Adrian-Miroslav Merka, deputat şi lider al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, a fost trimis în judecată în iunie 2014, de procurorii Parchetului instanţei supreme, sub acuzaţia de conflict de interese.
Agenţia Naţională de Integritate este cea care ceruse procurorilor, în noiembrie 2013, să facă verificări în cazul deputatului, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011, şi-a angajat părinţii în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar.
ANI preciza că în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaţilor de către părinţii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei.
Potrivit Codului Penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".
Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.
"Din punctul meu de vedere sunt nevinovat. Parlamentarilor li se aplică statutul funcţionarilor publici doar din 2012, iar acuzaţiile care mi se aduc se referă la perioada 2008-2011. Ba mai mult, eu am făcut propunerea de angajare şi Parlamentul şi-a dat OK-ul. Pe aceeaşi speţă sunt mulţi colegi în situaţia mea. Înseamnă că undeva lipseşte o virgulă, tocmai de aceea trebuie găsită, cât mai repede, o rezolvare", afirma deputatul după ce ANI a constatat că a fost în conflict de interese.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.