ştiri Mediafax.

Congresul comun a fost deschis de secretarul general al PDL, Gheoghe Flutur, care a anunţat intonarea imnului naţional. Acesta a conţinut două strofe, respectiv prima şi a treia, fiind omisă a doua strofă care conţine cuvintele "un nume de Traian", scrie Mediafax.

La tribuna congresului s-au aşezat membrii din conducerea PNL şi PDL, aproximativ 100 de persoane, care sunt aşezate pe patru rânduri.

"Astăzi practic vom semna certificatul de naştere al noului partid. Odată ce astăzi în foruile supreme de conducere ale celor două partide luăm decizia fuziunii, nu mai e cale de întors. Ce vor face astăzi PDL şi PNL nu se mai desface", le-a spus Vasile Blaga delegaţilor la Convenţia naţională a PDL, arătând că aceia care "pariază" că acest proces de fuziune nu se va realiza şi fac speculaţii "pariază greşit".

Blaga a precizat motivele pentru care PDL trebuie să fuziuneze cu PNL şi să realizeze un partid puternic de centru-dreapta şi a arătat că fuziunea se va face pas cu pas în doi ani.

"E ora construcţiei unui mare partid de centru-dreapta. Dacă vom rata acest obiectiv, vom fi responsabili de dominaţia PSD pentru cel puţin 10 ani de acum încolo", a mai spus Vasile Blaga.

Congresul extraordinar al PNL a votat, sâmbătă, în decurs de zece minute, toate documentele care consfinţesc fuziunea PNL-PDL precum şi alianţa electorală, ACL (Alianţa Creştin Liberală) cu care cele două formaţiuni vor merge la alegerile prezidenţiale.

La eveniment au participat 839 din 840 de delegaţi liberali, care au votat, prin ridicarea mâinii, Protocolul de fuziune cu PDL, care a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că, având în vedere că sâmbătă se finalizează parcursul politic al unificării PNL-PDL, se vor depune actele în instanţă. "Între timp, avem nevoie de o formă de organizare pentru prezidenţiale. Din motiv tehnice, şi pentru că a fost singura cale la îndemână, s-a decis organizarea unei alianţe electorale şi depunerea unei candidaturi comune", a precizat Iohannis, adăugând că dacă până la data depunerii candidaturii la prezidenţiale, nu se finalizează parcursul fuziunii, în instanţă, această alianţă, Alianţa Creştin Liberală, are un rol tehnic.

Astfel, protocolul de fuziune prin contopire între PNL şi PDL prevede că partidul rezultat se va numi PNL, iar semnul partidului este o săgeată în cerc cu 12 stele şi denumirea PNL, ansamblu într-n pătrat cu colţurile rotunjite. Candidatul la funcţia de preşedinte al României va fi desemnat de la unul dintre cele două partide, iar candidatul la funcţia de prim-ministru va dfi desemnat de către celălalt partid.

Delegaţii la Convenţia naţională au aprobat şi prevederile noului statut al partidului , potrivit căruia prevederile privind membrii partidului, doctrina se păstrează din statutul PDL, iar la organizarea internă, alegerile de la Convenţia Naţională se fac pe baza moţiunilor.

Protocolul de funcţionare a Alianţei Creştin Liberale aprobat prevede că PDL şi PNL au convenit constituirea alianţei electorale Alianţa Creştin liberală PNL PDL, iar semnul electoral al acesteia este reprezentat de semnele electorale ale celor două partide deasupra căruia se află acronimul ACL.

Obiectivul acestei Alianţei este participarea cu un candidat şi un program comun la alegerile prezidenţiale, candidat care va fi desemnat în urma unor cerecetări sociologice, de către Delegaţia Permanentă a PNL şi Biroul Permanent Naţional al PDL, mai scrie Mediafax.

Conducera operativă a Alianţei va fi asigurată de Vasile Blaga, Klaus Iohanis- copreşedinţi, Teodor Atanasiu, Marian Petrache, Sorin Frunzăverde, Eduard Helvig, Ludovic Orban, Gheorghe Falcă,Gheorghe Flutur, Mircea Hava, Cătălin Predoiu, George Scripcaru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON