URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2021, 15:16

Condamnat în octombrie, prins în aprilie. Un hoţ urmărit naţional a fost încarcerat la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un hoţ din comuna bihoreană Derna, multirecidivist şi urmărit naţional de anul trecut pentru furturi comise în judeţele Bihor şi Ialomiţa, a fost prins de poliţiştii din Aleşd, ascuns într-o casă în construcţie din localitatea Tinăud.

Bărbatul, Viorel Pogana, a fost condamnat definitiv în octombrie anul trecut şi are două pedepse de ispăşit: una încasată la Feteşti şi o alta la Oradea.

Dacă sentinţa de la Oradea, unde a încasat 3 ani de detenţie, vizează furturi mărunte, de cabluri de curent şi fier vechi comise în 2016, în Feteşti, în schimb, Pogana a dat o "lovitură" serioasă: l-a jefuit chiar pe cel care îi pusese la dispoziţie o garsonieră, cerându-i la schimb doar să-l ajute în gospodărie în contul chiriei.

Pogana a ajuns în Feteşti la începutul anului 2017 şi a bătut palma cu proprietarul garsonierei în vara aceluiaşi an. Cum ialomiţeanul îşi renova casa, Pogana s-a oferit să-l ajute. Aşa a aflat amplasamentul camerelor și căilor de acces, iar pe 14 octombrie, când proprietarul a plecat de acasă, i-a făcut "o vizită", furând un aparat foto şi 27.000 de euro cu care, apoi, imediat a şi pornit spre casă.

A fost găsit la Oradea, o lună mai târziu, însă mai avea doar 300 de lei din banii furaţi, pretinzând că o parte i-a dat copilului său dintr-o relație anterioară, cu o altă parte i-ar fi cumpărat o mașină fratelui său, iar restul i-a cheltuit pe jocuri de noroc, chefuri și pe cazarea într-o pensiune unde a locuit cu concubina sa.

Abonat la eliberări și condamnări

Pentru fapta respectivă, Pogana s-a ales, în octombrie anul trecut, cu 4 ani, 5 luni, 10 zile și 416 zile de închisoare în regim de detenție, asta şi pentru că bărbatul era eliberat condiţionat şi avea un rest de pedeapsă rămasă din condamnări anterioare. Cea din urmă pedeapsă a fost încasată după ce, la începutul anului 2016, şi-a jefuit fosta colegă de şcoală, care îl găzduise în propria casă, furându-i mai multe telefoane mobile, un laptop, o stație de emisie-recepție, un geamantan cu haine folosite, dar şi un autoturism Audi A6, la volanul căruia a şi vrut să fugă. Atât că, neavând permis, pe drum s-a izbit cu maşina de un cap de pod, unde a şi abandonat-o. 

Prins la scurt timp după accidentul rutier, Pogana a recunoscut faptele, însă, ulterior, nu s-a mai prezentat nici în faţa procurorilor şi nici la proces, judecătorii stipulând - în sentinţa prin care l-au condamnat definitiv la 1 an, 8 luni și 416 zile închisoare în regim de detenție - faptul că "inculpatul nu a putut fi audiat în cursul cercetării judecătorești, deoarece, deși a fost citat în mod legal, acesta nu s-a prezentat în fața instanței de judecată și a manifestat o atitudine ostilă și vulgară la adresa organelor judiciare".

Verdictul s-a dat pe 4 aprilie 2018, iar cele 416 zile reprezintă, cum altfel, tot o rămăşiţă, de la o pedeapsă anterioară, de 5 ani și 6 luni de închisoare, care i-a fost aplicată în 2012, tot pentru furturi, şi pe care nu a ispăşit-o în întregime, fiind eliberat condiţionat în 2015.

Culmea e că, deşi s-a sustras de la executarea pedepsei (fiind prins abia în noiembrie 2018, când s-a întors din Feteşti) şi cu toate că exista dovada clară a faptului că nu e defel "reeducat", Pogana nu şi-a ispăşit în întregime nici condamnarea din 2018, fiind eliberat condiţionat vara trecută de Judecătoria Oradea pe motiv că în spatele gratiilor "a avut un comportament corespunzător". 

Rămâne de văzut dacă, acum, Viorel Pogana îşi va ispăşi noile pedepse în întregime sau va beneficia, din nou, de bunăvoinţa instanţelor care-i vor da drumul din puşcărie înainte de termen...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON